Șoseaua Kiseleff, 200 de ani de istorie

Am trecut de multe ori, am admirat-o de 1 Decembrie sau în perioada Crăciunului, am admirat cladirile superbe, hotelul Triumf ( una dintre cele mai frumoase clădiri din Europa), Restaurantul Casa Doina, dar cât știm despre Șoseaua Kiseleff?

Șoseaua a fost numită în onoarea contelui Pavel Kiseleff ce a condus administrația militară a Țării Românești între 1829 și 1834.
În urma înfrângerii turcilor în războiul ruso-turc din 1828-1829, prin tratatul de la Adrianopol, Rusia trebuia să guverneze Moldova și Țara Românească. Guvernator a fost numit contele Pavel Dmitrievici Kiseliov, Kiseleff ( în franceză). Kiseleff a introdus Regulamentele Organice. Cand guvernărea rusă s-a terminat, boierii au hotărât să-l onoreze pe Kiseleff prin oferirea de moșii, avere, statui sau chiar naturalizarea lui. El a refuzat, dar a spus că de banii respectivi să fie folosiți la dezvoltarea infrastructurii. Drumul a fost construit prin padure și tot atunci a fost construit și Parcul Kiseleff", Parcul a fost amenajat sub domnia lui Gheorghe Bibescu și ulterior sub domnia fratelui, urmașul la tron, Barbu Știrbey. Zona a devenit locul de promenadă și întâlniri pentru burghezie, aici se organizau și bătăile cu flori din duminica Floriilor. Cei care veneau la eveniment plăteau o taxă pentru scopuri caritabile, solicitată de regina Maria.

În 1859, pe Șoseaua Kiseleff,  are loc ceremonia primirii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Arcul de Triumf, unul dintre cele mai importante monumente din România, a fost ridicat în onoarea participării României în Primul Război Mondial de către arhitectul Petre Antonescu în perioada 1921 -1922.
Din 19 decembrie 2017 porțiunea dintre Piața Presei și Arcul de Triumf a fost redenumită în Bulevardul „Regele Mihai I”.

Foto: @vasile.mihai.antonio  

12-2020
0 comentarii

0 comentarii