Valea Oltului sau Valea Prahovei ?

Ce destinație alegem pentru un weekend de răcoare? Valea Oltului sau Valea Prahovei?

În fiecare weekend auzim și vedem la știri cozi interminabile de mașini care ”gonesc” spre Valea Prahovei în căutarea unui strop de aer proaspăt și schimbare de peisaj. E adevărat că ne oferă o paletă largă de activități, de locuri de vizitat, restaurante, cazare fără doar și poate oriunde dorim, dar să fie toate acestea mai fascinante decât ceea ce oferă Valea Oltului? Cu siguranță modalitățile de promovare folosite de către antreprenorii din zonă și până la autoritățile locale ne-au transmis imaginea wow a tot ce găsim pe Valea Prahovei, încât nici nu ne mai pasă că doar 7 ore stăm pe șosea în mașină. La polul opus, Valea Oltului nu are această imagine deși din punct de vedere al atractivității turistice se ridică la același nivel ca și ”sora sa”, Valea Prahovei. Poate pe alocuri, Valea Oltului oferă mai multă puritate și lasă impresia unei mici ”sălbăticii”.

 

Ce punem vizita pe Valea Oltului? Biserici istorice, cascade curajoase și să nu uităm bineînțeles de apele binefăcătoare organismului nostru. De la mănăstirea Cozia, mănăstirea Turnu (cele mai renumite locații) până la Cascada Lotrișor, castrul romanilor Arutela, mănăstirea Stănișoara, Schitul Ostrov, Parcul Natural Cozia, barajul Vidra, ne întâlnim cu istoria și măreția țării noastre. Am fi atât de mândri de România dacă i-am cunoaște micile ”ascunzișuri” aflate chiar în fața ochilor noștri.

Poate noi avem o iubire prea mare pentru această țară și dincolo de neajunsurile ei (și da, ne referim în special la infrastructură subdezvoltată) vrem să cunoaștem și să ne bucurăm de ceea ce natura ne oferă. Da, drumurile sunt anevoioase, dar pentru senzația dată de trecerea printr-un mic tunel în munte să ajungem mănăstirea Turnu, pentru liniștea găsită aici și pentru întoarcerea în timp să vedem și să fim în acele locașuri în care înainte oamenii și călugării își duceau traiul zilnic în mici grote săpate în piatra muntelui, credem că merită.

Valea Oltului este recunoscută (sau ar trebui să fie) pentru apele minune pe care le oferă, băi relaxante cu sare și sulf, cu apă salină care ne îmbunătățește substanțial tonusul general (și avem nevoie de asta atât timp cât de luni până vineri stăm ”închiși în cuști” (pardon birouri) și presați de hârțogărie, termene limită, etc). Asta găsim la Băile Govora. În stațiunea Călimănești- Căciulata sau Olănești avem ape minerale și gustând din ele ne putem lăuda că am băut apă de unde dacii și romanii își lecuiau bolile trupului.

Valea Oltului este o zonă cu priveliști frumoase, locuri încărcate de pitoresc și istorie și dacă nu este doar priveliștea cea care ne taie răsuflarea, cu siguranță o vor face cele aproximativ 300 de monumente din regiune.

Și ar trebui să ne lăudăm mai des cu Valea Oltului pentru că a fost unul dintre drumurile romane cele mai importante din Dacia, cu o dublă funcție, militară – strategică și comercială. 

Imediat ce vremea frumoasă se instalează vom face o plimbare spre Valea Oltului și vom reveni cu poze și mici istorisiri despre cazare, priveliște, monumente.

Keep in touch ;-)

 

Sursă foto:@taradacilor.ro

03-2019
0 comentarii

0 comentarii