Te transformă superioritatea, aroganța dintr-un om de nota zece plus (brand) într-unul indezirabil?

De mici am fost învățați să avem încredere în noi, să fim curajoși, să ne susținem părerile, nimic rău, doar încurajator și benefic pentru dezvoltarea noastră emoțională. Un om care este sigur pe el, care găsește soluții în orice situație este pus, emană o energie aparte în jurul său și determină apreciere și respect.  Dar ce se întâmplă când aceste învățături sunt duse până la limita maximă?

Fiecare dintre noi are un prieten sau o persoană pe care o cunoaște și care se crede ”buricul pământului”, jignește, admonestează, violentează pe ceilalți (poate câteodată fără să își dea seama) doar pentru ca în final să își impună părerea și ceilalți să îi dea dreptate. Se hrănește din cedarea celorlalți considerând ”hah, sunt cel mai tare, am avut dreptate, toți mi-au dat dreptate până la urmă, sunt puternic”, dar fără să conștientizeze uneori că ceilalți îi dau dreptate nu pentru că nu au argumente în fața lui, ci pentru că și-au dat seama că nu au cu cine și își consumă energia în mod inutil.

De cele mai multe ori, s-a pus problema celor ”atacați” de astfel de persone, de cum se simt, de cum se devalorizează și poate (în cazuri extreme) să dezvolte complexe de inferioritate, dar treptat, atenția a început, de curând, să fie îndreptată, de fapt, spre persoanele care se confruntă cu așa numitele complexe de superioritate.

Psihologii consideră că acest sentiment de superioritate este de fapt rezultatul unei imagini pe care omul o proiectează în societate, doar omul este un animal social, nu? Astfel, este creionată o imagine pentru a corespunde grupului social din care face parte, dar treptat această imagine este idolatrizată de persoana care a creat-o și astfel dezvoltă acel sentiment de superioritate. Această trăire de dragoste excesivă față de imaginea creată îi oferă satisfacții maxime, dar îi poate ajunge fatală folosită preponderant în relațiile interumane. Iar psihologii atrag atenția că această imagine nu este definitorie pentru tine ca individ.

Cândva un profesor ne încuraja să luăm cuvântul în timpul seminariilor spunându-ne să fim aroganți, dacă ne-am citit cursul, avem cu ce să fim aroganți în fața sa. Se referea la faptul că putem fi trufași și înfumurați atât timp cât noi aveam parcurse etapele  pentru curs. În fond aroganța este doar o trăsătură de comportament ce arată înfumurare, mândrie, sfidare. Doar că în doze prea mari determină un om cu tupeu, agresiv în conduit și care se pune doar pe sine în centru universului, are o vanitate și un orgoliu nemăsurat, iar ceilalți doar niște obiecte decorative

Așadar, dragilor, fiți aroganți, dacă aveți cu ce, dar în doze mici, nu vă distrugeți relațiile pentru că aveți impresia mereu că sunteți cei mai tari. Și cel mai important, impuneți-vă opiniile fără a o atitudine agresivă și violentă, fără vanitate și fără etalare de orgoliu, ci într-un mod calm.

De fapt, rândurile de mai sus sunt un sfat deghizat în elemente din viața cotidiană pentru antreprenorii pentru care nimic nu contează mai mult decât să aibă profit. E dezirabil ca un antreprenor să aibă profit, dar nu când pentru a obține asta, pune în pericol sănătatea oamenilor.

Și da, noi considerăm că pentru a fi un om de nota zece sau un brand trebuie să deții un echilibru între superioritate, aroganță, vanitate și orgoliu. Duse spre o limită superioră vei ajunge doar să pieri, de la încredere, până la relații și profit.

Construiește în fiecare zi relația cu clienții și potențialii clienți și nu în ultimul rând cu partenerii tăi!

”Există două feluri de mândrie, amândouă şi bune şi rele. "Mândria bună" reprezintă demnitatea noastră şi respectul faţă de noi înşine. "Mândria rea" este păcatul mortal al sentimentului de superioritate care duhneşte a dispreţ şi aroganţă.” (John C. Maxwell).

03-2019
0 comentarii

0 comentarii