Sănătatea este darul cel mai frumos și cel mai bogat pe care natura știe să îl facă

”Sănătatea este darul cel mai frumos și cel mai bogat pe care natura știe să îl facă” – Michel de Montaigne

Întrucât în ultima perioadă am văzut tot mai multe reclame și recomandări de a ne obține un supliment de vitamine și minerale, am căutat să ne interesăm și să ne documentăm puțin. Astfel s-a conturat acest scurt articol care va sublinia aspecte generale despre suplimentele alimentare, cu siguranță cunoscute de mulți dintre noi, însă câteodată toți avem nevoie de un mic reminder 😊

Tot mai des auzim vorbindu-se despre suplimente alimentare, dar majoritatea dintre noi le și consumă.

Consumăm conștient suplimentele alimentare? Cunoaștem beneficiile asupra organismului și efectele pe care le au asupra noastră? Ce sunt de fapt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt rezultatul unor cercetări în domeniul biotehnologiilor, medicinei, nutriției și  mai puțin cunoscut în România, nanotehnologiei.

Legislația europeană definește suplimentele alimentare care fiind produse alimentare ale căror scop este să completeze dieta normală și care sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic separate sau în combinație, comercializate sub formă de doză cum ar pachete de pulbere, sticle cu picurător, pastille, tablete ori alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantități mici, măsurabile.

Numeroase studii europene au arătat că poluarea intensă a mediului și stresul cotidian cu care ne confruntăm ne afectează organismul. Producția și comercializarea supliementelor alimentare în Europa a crescut, a cunoscut o adevărată explozie. Aceasta a venit ca un răspuns prompt la cererea și nevoile pieței pentru că din ce în ce mai multe persoane acordă o atenție sporită pentru creșterea rezistenței generale a organismului și menținerea funcțiilor fiziologice proprii ale acestuia. 

Așadar, suplimentele alimentare sunt produse ce conțin vitamine, minerale sau alte substanțe cu efect fiziologic sau nutrițional, folosite atunci când din anumite motive acestea lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică ori atunci când organismul are nevoie de o suplimentare a nutrienților.

Bineînțeles trebuie reținut faptul că suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată. Sunt destinate consumului pe cale orală de către persone sănătoase care necesită un aport exogen mai ridicat datorită unor cerințe nutriționale specifice legate de starea fiziologică sau activități fizice intense ori de către persone care suferă de anumite afecțiuni, însă aceasta doar sub îndrumarea medicului specialist pentru că există riscul ca acestea să interfereze cu tratamentul medical, iar efectele să nu fie cele dorite.

Până data viitoare nu uitați, ”sănătatea este darul cel mai frumos și cel mai bogat pe care natura știe să îl facă” – Michel de Montaigne  

12-2020
0 comentarii

0 comentarii