Pedalând cu Cătălin Sprinceană și BikeXpertRacing Team spre un stil de viață sănătos și performanță!

Pedalând cu Cătălin Sprinceană și BikeXpertRacing Team spre un stil de viață sănătos și performanță!
Mersul pe bicicletă  a început să fie și la noi o activitate apreciată, fie că mergem la serviciu cu bicicleta (deși nu există încă o cultură în acest sens, este abia la început de drum de a se contura), fie că alegem să ne relaxăm plimbându-ne pedalând printr-un parc. Dincolo de avantajele (pe care le intuim cu toții) pentru această activitate, mersul pe bicicletă este un sport- cunoscut sub numele de ciclism. Ceea ce poate nu se știe de...

Mersul pe bicicletă  a început să fie și la noi o activitate apreciată, fie că mergem la serviciu cu bicicleta (deși nu există încă o cultură în acest sens, este abia la început de drum de a se contura), fie că alegem să ne relaxăm plimbându-ne pedalând printr-un parc. Dincolo de avantajele (pe care le intuim cu toții) pentru această activitate, mersul pe bicicletă este un sport- cunoscut sub numele de ciclism.

Ceea ce poate nu se știe de către toată lumea este că ciclismul este un sport de origine engleză, însă evenimentele principale în domeniu au apărut în Franța, iar participanții au început să se provoace profitând de terenul montan.

Dar cum nu toți suntem sportivi, această activitate o putem practica fiecare dintre noi, aducându-ne foarte multe avantaje. Un studiu efectuat de Universitatea din Purdue a arătat că parcurgerea pe bicicletă a 30 km/săptămână reduce riscul apariției bolilor de inimă chiar și cu 50%. De asemenea, un studiu efectuat de cercetători finlandezi a arătat că femeile care merg frecvent pe bicicletă prezintă cu 34% mai puține șanse de a face cancer la sân[1].

Însă, astăzi vrem să vă facem cunoștință cu un tânăr care a renunțat la domeniul energiei regenerabile pentru ciclism. Cunoașteți vreun copil căruia să nu îi placă mersul pe bicicletă sau să nu își dorească o bicicletă? Ehh, așa ziceam și noi ... :).  La fel și Cătălin Sprinceană. Din frageda copilărie avea o pasiune pentru biciclete și bineînțeles pentru mersul pe bicicletă, dar deși viața l-a purtat pe un alt drum, studiind Știința Mediului și ajungând să lucreze în domeniul energiei regenerabile, s-a întors la pasiunea din copilărie- bicicletele. La început din dorința de a combate stresul și de a se relaxa în timpul liber, iar dorința de actualizare la tehnologia  din domeniu a făcut ca această activitate să devină din ce mai importantă din viața sa.  O să vă lăsăm, în rândurile de mai jos, să citiți mai multe despre povestea lui Cătălin Sprinceană și BikeXpertRacing Team.

 

Important este să reținem că toți putem să  ne relaxăm, să ne amuzăm și să ne distrăm, cum altfel decât pedalând!

Cine este Cătălin Sprinceană?

Este Vicepreședintele Federației Române de Ciclism, misiunea sa este dezvoltarea mountain bike-ului.

Vă  lăsăm să îl descoperiți pe Cătălin ...

”Sunt din Pucioasa, Dambovița, am 36 de ani și am absolvit Facultatea de Geografie, secția Știința Mediului din cadrul Universității București. Din februarie 2017 sunt Vicepreședintele Federației Române de Ciclism unde mă ocup în special de dezvoltarea Mountain Bike-ului.  De asemenea, din 2012 sunt team manager și co-fondator la BikeXpert Racing Team, echipa de Mountain Bike din România, dar și organizator a 3 competiții de ciclisim – Maratonul Vinului, BikeXpert Alpine Challenge și București MTB Race. ”

 

Drumul spre ciclism a făcut un ocol prin domeniul energiei regenerabile ...

 

În anul 2011 aveam o cariera de succes în domeniul energiei regenerabile, care a început în 2007, imediat după ce mi-am terminat studiile la Universitatea din București.

Deși un domeniu frumos, nu mă simțeam în largul meu și nu mă regăseam în ceea ce fac.

Ca sa combat stresul, tot în 2011 am reînceput să pedalez după mai mulți ani de pauză, ciclismul fiind o pasiune din copilărie și adolescență. O dată cu asta am început să mă documentez ca să revin în pas cu fenomenul și tehnologia momentului. Am început să ies regulat, să socializez cu oameni din domeniu și mi s-a părut fascinant că un prieten din copilărie lucra la un magazin de biciclete, în domeniul pe care-l iubeam amandoi de mici. Acesta era încântat de viața lui profesională, știind că face ce-i place și mi-am zis că vreau să fiu și eu ca el”.

 

Voi vă aduceți aminte ce ideal aveați când erați mici? Nu credem că nu ați spus niciodata ”vreau să fiu și eu ca x”!

Cătălin ne arată un exemplu că idealurile din copilărie nu trebuie abandonate chiar dacă o să fim purtați pe drumuri și căi îndepărtate de ceea ce era în mintea noastră. Antrenându-și spiritul perseverenței și de acțiune, Cătălin a pornit să își creioneze viața pe care o dorea, acea viață în care să iubească ceea ce face la muncă, în care pasiunea să se îmbine cu utilitatea,  să muncească și să continue să învețe pentru reconversia profesională pentru a deveni un profesionist în noul domeniu de activitate ce avea să-i aducă împlinirea și satisfacția care îi lipseau în domeniul energiei regenerabile.

 

Cum a ajuns totuși să intre în lumea ciclismului de la o simplă pasiune și întâlnire cu un prieten din copilărie (care din coincidența lucra printre biciclete)?

”Tot discutand despre biciclete am aflat că au nevoie la magazin de un om de marketing, un job part time. M-am văzut cu proprietarul, ne-am plăcut și în câteva zile m-am apucat de treabă. Din acel moment m-am setat exclusiv pe ciclisim și am lăsat în urmă, fără regrete, afacerea mea profitabilă din domeniul energiei regenerabile.

Am luat-o de la zero, cu venituri modeste suplimentate din economii.

În 2012, deja mergeam la concursuri de Mountain Bike, ca amator (desigur) și-mi doream să fac parte dintr-o echipa de ciclisim. Mereu mi-a plăcut ideea de echipă și să lucrez împreună cu oameni pe aceeași lungime de undă cu mine.  Tot discutând cu proprietarul magazinului unde lucram și cu mai noul meu prieten Răzvan Jugănaru (multiplu campion național), ne-am gândit să facem o echipă. La finele anului 2012 se năștea BikeXpertRacing Team, care la vremea aceea număra  doar 8 membri.

La momentul acesta viața mea profesională este legată 100% de ciclisim. Nu este un business, ci o serie de activități non profit cu scopul de a dezvolta ciclismul în două direcții – performanță și recreerea/un stil de viață sănătos.”

 

Ce faceți la BikeXpertRacing Team? Povestește-ne mai multe ...

”La BikeXpertRacing Team investim în performanță, prin echipa de sportivi profesioniști (Dinamo-BikeXpert- Superbet) și în dezvoltarea sportului de masă, prin organizarea a 3 competiții de ciclism importante din calendatul național – Maratonul Vinului, BikeXpert Alpine Challenge și București MTB Race.

Echipa de performanță formată din 10 sportivi este completată armonios de 57 de sportivi amatori și master care fac parte din multe spectre profesionale, de la tâmplari și constructori la medici și CEO, iar competițiile de mai sus nu s-ar putea organiza fără energia lor prețiosă de voluntariat.

Overall, misiunea BikeXpertRacing Team este de a face performanță și de a promova ciclismul în rândul amatorilor, ca modalitate de recreere sanatoasă și ecologică.”

 

Ne spuneai că ești Vicepreședinte al Federației Române de Ciclism...

”Da! Am ales să candidez pentru funcția de vicepreședinte al Federației Române de Ciclism, în 2017 pentru că pasiunea m-a facut să-mi doresc să fac ceva bun pentru domeniul acesta, să schimb ceva la el. În 2011, pe vremea când știam doar „0.01%” despre ciclisim, am găsit aici o comunitate mică și ruptă de orgolii mari pe care mi-am dorit să încerc să o schimb sau să-mi aduc aportul la schimbarea ei. Iar tranziția profesională m-a facut să conștientizez importanța și avantajele sportului.

Aici la F.R.Ciclism, suntem cam multi- tasking și cred că suntem cea mai bună echipă pe care a avut-o federația vreodată.”

 

Care sunt activitățile directe în care te implici la Federația Română de Ciclism?

”Mă implic mai mult în organizarea departamenului de Mountain Bike. Pentru moment coordonez activitatea echipei naționale de MTB alături de care am lucrat la strategia de calificare a țării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor, iar alături de comisia tehnică de specialitate, progamăm calendarul cupelor și a campionatelor naționale de MTB.

Pe lângă acestea, de anul trecut, sunt și parte din echipa de organizare a Turului României, cea mai longevivă competiție de ciclsim din România (52 de ediții, încă din 1934) și, cred, o carte de vizită pentru ciclisimul românesc și pentru România”.

 

Despre eșecuri ce ne spui?

”Nu cred în ideea de eșec, ci în experiențe care ne perfecționează sau ne fac mai buni!

Sigur cea mai mare realizare, să nu mă înțelegeți greșit, nu că îmi asum ca pe un merit, ci strict că experiența personală și profesională, a fost să-i fiu alături lui Vlad Dascalu, anul acesta când a câștigat atât Campionatul Mondial cât și cel European. Vlad a fost colegul nostru la BikeXpert Racing Team, care a fost de altfel și prima sa echipă și știu de unde a plecat, ceea ce m-a făcut să simt că am avut un mic mic aport la reușitele lui”.

 

Ne-ai descris o activitate foarte interesantă și ne-ai convins să începem și noi să mergem cu bicicleta mai des. Dar dincolo de pasiune, interes, BikeXpertRacing Team rezistă în piață datorită oamenilor care vin înspre voi. Cum vă promovați, cum atrageți mai mulți doritori  și parteneri în cursele de ciclism? Care sunt principalele voastre provocări?

”Preocuparea constantă de a aduce parteneriate în ciclism este una dintre provocări. Nu e ușor pentru că încă nu ne bucurăm de popularitatea și expunerea fotbalului sau a tenisului, dar există speranțe prin valorile pe care ciclismul a început să ni le ofere. De exemplu, Vlad Dascălu și Eduard Grosu.

O altă provocare este dorința de a fi mereu mai buni și de a evolua spre ceea ce înseamnă reperele pe care le avem – nivelul ciclsimului din vest, cu toate cele bune ale lui (campioni, competiții de top, ambasadori, expunere, s.a.). De fapt cred că asta e cea mai mare provocare, cum să-ți gestionezi frustrările, că nu poți face mai mult”.

 

„Dar provocări tehnice? Pe la urmă, nu este deloc o noutate că tehnologia avansează și produce schimbări cu viteza luminii...

”La provocari tehnice aș spune vremea pentru că, cel puțin în Mountain Bike, depindem mult de ea și poate face diferența între un eveniment de succes sau unul eșuat. Am avut două cazuri când am fost nevoiți să amânăm BikeXpert Alpine Challenge cu 1 zi înainte de cursă și am avut o situație când ploaia neanunțată a transformat traseul de la Maratoul Vinului într-un câmp de luptă pentu concurenți, ceea ce a generat alte provocări secundare (probleme în clasament, incidente minore, scurtări ale traseului)”.

 

Pentru tine, cum a evoluat în timp ciclismul?

”Cred ca e mai ușor acum decât în 2012. E mai ușor acum să încheiem parteneriate în ciclisim. Comunitatea crește, numărul competițiilor de asemenea, avem ambasadori populari și toate acestea vin în avantajul parteneriatelor. De fapt bulgărele de zăpadă crește; parteneriatele cresc sportul de masă și cel de performanță și tot așa.

Cred mult în discuțiile face to face cu potențialii parteneri și în puterea „samplingului” și al exemplului, motiv pentru care de multe ori încercăm să aducem la concursurile noastre potențiali parteneri; ca să simtă domeniul și avantajele pe care le poate oferi ciclismul. Sunt bucuros că ciclisimul a început să fie și parte din știrile sportive de la TV, ceea ce nu prea vedeai acum 7 ani. Și asta contează, mult”.

 

Ce sfaturi ai pentru un tânăr antreprenor aflat la început de drum sau pentru cineva care își dorește propriul business izvorât din pasiune sau din simple motivații financiare?

”În continuare cred că ar trebui să fim mai uniți fiecare în nișa lui și în felul acesta putem schimba cu adevărat ceva. În ciclism am început să facem asta, dar mai e de lucru. În 2017 am și inventat un concept pe care îl folosim la fiecare reușită și în care încercăm să atragem cât mai mulți organizatori, sportivi, cluburi, pasionați etc. à #împreunăpentruciclism

În vest nu există rivalități decât în concurs, toți sunt amici, se respectă și nimeni nu suspectează pe nimeni de nimic. Cred că trebuie să renunțăm a ne suspecta și atunci lucrurile se vor schimba accelerat”.

 

Cum reușești să împarți activitatea profesională și viața personală? Îți rămâne timp liber (ne referim să nu te afli pe o bicicletă pedalând J)?

”Ciclisimul face parte și din viața mea personală. Așa mi-am început cariera profesională. Pedalez cât se poate de des, o fac cu prietena mea, iar familia mea este și gazdă la BikeXpert Alpine Chalenge, unde o parte din organizare se desfășoară la noi în grădină și în casă. 😊”

 

Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?                                              

”Nu am un motto dar cred și mă ghidez după un singur gând mare și anume, recunoștința față de Dumnezeu că sunt sănătos și că exist, ceea ce mă face să încerc și să ofer ceva la schimb astfel încât să contribui (în mai mică sau mai mare măsură) să-i fac și pe alții să fie sănătoși și fericiți”.

Sperăm ca povestea lui Cătălin Sprinceană și a BikeXpertRacing Team să vă fi adus puțină inspirație și motivație de a scoate bicicleta la o plimbare ;-)

 

 

Iar în final să reținem că sportul (indiferent despre ce activitate sportivă vorbim) înseamnă sănătate și un strop de fericire!

 

”Când pedalezi, doar cursa de ciclism este importantă” – Bill Shoemaker

Vezi mai mult
Ilina Luiza Elena, o tânără de 24 de ani, a îmbinat iubirea pentru limba maternă cu pasiunea pentru web design și E-Commerce, într-un business de success!

Ilina Luiza Elena, o tânără de 24 de ani, a îmbinat iubirea pentru limba maternă cu pasiunea pentru web design și E-Commerce, într-un business de success!

Ilina Luiza Elena, este o tânără româncă de 24 ani aflată la început de drum în business development și antreprenoriat. Se descrie a fi un antreprenor vizionar, creativ și pasionat de activitea pe care o desfășoară. Zilele trecute, ne-a povestit cum a pornit pe ...

Ilina Luiza Elena, este o tânără româncă de 24 ani aflată la început de drum în business development și antreprenoriat. Se descrie a fi un antreprenor vizionar, creativ și pasionat de activitea pe care o desfășoară. Zilele trecute, ne-a povestit cum a pornit pe drumul antreprenoriatului, ce și cine a inspirit-o, ce dificultăți a întâmpinat și ce sfaturi are pentru alți tineri aflați în căutarea unei oportunități în antreprenoriat.

1. Povestește-ne puțin despre tine ( ce faci în momentul de față/profesie/formare )

Numele meu este Ilina Luiza Elena, am 24 de ani și mă aflu la început de drum în business development și antreprenoriat.

Sunt un antreprenor vizionar, creativ și pasionat de activitatea pe care o desfășor.

www.TranslateRomanian.com este afacerea de care mă ocup în prezent.

Am fost elevă la Colegiul Național AL. I Cuza unde am fost admisă la specializarea aleasă, Științe Sociale, profil Uman. Am terminat liceul în anul 2013. Pe lângă diplomele importante care se ofera, am primit alte două diplome pentru Limba Engleză și IT. Am ales să studiez Psihologia la Universitatea din Pitești, unde am rămas putin timp. Acest domeniu interesant mă pasionează și acum.

2. Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în cariera ta/cum ți-a venit ideea?

Pasiunea mea pentru tot ce ține de antreprenoriat, web design, graphic design, e-Commerce și web development, a început în anul 2014 atunci când am devenit blogger. Acesta a reprezentat primul pas făcut pe drumul pe care mă aflu acum.

Nu mi-a luat mult timp până să descopăr cât de frumos este să construiești un website și am înteles atunci să nu mă rezum doar la scrierea și publicarea unor articole.

Am urmat un curs Udemy, unde am învățat diferite noțiuni despre web design.

Apoi am găsit o mulțime de platforme pentru freelanceri, unde am avut ocazia să lucrez în diferite domenii din IT și să învat o mulțime de lucruri care mă ajută în proiectele mele și astăzi.

Fiecare job a reprezentat o modalitate prin care am învățat. Am început să lucrez ca și traducător din anul 2017.

3. Ne poți descrie pe scurt, în ce constă business-ul tau?

Internaționalizarea este un proces normal.

Astăzi orice companie trebuie să gândească global iar decizia de a avea un website multilingv este una importantă pentru afacerea ta și pentru a te extinde pe piețele globale dorite.

Un site multilingv nu este necesar să fie internațional. Este important și pe plan local nu doar pe plan internațional. Poți să oferi conținut în câte limbi vrei. Imaginea ta pozitivă va fi observată chiar și de către clienții locali și vei putea să comunici cu oamenii de altă naționalitate, din țara ta.

Foarte mulți din vizitatorii unui website vin din motoarele de căutare precum Google, Bing, Ask și multe altele. Aproape toate căutările sunt făcute în limba nativă a căutătorului.

Dacă nu ai conținut în limba respectivă, website-ul tău nici măcar nu o să apară în rezultatul căutării. De aceea, fiind indexat de Google și alte motoare de căutare, este crucial.

Dacă vrei să te extinzi la nivel mondial, posibilitatea de a fi căutat și găsit în diferite limbi, reprezintă cheia.

Dacă ești interesat să traduci website-ul tău, www.TranslateRomanian.com este aici să te ajute să duci afacerea ta în direcția dorită. Oferim traduceri rapide la un preț avantajos.

4. Când ți-ai lansat afacerea, cum a fost începutul, cine te-a inspirat, de ce ideea aceasta de business?

La începutul anului 2018 am început proiectul www.TranslateRomanian.com

Un proiect de suflet pot să îl numesc deoarece sunt mândră de limba mea și de faptul că sunt născută în România.

Această companie este la început de drum, având planuri mari de dezvoltare și s-a născut din dorința de a ajuta alți antreprenori care doresc să își extindă afacerea în afara țării și să își facă brandul cunoscut pe plan global.

Internetul continuă să crească și a devenit cel mai important mediu pentru afaceri și pentru persoanele care își doresc să achiziționeze produse, servicii sau doar să caute informații.

Pentru proprietarii de afaceri care doresc să dețină un avantaj, un site multilingv reprezintă una din modalitățile cu un impact major în creșterea numărului de clienți și prin urmare asigură mai multe vânzari.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 43% din europeni achiziționează bunuri sau servicii doar dacă informațiile sunt disponibile în limba lor nativă.

Având posibilitatea să comunici unei noi audiențe internaționale, cu siguranță va aduce rezultate nu numai pe plan financiar dar și pentru marketing, brand și produs, iar un website multilingv reprezintă primul pas crucial pentru atingerea acestui scop.

5. Care a fost cel mai mare eșec în activitate, dar și cea mai mare realizare?

Cea mai mare realizare pentru mine din activitatea pe care o desfășor, reprezintă domeniul în care muncesc și proiectele de care mă ocup. Toate acestea îmi oferă incă un motiv în plus să fiu fericită.

Faptul că mă trezesc dimineață cu poftă de viață și am un obiectiv de atins la care îmi place să lucrez, nu poate decât să fie o mare realizare.

Nu aș putea spune că am avut un mare eșec în activitatea mea de până acum.

6. Care sunt cele mai mari provocari în domeniul în care activezi?

Există multe provocări în lumea de afaceri ultracompetitivă din zilele noastre.

Din fericire, timpurile contemporane ne-au oferit de asemenea, mai multe resurse decât niciodată pentru rezolvarea problemelor noastre.

Gestionarea timpului este una dintre cele mai mari provocări pentru mine.

Îmi doresc să fac multe lucruri în fiecare zi, dar timpul este foarte scurt.

7. Cum reușești să închei noi parteneriate/ să obții noi clienți? Care sunt metodele prin care te promovezi?

Clienții reprezintă factorul cel mai important în menținerea unei afaceri, iar găsirea lor este o provocare continuă, nu ceva pe care îl faci o singură dată și ai terminat cu asta.

Recomandările (Testimonials/ Reviews) reprezintă o metodă bună care dă roade și pe care eu o folosesc. Le afișez în toate locurile în care am posibilitatea să o fac. Asta permite tuturor celor care mă găsesc, să aibă idee despre cum este să lucrezi cu mine.

Mă promovez pe Social Media și rămân pozitivă deoarece fluctuația este o parte din ceea ce înseamnă să fii un antreprenor. Nu poți să știi niciodată ce oportunități te așteaptă după colț.

8. Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fel și cerințele. Cum faci să fii  mereu la zi cu toate tendințele?

Tehnologia evoluează cu viteza luminii, schimbă mereu modul în care lucrurile funcționează și poate să devină dificil să fii mereu la curent cu ultimele trenduri și noutăți.

Digital Marketing și Social Media în special, par să se dezvolte mai repede decât alte aspecte ale unei afaceri.

Pentru a fi mereu la zi cu toate tendințele, citesc e-books și urmăresc cele mai mari website-uri, ziare, reviste și bloguri din industria mea. Așa încerc să fiu mereu informată și să nu pierd nici un trend.

De asemenea, folosesc Google Alerts care îmi oferă posibilitatea de a selecta subiecte interesante pentru mine și de a primii notificări de fiecare dată când un articol nou este publicat pe internet.

Google Trends este un alt website pe care îmi place să îl folosesc. Cu ajutorul lui, pot să văd ce caută utilizatorii pe internet și lucrurile de care sunt interesați.

O combinație între toate aceste elemente mă ajută în formarea unor noi aptitudini și asta îmbunătățește inevitabil experiența clienților mei.

9. Ce înseamna să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat ai pentru cei care vor să își deschidă un business?

Pentru români, factorii cei mai importanți care îi motivează să înceapă propria afacere, reprezintă obținerea unui alt venit, independența față de angajator și libertatea de a lua propriile decizii, dar și posibilitatea materializării obiectivelor.

În ultimii ani, activitatea antreprenorială în România a început să crească și percepția oamenilor spre antreprenoriat s-a îmbunătățit.

Sfatul meu pentru cei care vor să își deschidă un business, este să învețe de la alții tot ce se poate despre industria din care fac parte și tot ce trebuie să facă pentru a ajunge unde vor să fie.

Găsirea unui mentor este un lucru foarte important.  Așa salvezi mult timp, învățând de la oamenii care au trecut prin problemele cu care te confrunți tu acum.

Să fii un tânăr antreprenor nu este ușor, dar poate să reprezinte cel mai frumos pas pe care oricine poate să îl facă.

În cele mai grele momente, când soluțiile nu sunt vizibile, perseverența și încrederea sunt elementele de care are nevoie orice antreprenor.

Cheia spre succes constă în identificarea nevoilor oamenilor și găsirea unor soluții.

10. Care este cea mai mare problemă a mediului de afaceri de la noi?

Majoritatea oamenilor consideră că este o adevărată provocare să fii antreprenor în România deoarece văd actualul mediu de afaceri ca fiind unul complex și confuz.

Situația economică incertă și frica de a experimenta un eșec sunt principalii factori percepuți ca și obstacole.

Știm din neurostiința modernă faptul că emoțiile au un rol critic în influențarea și ghidarea comportamentului nostru.

Teama de eșec are un efect puternic asupra tinerilor antreprenori din România.

Odată ce eșuează, tinerii cred că asta le va influența viitorul și lumea își va pierde încrederea  în abilitățile lor. În situația aceasta, nu vor reuși să construiască nimic.

11. Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Iți rămâne timp liber?

Încerc să echilibrez aceste două aspecte și să nu neglijez viața profesională dar nici pe cea personală.

Când îmi doresc să mă relaxez, îmi acord timpul liber necesar.

Cu toții avem o perioada limitată de timp și trebuie să ne concentrăm pe lucrurile importante, dar în timp ce suntem pe drumul spre îndeplinirea visurilor noastre, trebuie să ne și bucurăm de viață  alături de familie și oamenii dragi noua și să ne facem plăcută călătoria spre destinație.

12. Care este motto-ul după care îți ghidezi viața?

"Live life to the fullest  and focus on the positive."

Vezi mai mult
Astăzi am făcut cunoștință cu unul dintre cei mai buni consultanți de credite din București! Povești, experiențe, portrete ... cu Cristina Filip!

Astăzi am făcut cunoștință cu unul dintre cei mai buni consultanți de credite din București! Povești, experiențe, portrete ... cu Cristina Filip!

  Ce nu aduce anul, aduce ziua în care o cunoașteți pe Cristina Filip, consultant de credite. Fiecare dintre noi a fost la un moment dat pus în situația de a fi nevoit să apeleze la un credit, fie din nevoie, fie din dorința de a-și îndeplini un vis de business. Dar o...

 

Ce nu aduce anul, aduce ziua în care o cunoașteți pe Cristina Filip, consultant de credite. Fiecare dintre noi a fost la un moment dat pus în situația de a fi nevoit să apeleze la un credit, fie din nevoie, fie din dorința de a-și îndeplini un vis de business. Dar oare câți dintre noi s-au gândit că un broker de credite te poate ajuta să reduci chiar și 30.000 euro din costul total al creditului și asta doar în câteva zile fără să ne mai chinuim mintea și timpul cu toată birocrația din sistem?! Ei, bine, astăzi, am întâlnit unul dintre cei buni consultanți de credite din București, dar vă lăsăm să îi descoperiți povestea în cele ce urmează.

Eu sunt Cristina Filip si ne aflam astazi aici, pentru ca cineva, cândva a inventat internetul. Glumesc, ne aflăm aici pentru a spune (eu) și a afla (voi) o poveste de business. Despre mine, vă pot spune multe, dar să ne limităm la informații despre studii și pregătire profesională: sunt licențiată în drept, am terminat un master în drept Comunitar și European, am studiat la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori în cadrul Academiei de Studii Economice București. Ce vreau să spun prin menționarea studiilor mele, este că o pregatire în domeniul în care vrei să ai un business, este un bonus point.

Povestea Cooper Pear  a început în urmă cu 5 ani, în momentul în care m-am angajat ca broker  în cadrul companiei. La acea vreme nu am dat foarte multă importanță acestei meserii. Știam despre ce este vorba, știam că trebuie să mă implic în această activitate, dar mai mult din persepectiva faptului că trebuie să-mi îndeplinesc îndatoririle conform fișei postului.

Știți că se spune că nu aduce anul ce aduce ziua? Cam așa a fost. Dintr-o dată, într-o perioadă de timp foarte scurtă, lucrurile s-au schimbat radical. Am avut norocul, pe de o parte,  să fac parte dintr-un colectiv excepțional format din profesioniști, oameni de la care am avut de învățat foarte mult. Pe de altă parte, cu ajutorul primului client care a apelat la serviciile mele de consultanță financiară, pentru a accesa un credit pentru achiziție, mi-am conturat clar, în minte, ce reprezintă această meserie. Practic, am reușit să portretizez un job. Portretul, îl păstrez și acum în minte și mă inspiră în fiecare zi. Am înlocuit pensula și culorile de la un portret clasic, cu provocare,  consecvență, determinare, implicare, motivare, iar pânza cu propria-mi persoană. La  sfârșit cele mai importante două aspecte sunt: bucurie și satisfacție.

De ce spun asta și ce face mai exact un broker de credite? În primul rând, dă o mână de ajutor potențialului client. Să vedem, punctual, cum:

Un broker de credite vine în întâmpinarea nevoilor de finanțare ale clienților;

Pe baza profilului de client întocmește cea mai bună ofertă de pricing și condiții, la 3-4 bănci diferite;

Stabilește împreună cu clientul care este cea mai avantajoasă ofertă din cele propuse;

Întocmește dosarul de credit;

Susține cererea de credit în centralele finanțatorilor și depune toate eforturile pentru a primi un răspuns pozitiv și rapid;

Asistă clientul la semnarea contractului de credit;

Clientul rămâne în portofoliul broker-ului pe toată perioada derulării contractului dar și ulterior;

Este informat, în permanență de noile produse și condiții de credit, lansate de către bănci.

Succesul în această activitate, nu apare peste noapte. La mijloc este vorba de multă muncă și este important de subliniat că este condiționat de anumite aspecte:

Numărul parteneriatelor încheiate cu băncile de pe piața financiar-bancară, din România.

O bună pregătire profesională;

Infrastructură și logistică;

Fluxul și rețeaua serviciilor puse la dispoziția clienților.

Pentru a vă face să înțelegeți cât mai bine activitatea unui broker de credite, voi grupa în două categorii cele 4 condiții enumerate anterior și voi face o descriere succintă a lor:

În prima categorie intră primele trei condiții, care conduc la capitalul de imagine al unui broker de credite, fără de care acesta nu există. Capitalul de imagine se formează în timp, odată cu creșterea portofoliului de clienți. Ca în orice domeniu, cea mai bună modalitate de promovare este celebrul marketing WOM (word of mouth), sau cum i se mai spune în popor, recomandarea din gură în gură.

A doua categorie se definește prin complexitatea serviciilor pe care un broker trebuie să fie capabil să le pună la dispoziția clienților.

Și astfel noi ne mândrim, de o bună bucată de vreme, cu colaborările pe care am reușit să le dezvoltăm cu agențiile imobiliare, asiguratori și cabinete notariale.

Un exemplu concludent  în acest sens și despre care vreau să vorbesc este colaborarea și parteneriatul pe care îl am cu dnul Marion Stanca, broker imobiliar senior, reprezentant al agenției imobiliare MrExclusivitate. Totul a început în urmă cu 3 ani, întâmplător, când dnul Marion Stanca a direcționat către mine un client care dorea să achiziționeze un imobil, prin credit ipotecar. La acea vreme nu ne știam, aveam o cunoștință comună care m-a recomandat (WOM, tocmai v-am spus). Am preluat clientul, m-am întâlnit cu acesta, am depus cererea de credit și după aprobarea financiară dosarul a intrat în analiza pe partea juridică. Întâmplarea a făcut ca partea juridică (documentele imobilului) să fie incompletă și banca a solicitat, conform procedurii, completări . Prima persoană pe care am contactat-o în vederea soluționării acestei situații a fost dnul Marion Stanca, care a înțeles imediat despre ce este vorba, a luat legătura cu proprietarul (vânzătorul imobilului), a trebuit să facă alte demersuri către OCPI  și notar și într-un timp scurt, de 2-3 zile, a reușit să ne pună la dispoziție documentele solicitate.

Practic, sinergia serviciilor oferite de un broker de credite și un broker imobiliar a făcut ca în două săptămâni de la depunerea cererii de credit, un dosar complex să fie aprobat, iar clientul să fie mulțumit.

Ulterior, clientul mi-a cerut sprijinul și în ceea ce privește asigurarea imobilului. I-am recomandat brokerul de asigurări partener (o societate), cu care a și încheiat polița. Tranzacția a fost semnată în  3 săptămâni la cabinetul notarial cu care colaboram.

Următoarele trei colaborări au venit în scurt timp, întrucât agenția unde activa domnul Stanca  avea în acel moment tranzacții blocate în diverse bănci, deoarece clienții erau nehotărâți sau neinformați cu privire la linia de creditare ce urmau să o deschidă. Încrederea ce mi-au acordat-o a dus la satisfacții depline atât pentru noi ca și operatori de servicii dar și pentru clienții ce și-au văzut împlinite obiectivele.

Subliniez importanța deosebită  a unei astfel de colaborări, dar mai ales importanța pregătirii profesionale a unui broker imobilar, care înainte de a prezenta un imobil trebuie să știe exact ce presupune documentația juridică a imobilului, unde să se adreseze  (la ce instituții) atunci când este necesar să completeze istoricul juridic al imobilului, să aprecieze și să cunoască care este termenul legal de eliberare pentru fiecare document în parte, astfel încât clientul să nu resimtă această corvoadă.

De atunci și până acum, portofoliul nostru comun de clienți se ridică la peste o sută de persoane care ne-au mulțumit pentru implicarea noastră și cu majoritatea dintre ei am rămas în relații de prietenie, la modul la care ne vizităm și ieșim împreună în timpul liber.

Generarea de servicii complete de succes către clienți este un lucru rar în piața financiară și de real-estate, întrucât rețeaua de consultanță trebuie să fie performanța, profesionistă și de încredere. În plus trebuie să funcționeze ca și mecanismele unui ceas elvețian deoarece termenele precise, sumele mari de bani rulate și riscurile asumate de clienți sunt vectorii de luat în calcul pentru fiecare speță în parte.

Privind în urmă, spre cei 5 ani care au trecut, satisfacția este una foarte mare pentru că realizările personale-profesionale sunt importante. În prezent activez sub aceeași marcă Cooper Pear, dar business-ul a devenit unul de familie.

Diferența în acest business, ca în toate celalte domenii, o face modul de abordare, implicarea și dorința de reușită. Seriozitatea cu care sunt puse în aplicare aceste condiții duce la succes.

Cea mai mare satisfacție a mea este aceea că în fiecare zi cunosc oameni noi, din diverse domenii de activitate, interacționez cu ei pe termen lung  și îi ajut să-și îndeplinescă visurile sau să-și rezolve problemele financiare pentru că: “atingerea scopului financiar într-un mediu economic schimbător, reprezintă dorința fiecăruia dintre noi“.

Pe Cristina Filip o găsiți la adresa de e-mail: [email protected], nu ezitați să apelați la sprijinul ei în contractarea unui credit.

Noi, echipa Conexiuni Urbane recomandăm cu încredere!

                                                               

Vezi mai mult
Ce este ”povești de succes”?

Ce este ”povești de succes”?

Pagina Povești de succes este destinată antreprenorilor care doresc să își crească vizibilitatea, să își construiască autoritatea și credibilitatea brand-ului, împărtășindu-ne poveștile lor, precum și celor care își doresc o sursă de inspirație sau motivare în dezvoltarea aface...

Pagina Povești de succes este destinată antreprenorilor care doresc să își crească vizibilitatea, să își construiască autoritatea și credibilitatea brand-ului, împărtășindu-ne poveștile lor, precum și celor care își doresc o sursă de inspirație sau motivare în dezvoltarea afacerii. 

În perspectiva noastră o poveste de succes este construită prin multă muncă, ambiție, perseverență, management performant și nu în ultimul rând un strop de creativitate.

Vezi mai mult
Empatie, energie, entuziasm și o tânără care a reușit combinația perfectă între muncă și pasiunea pentru animale și spijinirea copiilor cu deficiențe

Empatie, energie, entuziasm și o tânără care a reușit combinația perfectă între muncă și pasiunea pentru animale și spijinirea copiilor cu deficiențe

Tinerii sunt cei mai entuziasmați oameni atunci când încep ceva nou sau când activitatea de zi cu zi este făcută cu drag. Ne molipsesc cu conglomeratele de emoții pozitive pe care le trăiesc în fiecare moment. Bătrânii (și știți cum se spune, cine nu are un bă...

Tinerii sunt cei mai entuziasmați oameni atunci când încep ceva nou sau când activitatea de zi cu zi este făcută cu drag. Ne molipsesc cu conglomeratele de emoții pozitive pe care le trăiesc în fiecare moment. Bătrânii (și știți cum se spune, cine nu are un bătrân să-și cumpere 😊) ar spune despre noua generație că ”fierbe sângele în ei”, că așa erau și ei în tinerețe când corpul îi asculta și debordau de energie.

Astăzi, noi de dorim să vă facem cunoștință cu o tânără de 31 ani care a lucrat în industria muzicală pe partea de comunicare, apoi a început să facă producție într-o televiziune și voluntar la CCU (Clubul Cainilor Utilitari) – echipa de Terapie si Activitati Asistate de Animale Bucuresti. Dar povestea nu se termină aici, Carla Alina Buleanu iubește atât de tare copiii și animăluțele încât a reușit să creeze o legătură atât de puternică și să își înnobileze timpul cu activități de sprijinire a copiilor și ajutare a animalelor.

Pentru că Alina vorbește cu atâta emoție și profunzime ar fi păcat să luăm rolul naratorului și să pierdem esența acestor feeling-uri. În cele ce urmează Carla Alina Buleanu ne-a povestit despre ea, despre pasiunile, eșecurile ei, precum și despre provocările cu care se confruntă în domeniul protecției animalelor.

Ceea ce ne-a povestit Carla Alina ne face să ne gândim doar la ”hrănește-te cu cele 3 E-uri: Energie, Entuziasm, Empatie!”

 1. Povestește-ne puțin despre tine (ce faci în momentul de față profesie, formare)

În momentul de față, lucrez pe partea de producție într-o televiziune, asta după aproximativ 9 ani de experiență pe partea de comunicare și promovare în industria muzicală din România.

La bază sunt jurnalist, însă de curand am început Facultatea de Psihologie, decizie pe care am luat-o după ce am devenit voluntar în cadrul CCU (Clubul Câinilor Utilitari) – echipa de Terapie și Activități Asistate de Animale București, acolo unde am șansa să lucrez, alături de câinele meu, cu o mulțime de copii cu dizabilități.

 În paralel, am pus bazele propriei asociații pentru protecția animalelor, Big Hearts Society, cu ajutorul căreia încerc zi de zi să fac frumoasă viața animalelor de care mă ocup, dar și să ajung la oameni, prin diferite campanii și să schimb mentalități învechite legate de adopția, creșterea și îngrijirea unui animal.

 

 1. Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în cariera ta/ cum ți-a venit ideea?

Ideea asociației a început să-mi încolțească în minte în urmă cu vreo 5 ani, atunci când am salvat primul câine, pe Oscar, fără să stiu, de fapt, ce fac.

Momentul în care am intrat pentru prima dată într-un adăpost de stat de la noi a fost ca un declic. Atunci am realizat ce înseamnă viața animalelor fără stăpân din România și, ușor-ușor, m-am afundat și mai tare în subiectul ăsta care nu e deloc unul roz. Din momentul ăla, am știut ce vreau să fac și că-mi va fi scopul de acum înainte. 

Alături de Oscar am trecut prin toate etapele salvării, dar și reabilitării fizice și emoționale ale unui câine. După el nu m-am mai putut opri.

În multe interviuri sunt întrebată de ce fac asta, iar răspunsul meu e mereu același: o fac pentru un moment. Un moment care poate dura chiar și o fracțiune de secundă în care animalul aflat în suferință (înfometat, bolnav, bătut) îți arată faptul că știe că acum e în siguranță. E o privire, un gest scurt de-al lui care pentru mine reprezintă tot ce am nevoie pentru a merge mai departe.

 1. Ne poți descrie, pe scurt, în ce constă business-ul tău, de fapt asociația pe care ai înființat-o?

Nefiind un business, evident, o să descriu în mare activitatea asociației mele.

Activitatea asociației pentru protecția animalelor Big Hearts Society constă în salvarea câinilor (câteodată și pisici) de pe stradă ori (cel mai des) din adăposturile de stat. Mă axez foarte mult pe unele adăposturi de stat care încă mai eutanasiază câini la 14 zile de la intrarea lor acolo, dar și pe câini abandonați de stăpânii lor, ei fiind cele mai vulnerabile cazuri.

Din acest moment începe reabilitarea fizică și emoțională cu ajutorul clinicii veterinare cu care colaborez. Din punct de vedere financiar, activitatea asociației se bazează pe donațiile oamenilor care ne urmăresc activitatea și apreciază tot ceea ce facem.

Ultima etapă este cea a adopției, acolo unde avem o procedură destul de complicată și lungă, însă ea asigură succesul adopțiilor noaste.

 

 1. Când ți-ai lansat asociația, cum a fost începutul, cine te-a inspirat, de ce ideea aceasta? 

Perioada în care asociația a luat naștere legal și oficial a fost iunie 2017. Hotărârea finală am luat-o în urma preluării poate celui mai grav și mai provocator caz din toate cele pe care le-am avut până acum.

Cine m-a inspirat? Câinii m-au inspirat. Puterea lor de refacere fizică incredibilă, dar mai ales puterea de a iubi și de a avea încredere în om, chiar dacă tot omul a fost cel care i-a adus într-o stare jalnică. 

 1. Care a fost cel mai mare eșec, dar și cea mai mare realizare?

Un eșec major, din fericire, nu am avut până acum. Evident că au fost cazuri de adopții nereușite, dar nu le bag în sertarul cu “eșecuri”, pentru că lucrurile astea sunt firești și mă bucur că le-am experimentat și continui să le experimentez. Fiecare adopție nereușită mă ajută să cunosc și mai bine oamenii și să stiu cu mai mare precizie data viitoare, dacă un om e potrivit pentru un anumit câine sau nu.

Iar dacă vorbim de realizări… fiecare adopție reușită reprezintă una. Însă, probabil, adopțiile cu final fericit ale unor câini foarte dificili din punct de vedere comportamental mă bucură și mă impresionează cel mai tare.

O altă realizare uriașă e atunci când reușesc să inspir oameni cu poveștile Big Hearts Society și când reușesc să conving un om să adopte. Un om care până în momentul ăla era hotarat să cumpere un câine de rasă.

 1. Care sunt cele mai mare provocări în domeniul în care activezi?

Până acum, cele mai mari provocări au venit din partea oamenilor. Vorbim de oameni care îți îngreunează munca în diferite moduri. Oameni care nu vor nici în ruptul capului să înțeleagă principii simple ale protecției și bunăstării animalelor, cum ar fi sterilizarea câinilor fără valoare chinologică, dar și a pisicilor. Provocările vin și din partea autorităților care uneori pun bețe în roate ONG-urilor prin tot felul de reguli făcute pe genunchi, ori reglementări lipsite de sens.

 1. Cum reușești să închei noi parteneriate/ noi clienți? Care sunt metodele prin care vă promovați?

Promovarea o facem cel mai mult în online, pe platformele social media. Însă, de-a lungul timpului am pus cap la cap și o serie de campanii și evenimente, unele în parteneriat cu diferite tv-uri. În plus, uneori, mergem și în emisiuni televizate, acolo unde abordăm tot felul de subiecte legate de protecția animalelor în România.

Datorită acestei promovări, reușim să ajungem și la publicul nostru din care fac parte și donatorii noștri. Unele persoane donează constant, asta pentru că ne urmăresc de multă vreme, apreciază transparența nostră în comunicare, dar mai ales pasiunea pe care o punem în fiecare caz pe care îl avem, iar altele donează pentru câte un caz în parte. Fără ei îmi e clar că nu aș putea continua să fac nimic din ceea ce fac azi, Așa că le mulțumesc fiecăruia în parte.

 1. Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fe și cerințele, cum faci să fii mereu la zi cu toate cerințele?

În cazul nostru și al domeniului protecției animalelor în România, încercăm să fim zi de zi la curent cu fiecare lucru, de la schimbări ori modificări de lege, până la noi variante de tratament ori de intervenții chirurgicale pentru diferite afecțiuni ale animalelor. Ne documentăm și urmărim activitatea unor asociații mari din afară care ne inspiră. Încercăm să “furăm” idei și să le adaptăm la nivelul percepțiilor și mentalității din România atunci când vine vorba de adopție, sterilizare, ori câine de rasă VS câine care nu aparține niciunei rase.

 1. Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat ai pentru cei care vor să-și deschidă un business sau o asociație ca în cazul tău?

Pentru iubitorii reali de animale care își doresc să plece pe drumul ăsta, am două sfaturi care pentru mine sunt legi și după care m-am ghidat încă de la început: 1. Să-și repete mereu, până ajung să conștientizeze, că niciodata nu vor putea salva toate animalele din lume. Acest lucru îi va face să se tempereze și să-și impună limite atunci când e cazul, pentru că pasul de la a face lucrurile bine, spre a te aglomera cu tot felul de cazuri pe care nu le poți duce în spate și a ajunge să disperi… e unul foarte mic.

2. Niciodată să nu renunțe la ei. Să nu se sacrifice fizic, muncind până la epuizare și psihic făcând același lucru. Când faci treaba asta, ești foarte tentat să renunți la tine și la lucrurile care-ți făceau plăcere înainte, iar ăsta cred ca e cel mai nociv pas. Odata ce misiunea ta frumoasa care la început te bucura se transformă în povară, lucrurile încep să se clatine și ușor-ușor să se prăbușească.  

 1. Care este cea mai mare problem a mediului de afaceri de la noi?

Dacă ne referim la domeniul protecției și bunăstării animalelor în România, cred că cea mai mare problemă e mentalitatea oamenilor și lipsa de educație. Iar lucrurile astea se văd foarte bine în câteva exemple clare:

 1. Oameni care comit acte de cruzime împotriva animalelor nu sunt pedepsiți, pentru că legea este foarte prost făcută și nici așa, în forma ei de acum, nu se aplică.
 2. Suntem țara care în anul 2013 nu a știut cum să gestioneze problema câinilor maidanezi de pe străzi, decât prin uciderea în masă a acestora.
 3. . Oamenii încă mai cred ori că sterilizarea e un act de cruzime sau unul nefiresc, ori că e spre binele animalelor să se împerecheze și să dea naștere la nesfârșite serii de pui. 
 1. Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Îți rămâne timp liber?

Big Hearts Society a început să îmi ocupe aproape tot timpul. Așa cum spuneam mai sus, linia dintre a face lucrurile bine și a le face prost pentru că nu-ți poți impune limite, e foarte, foarte fină. Mă bucur că am realizat asta la timp, iar acum, pe cât posibil, îmi rezerv timp și pentru mine, mai ales în weekend-uri.

 1. Care este motto-ul după care îți ghidezi viața?

Motto-ul după care imi ghidez viața e chiar sloganul asocieției mele: “We speak empathy”. Așa cum am scris și în descrierea noastră, încerc să comunic zi de zi prin limbajul universal numit empatie. Chiar dacă par vorbe mari, cred cu adevarat că aici e cheia în a schimba cu adevarat lumea, puțin câte puțin.

 

 

 

Vezi mai mult
Un zâmbet sănătos, cartea ta de vizită! Asta am învățat astăzi de la Dr. Laura Ioana Mircea, medic stomatolog de noua generație

Un zâmbet sănătos, cartea ta de vizită! Asta am învățat astăzi de la Dr. Laura Ioana Mircea, medic stomatolog de noua generație

Astăzi, echipa Conexiuni Urbane a cunoscut o tânără entuziastă, optimistă și încrezătoare într-o lume mai bună. Dr. Laura Ioana Mircea, una dintre cele mai puternice persoane pe care le-am cunoscut, ne-a fermecat din prima clipă când ne-a povestit că la vâ...

Astăzi, echipa Conexiuni Urbane a cunoscut o tânără entuziastă, optimistă și încrezătoare într-o lume mai bună. Dr. Laura Ioana Mircea, una dintre cele mai puternice persoane pe care le-am cunoscut, ne-a fermecat din prima clipă când ne-a povestit că la vârsta de 10 ani a intrat împreună cu mama ei într-o secție medicală, iar ea a fost atât de curioasă să afle mai multe despre corpul omenesc fără nici cea mai mică teamă, ci doar cu o mare dorință de a afla cât mai multe și de a putea descoperi misterele anatomiei umane. Laura are o pasiune pe care a transformat-o într-o vocație și profesie, anume dependența de zâmbete.

Fără nicio teama, vă invităm să o cunoașteți pe Dr. Laura Ioana Mircea, tânăr medic stomatolog, care vă poate readuce zâmbetul, doar pășind cu încredere.

 • Povesteşte-ne puţin despre tine. Cu ce te ocupi în momentul de față?

Sunt medic stomatolog, am absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București în anul 2016 și de atunci practic această meserie cu pasiune și dorință de a mă perfecționa în fiecare zi.

 • Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în cariera ta/cum ți-a venit ideea.

Primii pași în carieră au fost chiar de la varsta de 10 ani când împreună cu mama mea am însoțit-o la locul de muncă, ea lucrând în domeniul medical și am ajuns la secția de anatomie. În mod normal un copil ar fi fost speriat de niște cadavre pe care studenții le explorau cu atenție, nu și în cazul meu, eu am intrebat mai multe și am rămas fascinată de misterele corpului omenesc. Cumva, cred că aici a avut loc primul meu contact cu medicina și mi-a rămas întipărită în suflet. Decizia de a urma cursurile Facultății de Stomatologie a venit din atenția mea la detalii și din faptul că întodeauna am avut o slabiciune pentru zambetele frumoase, eu zâmbind la rându-mi aproape tot timpul. :)

 • Ne poţi descrie pe scurt, ce faci în acest moment?

Sunt medic colaborator în cadrul clinicii Life Dental Spa practicând îndeosebi tratamente stomatologice minim-invazive cu ajutorul laserului dentar.

 • Care a fost cel mai mare eșec în activitate, dar și cea mai mare realizare?

Nu pot spune că a existat cel mai mare eșec dar ceea ce pot spune este că nu a fost ușor. Nu îți pune nimeni bani în traistă după ce ai terminat facultatea și nici pacienții nu stau la coadă la ușă ta. Totul se dobândește cu multă răbdare și încredere ca mâine va fi mai bine. Cea mai mare realizare a fost când am ajuns să lucrez la un nivel pe care mulți doar îl visează. Stomatologia modernă, tratamentele cu laser sunt încă un domeniu slab explorat în România, dar practicat cu succes de foarte mulți ani în SUA. Această oportunitate a venit pentru mine ca o gură de aer de care aveam cea mai mare nevoie. Locul potrivit la momentul potrivit.

 • Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

Cele mai mai provocări sunt în fiecare zi, comunicarea cu pacienții, educarea acestora spre conștientizarea importanței igienei dentare și a vizitei periodice la medicul stomatolog și mai ales convingerea spre a urma un tratament fără durere, mulți dintre aceștia fiind speriați de experiențe mai puțin plăcute din trecut la dentist.

 • Cum reusiți să încheiați noi parteneriate/să obțineți noi clienți? Care sunt metodele prin care vă promovați?

În acest domeniu principalul client este cel mulțumit care te recomandă mai departe. Păstrarea unei relații pe termen lung cu pacientul este cheia succesului către viitorii pacienți dar în același timp ne folosim și de mijloace de promovare online și echipa de marketing special pregătită pentru acest bussiness.

 • Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fel și cerințele. Cum faceți să fiți mereu la zi cu toate tendințele?

În meseria noastră ori ești la curent cu tot ce este nou pe piață, participi la cursuri, congrese, simpozioane și înveți în fiecare zi ori te plafonezi și rămâi la un nivel mediocru. Este un domeniu extrem de complex și trebuie explorat la maxim în fiecare zi pentru a fi cât mai de folos pacienților și evoluția atât pe plan profesional cât și pe plan personal.

 • Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat aveți pentru cei care vor sa își deschidă un business?

Există perioade în care volumul de muncă este foarte mare și întradevăr timpul liber se diminuează dar cu puțină organizare există mereu soluții. O echipă pe care te poți baza atunci când tu nu poți merge la muncă este ceea ce orice afacere are nevoie fără doar și poate. 

 • Care este cea mai mare problemă a mediului de afaceri de la noi?

Cea mai mare problemă a mediului de afacere la noi ? Lipsa motivației reale, organizare adecvată și un mindset bine stabilit pentru care să fii dispus să muncești. În fiecare zi, până vei reuși.

 • Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?          

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.

Laura Ioana Mircea ne îndeamnă să fim schimbarea pe vrem să o vedem în lume, iar noi vă invităm să meditați la următoarea epigramă, în speranța ca teama de medici stomalogi, freze, laser și alte minunății folosite de ei, să se evapore și să acaparați privirile cu zâmbetele voastre...

”Doctorul, la zâmbetul unei doamne

Când vă văd zâmbind îmi vine

Ca să vă invit la mine.

Mă flataţi şi chiar insist.

Doamnă, ştiţi, eu sunt... dentist.” (Petre Gigea Gorun)

 

Vezi mai mult
Povești cu Cristina Ianuszewicz, tânăra care iubește aviația și zborul și care a dezvoltat o carieră deasupra norilor

Povești cu Cristina Ianuszewicz, tânăra care iubește aviația și zborul și care a dezvoltat o carieră deasupra norilor

Suntem moștenitori ai unei imaginații dezvoltate în copilărie pe când citeam romanele science fiction, iar Jules Verne ne îndemna să zburăm spre Lună și Lucian Blaga ne spunea ”cine crede-n zbor, e stăpân peste zare”! Nu suntem cu capul în nori, deș...

Suntem moștenitori ai unei imaginații dezvoltate în copilărie pe când citeam romanele science fiction, iar Jules Verne ne îndemna să zburăm spre Lună și Lucian Blaga ne spunea ”cine crede-n zbor, e stăpân peste zare”! Nu suntem cu capul în nori, deși vă asigurăm că ne încearcă niște senzații drăguțe și avem sentimentul că zburăm chiar cu picioarele pe pământ. Asta pentru că am stat de vorbă cu Cristina Ianuszewicz, o tânără care iubește aviația și zborul și care a dezvoltat o carieră deasupra norilor ca însoțitor de bord și împărtășind învățăturile și cunoștințele sale cu pasiune și către alte persoane care doresc să își urmeze visul de a zbura.

Ce a determinat-o pe Cristina să aleagă acest drum și cum a intrat în lumea zborului ne povestește chiar ea în cele de mai jos.

Primele cuvinte ale Cristinei când am rugat-o să ne spună câteva cuvinte despre ea și meseria, ocupația pe care o are în prezent au fost: ”După ce am zburat prima dată la aerodromul Clinceni, m-am îndrăgostit, am știut că este un drum pe care vreau să îl urmez. Nu pot defini în cuvinte sentimentul pe care l-am avut, pur și simplu, parcă exista ceva care mă trăgea în acea direcție”.

Cristina Ianuszewicz este cea care a fondat Aero Team și în prezent este trainer certificat la nivel internațional. Dar ea și-a croit acest drum începând cu cursurile Facutății de Științe Politice din cadrul SNSPA și desfășurând activități în diferite domenii. Școala de aviația a venit ca urmare a propriilor sentimente după primul zbor. Fapt ce a condus și la angajarea sa în poziția de stewardesa. Dar credeți că pasiunea ei s-a oprit aici? Nu! A început să zboare ca pilot PPL, când a descoperit și mai multe din tainele zborului. De acea perioadă Cristina își amintește cu drag și ne spune ”Eram pur și simplu fascinată! Îi mulțumesc și astăzi instructorului pe care l-am avut, unul foarte bun de altfel, care mi-a arătat, m-a îndrumat și mi-a dezvăluit tainele zborului”.

Din anul 2010, Cristina a creat și dezvoltat un business despre oameni și despre viitor. Se dedică pentru școlarizarea însoțitorilor de bord și intermedierea unui loc de muncă în domeniu.

Cum a pornit business-ul Aero Team?

Activitățile de bază ale companiei Aero Team au pornit din pasiunea mea pentru domeniul aeronautic, inclusiv a tuturor angajaților firmei care sunt oameni cu pregătire, calificări și experiență de peste 10 ani în domeniul aviație.  Aero Team este una din cele mai mari școli de aviație acreditată de către EASA și desfășoară activiatea de pregătire a însoțitorilor de bord pentru executarea activităților aeronautice specifice în conformitate cu cerințele aplicabile Comunității Europene în aviația civilă.

Cum ai ajuns la ideea de a deveni fondatorul unei companii de pregătire în domeniul aviației?

Atunci când am realizat că în viitor va fi o cerere mare de însoțitori de bord am hotărât să pun bazele acestui business. Operatorii au nevoie de oameni foarte bine pregătiți atât teoretic cât și emoțional, îmbinate cu practica.

Ce ne spui despre reușitele, eșecurile, provocările  din această activitate?

În această activitate nu prea există eșecuri, în schimb mereu există provocări.

Să deschizi o afacere, să lansezi un bussines și să îl faci de succes este cea mai mare provocare, mereu trebuie să te ocupi de oameni și să îi pregătești ca ei să fie cei mai buni, doar așa reușești să te promovezi și aduci alte contracte de intermediere pe partea de angajare. Nu există o rețetă a succesului, dar noi am găsit una care funcționează pentru noi: oferirea unor servicii de înaltă calitate, care să ne plaseze întotdeauna no.1! Profesionalismul și servicii de calitate sunt atributele fundamentale ale companiei Aero Team.

Cum  promovezi business-ul?

 Promovarea o facem cel mai mult în mediul online și prin reușita cursanților noștri. Este dovada clară că toți cei care își dorescă să practice această meserie o pot face atât timp cât îndeplinesc condițiile de înscriere la curs. Este o meserie minunată pentru tineri, o meserie ce îți oferă posibilitatea de a călătorii și a vizita toată lumea și care îți asigură un venit considerabil încă de la început. Ne aflăm în era dezvoltării și a cunoașterii. Eficiența afacerii constă în pregatire anuală, inovație, diferențiere față de concurență.

În încheiere, pe scurt, ce ne mai spui despre Aero Team?

Echipa Aero Team este o echipă tânără, în fiecare an ne perfecționăm și aducem alte ehipamente și alte metode inovative de predare având în vedere că societatea se află într-un proces permanent de schimbare. Ne dorim să le oferim cele mai bune cursuri din punct de vedere calitativ, astfel încât, după finalizarea lor, cursanții să dețină toate informațiile necesare pentru a le pune în practică. Instructorii Aero Team transmit mai departe know-how-ul lor în așa fel încât să le ofere cursanților oportunitatea de a învăța , de a crește, de a se dezvolta și perfecționa în domeniul aeronautic. Le oferim cursanților absolut tot ce este necesar, de la pregatirea teoretică-practică, cazarea și intermedierea locului de muncă.

Cristina, ce înseamnă pentru tine să fii un tânăr antreprenor în România?

Cred că România are nevoie de antreprenori tineri cu energie și dorință de a face lucruri și încurajez cât mai mulți tineri să își descopere pasiunea și să o dezvolte  în favoarea societății, în creionarea, crearea și dezvolatarea unei afaceri. Din punctul meu de vedere cea mai mare problemă la noi în România probabil rămâne birocrația și refuzurile pe care le poți întâmpina atunci când ești la început de drum.

Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Îți rămâne timp liber? Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?

Atunci când ești pasionat de un anumit domeniu cu siguranță reușești să împarți munca cu partea personală și găsești timp pentru amândouă. Sunt un om disciplinat și știu să îmi structurez timpul în așa fel încât să le împart armonios pe amândouă.

“Toate visele noastre pot deveni realitate, dacă avem curajul să le urmăm!”

 

 

Noi vă spunem, indiferent de drumul pe care mergeți, niciodată să nu uitați că ”omul e născut pentru fericire la fel ca pasărea pentru zbor” - Vladimir Korolenko

 

 

Vezi mai mult
Campanie ”Companiile mici românești vor #reuși” în contextul noului coronavirus

Campanie ”Companiile mici românești vor #reuși” în contextul noului coronavirus

Campanie ”Companiile mici românești vor #reuși” în contextul noului coronavirus Trecem printr-o perioadă diferită față de cele cunoscute până acum în contextul apariției și răspândirii largi a noului coronavirus. Auzim tot mai des că cel mai indi...

Campanie ”Companiile mici românești vor #reuși” în contextul noului coronavirus

Trecem printr-o perioadă diferită față de cele cunoscute până acum în contextul apariției și răspândirii largi a noului coronavirus. Auzim tot mai des că cel mai indicat este să ne limităm contactele, să păstrăm distanța cel puțin 1-2m, să #stămîncasă și să acordăm o atenție sporită igienei, toate recomandările autorităților în acest sens, le găsiți aici 

Ne confruntăm cu provocări noi în toate domeniile și trebuie să ne adaptăm din mers. Pentru că este deosebit de important să limităm interacțiunile directe, cel puțin un timp de acum încolo, online-ul devine primordial pentru oricine și orice. 

 

 

Dacă existau oricum variante de plată online, tot existau foarte mulți oameni care încă preferau plata direct la ghișeu. Ghișeul.ro poate reprezenta o bună modalitate de plată online a datoriilor către bugetul de stat (și nu doar în acest context determinat de noul coronavirus, ci oricând pentru că totul se desfășoară din fața calculatorului cu buletinul și cardul bancar în față). Mai multe informații despre cum puteți folosi ghișeul.ro găsiți aici. 

Însă, și aplicațiile online ne ajută și ne ușurează trecerea prin această perioadă. Cu siguranță, ai auzit măcar o dată de aplicații online care te ajută să convertești un document word în pdf sau de scanare a unui document direct cu telefonul. 

Afacerile au și vor avea de suferit și antreprenorii sunt nevoiți să caute variante de reconfigurare a business-urilor, inclusiv adăugarea componentei online acolo unde aceasta nu exista sau nu era suficient dezvoltată. Ca o afacere să reușească să intre în online cu succes necesită foarte multă muncă în spate, foarte multă organizare, specialiști care să poată crea strategii cât mai eficiente. 

De la începutul ideii proiectului Conexiuni urbane ne-am dorit să venim în sprijinul antreprenorilor, să contribuim la dezvoltarea mediului de afaceri din România. 

De aceea, zilele trecute am lansat pe pagina noastră de facebook o campanie ””Companiile mici românești vor #reuși”. 

Sprijinim așa cum putem. În acest sens, vă așteptăm în continuare imaginile reprezentative pentru afacerea voastră, o scurtă descriere, link-ul către pagină și noi ne ocupăm să promovăm pe paginile noastre care au 2 milioane de vizualizări lunar, totul în mod gratuit. Trimiteți pe adresa de e-mail [email protected] (www.conexiuniurbane.ro). 

Haideți să rostogolim mesajul acestei campanii, să sprijinim împreună antreprenorii români care au un business ce merită a fi promovat. 

Noi suntem siguri că românii pot fi uniți atunci când vor! 

 

 

Foto: Bogdan Buzuleac

 

 

 

 

 

Vezi mai mult
Bianca Bălan, de la banking și televiziune la un business născut din pasiunea pentru sport și natură

Bianca Bălan, de la banking și televiziune la un business născut din pasiunea pentru sport și natură

”Ce schimbătoare e la munte Lumina; cât ai scăpăra, Un curcubeu a-ntins o punte Din casa mea pân’la a ta. Şi-un gând, un gând nebun îmi vine! - Aşa-s poeţii uneori – Să mă avânt până la tine...

”Ce schimbătoare e la munte

Lumina;

cât ai scăpăra,

Un curcubeu a-ntins o punte

Din casa mea pân’la a ta.

Şi-un gând, un gând nebun îmi vine!

- Aşa-s poeţii uneori –

Să mă avânt până la tine

Pe puntea asta de culori.

Cu fruntea de lumini brăzdată

Să urc tăriile cereşti

Şi, când nici nu te-aştepţi, deodată

Să-ţi bat cu degetu-n fereşti…” (Dimitrie Anghel)

A mai trecut o săptămână de când v-am prezentat povestea de success a unei tinere care a reușit să trezească sentimental de empatie, entuziasm și să ne transmită energie. Astăzi, avem ocazia de a vă prezenta o tânără absolventă de studii economice purtată printr-o serie de experiențe în diverse domenii până să ajungă să își găsească nu doar pasiunea, ci și vocația în mediul profesional.  Bianca Bălan ne-a impresionat cu forța și siguranța de care dă dovadă, mai ales că în drumurile sale înfruntă o ”bătălie” cu natura, care știm, de altfel, că este imprevizibilă și cum spunea Victor Hugo, ” natura este alcătuită din contraste: orice lumină are umbra sa”.

Bianca Bălan este o tânără îndrăgostită de munte și pasionată de tot ceea ce însemnă mișcare, viață, natură, așa cum ea însăși ne spune. A atins vârfuri precum Moldoveanu, Musala (Bulgaria), Mont Blanc (Franța) și, de când s-a mutat în Brașov, este membru membru activ al Clubului pentru Protecția Naturii si Turism Brașov. În prezent, este organizator de evenimente, ghid national, ghid montan, instructor de schi și antreprenor. Dar pentru a ajunge în acest punct nu a fost ușor pentru ea, ne spune că a avut un drum lung până să își dea seama ce îi place să facă și a trecut printr-o serie în diferite domenii și punctul culminant a fost dat de faptul că a realizat de la ce îi bate inima mai tare și acum ne precizează că se bucură în fiecare zi cu bune și rele.

În cele ce urmează Bianca ne povestește mai multe despre ea, pasiunile ei, învățăturile, modul după care își ghidează viața și multe altele. Dar vă invităm să descoperiți singuri mai jos:

 1. Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în cariera ta/ cum ți-a venit idea.

Am terminat facultatea și masterul în domeniul economic, am lucrat o perioada în domeniul bancar, în vânzări, relații cu publicul, televiziune apoi am descoperit muntele și cât de mult îmi place să îmi petrec timpul în natură. Viața mea s-a schimbat brusc atunci cand am renunțat la viața de corporatist și am ales să promovez locurile frumoase din țara noastră. Atunci m-am mutat din locul natal, București, în Săcele, Jud. Brașov. La început colaboram cu agenții de turism iar publicul țintă erau turiștii străini care apreciau și își doreau să descopere cât mai multe locuri și informații. Alături de Silviu Bălan, idea noastră a pornit de la faptul că ne-am dorit să ne adresăm românilor prin toate activitățile pe care le facem, astfel să descopere România pe bicicletă și Carpații pe picioare și nu numai. Totodată să sprijinim localnicii prin apelarea la serviciile lor de cazare, masa, etc și pe termen lung să contribuim la dezvoltarea turismului și punerea în valoare a locurilor și lucrurilor ”neșlefuite” de la noi din țară.

 1. Ne poți descrie pe scurt în ce constă businessul tău?

Sub brandul ”Tabere și Circuite de Alergare, Schi și MTB” avem o paletă largă de activități și proiecte. Pornind de la taberele de alergare montană, circuitele cu bicicleta, taberele de schi de tură și lecții private de schi alpin până la evenimente la care iau parte sute de participanți cum sunt Festival Sport Montan Săcele și Marathon 7500. Ne adresă în primul rând adulților. În ceea ce privește copii, ne dorim să avem un aport în creșterea lor și să îi direcționăm către un stil de viață sănătos apropiat de natură. Astfel o dată pe an organizăm o tabără de schi iarna și o tabără de vară dar și alte evenimente. Având în vedere că natură este pilonul principal în jurul căruia ne învârtim prin ceea ce facem, desfășurăm și acțiuni de voluntariat prin care ecologizăm zone sau contribuim la dezvoltarea personală a tinerilor cu aceleași pasiuni.

Festival Sport Montan Săcele (ediția a 3a) este un eveniment la final de sezon cald în care timp de 3 zile orice pasionat de mișcare poate lua parte la probele de alergare montană, bicicletă, parapantă, orientare sportive, un adevărat festival al sporturilor montane și la care nu lipsesc filmele montane, workshopurile specifice, mâncarea și băutura tradițională.

Marathon 7500 (ediția a 11a) este cel mai greu concurs de alergare montană din țară, un eveniment de suflet care schimbă menalități și educă oamenii spre protecția naturii.

 1. Când ți-ai lansat afacerea, cum a fost începutul, cine te-a inspirit, de unde această idee de business.

La început, atunci când nimeni nu știa de”Tabere și Circuite de Alergare, Schi și MTB” am pus accentul pe potențialul și performanțele obținute de Silviu Bălan – sportiv de performanță la schi alpinism, unul dintre cei mai buni alergători montani din țară și deținător al recordului Crestei Făgărașului în alergare. Astfel oamenii luau parte la evenimentele propuse de noi pentru a afla cât mai multe informații de la Silviu. Și în prezent este în continuare o sursă de inspirație pentru multe categorii de oameni care practică mișcarea în aer liber, și în același timp profesează în domeniile menționate. În același timp s-au creat prietenii iar participanții la evenimente au fost încântați de serviciile primite și au recomandat mai departe iar acum, în al 5-lea an de evenimente putem spune că lucrurile merg mai ușor.

Toate activitățile au devenit posibile alături de o echipă de oameni tineri, plini de energie și entuziasm, iubitori de natură și viață.

 1. Care a fost cel mai mare eșec în activitate, dar și cea mai mare realizare?

De-a lungul timpului sunt multe puncte culminante în care aproape tindem să renunțăm la tot și să ne reprofilăm având în vedere că lucrăm cu oamenii. Facem tot posibilul să fim flexibili și să ne mulăm pe situațiile care apar pentru a găsi soluții. Totuși momentele în care lucrurile merg de la sine și se îmbin ca niște piese de puzzle îți dau energia să mergi mai departe și să speri la mai mult.

 1. Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

În calitate de ghid montan, cele mai mari provocări sunt riscurile care pot apărea în teren, ca de exemplu o bicicletă care nu se mai poate repara la 10 km de cel mai apropiat punct de civilizatie.

Pe partea de organizare a evenimentelor de multe ori apar tensiuni fiind multe lucruri de pus la punct, în timp limită și care depind de mai multe persoane. Sunt destul de meticuloasă și țin mult la felul în care oferim serviciile pe care le promovăm. Pun accentul pe profesionalism și punctualitate și de multe ori mă consum destul de mult ca lucruri să iasă cât mai bine.

 1. Cum reușiți să încheați noi parteneriate/ să obțineți noi clienți? Care sunt metodele prin care vă promovați?

Dacă înainte de evenimente ne mai permitem să fim mai relaxați, la fața locului toată energia noastră se concentrează asupra satisfacției clientului. Astfel, de cele mai multe ori cei care au fost la evenimente organizate de noi au revenit si a doua și a treia oară, și cu alți prieteni sau proprii copii, etc.

Ne promovăm în primul rând în mediul online prin rețelele de socializare și site-uri (www.taberesicircuite.rowww.sportmontan.rowww.marathon7500.ro) cât și la emisiuni radio sau TV. În același timp, fiind implicați în organizarea și altor competiții sportive am susținut workshopuri în care ne prezentăm activitățile. Pot spune că stilul meu de viață este o continuă promovare prin puterea exemplului.

 1. Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fel și cerințele. Cum faceți să fiți mereu la zi cu toate tendințele?

De multe ori ne-am mulat activitățile pe cererea celor la care ne adresăm. De exemplu, anul acesta am renunțat la taberele de alergare montană și am mărit numărul circuitelor cu bicicleta. Totodată am cautat să oferim condiții mai bune de cazare la final de zi, după zeci de kilometrii pedalați.

 1. Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat aveți pentru cei care vor să își deschidă un business?

Încă mai am foarte multe de învățat pentru a fi în măsură să dau sfaturi. Cert este că e nevoie de multă răbdare și flexibilitate pe partea de documentație și birocrație. Dacă în Europa de Vest mulți antreprenori se asociază și se ajută, conștientizând că în felul acesta toți au de câștigat, la noi în țară, în orice domeniu, încă oamenii nu sunt pregătiți să se ajute necondiționat. De multe ori apar piedici din partea sistemului dar tot la fel de des apar din cauza mentalității și educației primite de-a lungul vieții de cei care ar putea sa dea o mână de ajutor.

 1. Care este cea mai mare problema a mediului de afaceri de la noi?

Lipsa unor proceduri clare de urmat, netransparența din partea sistemului, modificarea continuă a procedurilor, lipsa asocierilor între oamenii care desfășoară aceleași tipuri de afaceri.

 1. Cum se împacă viața profesională cu cea personal? Îți rămâne timp liber?

Spre deosebire de viața corporatistă în care programul 9-18 era sfânt, ca antreprenor mă bucur de un program flexibil pe care îl stabilesc singură,ceea ce face ca de multe ori să îmi dau seama că la 11 noaptea eu încă lucrez la un lucru care nu e neapărat urgent. În schimb în preajma evenimentelor importante pe care le organizăm viața personal dispare și reapare la una-două săptămâni după ce au trecut cu bine.

 1. Care este motto-ul după care îți ghidezi viața?

E mult spus motto dar tot timpul când am de luat o decizie importantă ma gândesc dacă îmi va influența viața în mod pozitiv pe termen lung sau îl fac pentru că asa trebuie. Pe scurt, urmăresc să fac ceea ce îmi place, în echilibru pe cât posibil cu ceea ce trebuie.

 

Bianca Bălan ne trimite cu gândul la ceea ce spunea Guido Rey ”bucuria unui bivuac sub stele în munte e dublată de speranţa unui magnific răsărit de soare”.

 

Photo: Cătălin Grosu
Vezi mai mult
Vise, dorință, muncă și perseverență, ingredientele lui Andrei Cuibari, un tânăr de 30 ani care a reușit în lumea antreprenorilor

Vise, dorință, muncă și perseverență, ingredientele lui Andrei Cuibari, un tânăr de 30 ani care a reușit în lumea antreprenorilor

”Viața fiecărui om se desfășoară după un oarecare plan de taină, totul în viață are un scop și o înțelepciune” (Sfântul Varsanufie de la Optina). Și astăzi nouă ni s-a confirmat încă o dată că viața este o călătorie în timpul căreia ne &...

”Viața fiecărui om se desfășoară după un oarecare plan de taină, totul în viață are un scop și o înțelepciune” (Sfântul Varsanufie de la Optina). Și astăzi nouă ni s-a confirmat încă o dată că viața este o călătorie în timpul căreia ne însușim lecții, experiențe și oportunități. Ce legătură ați face între centru de spiritualitate și cultură ortodoxă, studii în economia turismului și producție publicitară? Vă spunem noi, Andrei Cuibari!

Andrei Cuibari a acceptat provocarea echipei Conexiuni Urbane de a împărtăși povestea sa din lumea afacerilor și am descoperit un tânăr care a văzut dincolo de aparențe, a văzut potențial acolo unde alții au văzut doar reguli și strictețe, a riscat și s-a lăsat purtat în direcția în care oportunitățile au dictat. Lecțiile și experiențele prin care a trecut au făcut ca astăzi, Andrei Cuibari să ajute alți antreprenori să creeze o imagine a afacerilor lor.

Încercând să aflăm cât mai multe de la Andrei, să ne spună secretul, rețeta lui de succes, am descoperit că el a amestecat câteva ingrediente și anume visele, dorința, munca și perseverența, iar gustarea a fost reușita. Dar cum a reușit să pună fiecare ingredient în cantitatea potrivită aflați în rândurile ce urmează. 

 1. Povesteşte-ne puţin despre tine (ce faci în momentul de față profesie/formare).

O să trec peste introducerile complicate și am să vă spun direct: Sunt Andrei Cuibari, am 30 de ani și sunt antreprenor. Am studiat economia turismului, dar am ales să profesez în alt domeniu și să încep un business în direcția în care m-a dus viața și nu în cea spre care mă conduceau studiile. Așa cum se întâmplă în multe cazuri, direcția pe care am urmat-o, profesional vorbind, mi-a fost dictată de oportunitățile care s-au ivit. Așa am ajuns să conduc o companie de producție publicitară.

 1. Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în cariera ta/cum ți-a venit ideea.

Până la ideea de business a fost ideea de a face bani, idee care mi s-a perindat prin minte încă de mic. S-a concretizat în perioada în care eram elev în anul 3, la Seminarul Teologic Mânăstirea Neamț. Regulile acolo erau destul de stricte și am văzut potențialul în această situație. Am început făcând comerț cu gogoși, în interiorul internatului. Când puteam, ceream acordul pentru a ieși din internat, mergeam la Târgu Neamț, cumpăram câte 100 de gogoși pe zi și le vindeam colegilor. Cu un adaos de 50 de bani la fiecare gogoașă, am reușit să îmi asigur un venit lunar.Ulterior am venit în București, la facultate și mi-am căutat un job. Am lucrat o perioadă ca ospătar, am lucrat și în afara țării și în final mi-am asumat riscul de a renunța la statutul de angajat. Împreună cu un prieten, am pus bazele unei firme de distribuție pliante. După 3 ani de activitate, am căpătat experiența necesară și am înființat compania de acum – CBR ADVERTISING.

 1. Ne poţi descrie pe scurt, în ce constă business-ul tău.

CBR ADVERTISING se ocupă de tot ce înseamnă producție publicitară. Practic ajutăm alți antreprenori să își crească vizibilitatea business-ului și să capteze atenția potențialilor clienți. De la litere volumetrice, casete luminoase și panouri publicitare, până la cataloage, flyere sau cărți de vizită, you name it – noi ne putem ocupa de orice. Acoperim atât partea de creație grafică, cât și cea de producție.

 1. Când ţi-ai lansat afacerea, cum a fost începutul, cine te-a inspirit, de ce ideea aceasta de business.

Firma am lansat-o în anul 2015 și așa cum am precizat și mai devreme, ideea am cules-o, la propriu, după drumul pe care m-a dus viața. La momentul acela aveam deja experiența necesară în acest domeniu, aveam convingerea că pot oferi calitate clienților iar pe piață exista cerere. Și atunci...de ce nu?

 1. Care a fost cel mai mare eșec în activitate, dar și cea mai mare realizare?

Încerc să privesc lucrurile într-un mod pozitiv și cred că pot afirma sincer că nu m-am lovit de niciun mare eșec în busiess, până acum. Au existat mici probleme, dar nimic care să nu aibă o rezolvare. Când vorbesc despre realizări, îmi place să privesc lucrurile în ansamblu și cred că direcția ascendentă pe care am urmat-o, pornind de la 0 și ajungând la CBR ADVERTSING-ul de astăzi este o mare realizare. În plus, dacă tot suntem la capitolul realizări aș dori să includ aici și echipa pe care am reușit să o formez.

 1. Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

O să aleg să nu privesc provocările ca pe hopuri greu de sărit, ci să le privesc dintr-un alt unghi: sunt situații care motivează echipa și care o dezvoltă prin maximizarea capacității de a găsi soluții inovatoare. E o provocare să alegi să spun că nu există “Nu se poate!”. Unele comenzi sunt mai ușor de realizat, altele sunt o provocare în sine. Dar cele din a doua categorie mă motivează, în mod deosebit.

 1. Cum reusiți să încheiați noi parteneriate/să obțineți noi clienți? Care sunt metodele prin care vă promovați?

În primul rând prin calitate. Aleg să ofer calitate clientului și atunci se activează, în mod automat, word of mouth marketing – în termeni mai populari, recomandări din gură în gură. Un client mulțumim îți face, în mod conștient sau nu, cea mai bună publicitate. Apoi, am pus mare accent pe imaginea brandului CBR ADVERTISING și am încercat să construim un nume puternic în online, investind într-un website de prezentare, într-un magazine online, în servicii de management social media etc, în Google Ads etc.

 1. Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fel și cerințele. Cum faceți să fiți mereu la zi cu toate tendințele?

Avem această capacitate de a ne adapta la schimbări, de a evolua în același timp cu cerințele pieței ( și atunci când se poate, chiar să le anticipăm și să fim cu un pas în față), de a reuși să lucrăm într-un mod cât mai inovativ și creativ. În business, pentru a avea succes trebuie să accepți schimbările cu brațele deschise.

 1. Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat aveți pentru cei care vor sa își deschidă un business?

Să fii tânăr antreprentor? E cel mai frumos lucru posibil, în condițiile în care ne bucurăm de condiții favorabile – accesul la informație, posibilitatea de dezvoltare, taxele mici. Când există pasiune și context favorabil pentru dezvoltarea unui business, a fi tânăr antreprenor este practic o plăcere.  Când vine vorba de sfaturi, eu i-aș îndemna pe cei care se gândesc să își deschidă o afacere, să activeze într-un domeniu pe care îl stăpânesc și să se asigure că au capacitatea de a fi buni administratori. În rest, știți cum se zice! Cine are timp să asculte de toate sfaturile care i se dau, nu mai are timp de el însuși. ( sau de business-ul lui, după caz)

 1. Care este cea mai mare problemă a mediului de afaceri de la noi?

Lipsa unei transparențe în interiorul comunității de afaceri românești și faptul că prețul este mereu pus sub lumina reflectoarelor.

 1. Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Îți rămâne timp liber? Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?          

Cred că nu există un echilibru perfect între viața profesională și cea personală. La momentul actual încerc să prioritizez business-ul, lăsând viața personal pe planul doi. Nu o neglijez, dar mă axez pe cea profesională, până voi ajunge la nivelul pe care mi-l doresc. Când acest lucru se va întâmpla, probabil îmi voi reorganiza prioritățile.

 1. Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?                                              

Visează! Dar nu uita că fără dorință, muncă și perseverență nu există reușită!

 

Andrei Cuibari și CBR ADVERTISING ne-au învățat o lecție importantă pe care o împărtășim cu fiecare dintre voi, spunându-vă doar ”Fă ce poți, cu ce ai, acolo unde ești!” (Theodore Roosevelt)

Vezi mai mult
Muncă, răbdare, respect - avocatul și OMUL Răzvan Călinescu

Muncă, răbdare, respect - avocatul și OMUL Răzvan Călinescu

”În orice domeniu de activitate, aceia care se încăpățânează să meargă mai departe, chiar atunci când la orizont nu se mai arată nicio speranță sunt aceia care fac imposibilul, posibil” (Jeff Keller). Astăzi, vă vom împărtăși povestea unui o...

”În orice domeniu de activitate, aceia care se încăpățânează să meargă mai departe, chiar atunci când la orizont nu se mai arată nicio speranță sunt aceia care fac imposibilul, posibil” (Jeff Keller).

Astăzi, vă vom împărtăși povestea unui om, care pe noi ne-a făcut să ne crească încrederea că, încă, mai există eroi. Nu e nevoie să ne credeți pe cuvânt, însă vă veți convinge singuri că Răzvan Călinescu  este un om care prin activitatea pe care o desfășoară se pune în slujba binelui și ajunge în final să salveze vieți. Și nu vorbim de un pompier, ci de un avocat!

Răzvan Călinescu se remarcă prin muncă, răbdare, respect, încrezător și activ pentru a deveni unul dintre cei care au contribuit la impunerea respectului, demnității și prestigiul cuvenit profesiei de avocat. Bineînțeles că toate acestea au un background atât în studiile și specializările pe care le-a urmat (și vă spunem doar că este specializat în drept comunitar, științe penale, dreptul afacerilor și un vorbitor fluent de engleză și franceză), cât și reușitelor sale profesionale din sala de judecată.

Răzvan ne spune că nu ar fi putut realiza nimic fără muncă și răbdare. Asta este o axiomă cam în orice domeniu, dar mai ales în lumea avocaților care se confruntă cu foarte multă birocrație, legi stufoase, dosare de sute sau chiar mii de pagină, intrigi și spețe tot timpul mai diverse și complexe.

Coincidență sau nu (și noi nu credem în coincidențe, dar credem în destin), vă spunem că cifra 8 are o semnificație aparte pentru noi, iar Răzvan Călinescu a decis anul acesta să candideze pentru demnitatea de consilier în cadrul Consiliului Baroului și ce credeți, este numărul 8 pe liste! Își dorește să readucă respectul, demnitatea și prestigiul profesiei de avocat, o mai mare transparență și un dialog direct și real cu colegii în vederea eficientizării și desfășurării în condiții optime a profesiei, precum și să acționeze pentru reglementarea unui program de lucru dedicat avocaților la registraturile și arhivele instanțelor.

Profesia de avocat (și nu spunem meserie pentru că atunci ar fi doar o armă distructivă) este grea, implică mult studiu, multă muncă, dar și foarte mare satisfacție când reușești să soluționezi tot felul de spețe. Richard Fish spunea în serialul ”Ally McBeal” că ”n-am devenit avocat pentru că îmi place legea, legea e nasoală. E plictisitoare, dar poate fi folosită ca armă. Vrei să aduci pe cineva în faliment? Sa-l faci să piardă rezultatele muncii sale? Să-i faci nevasta să-l părăsească? Da, putem face asta”. DAR Răzvan Călinescu ne-a arătat cu totul și cu totul altă față a ceea ce înseamnă să fii avocat și cum să folosești legile (plictisoare) să salvezi vieți, să folosești ”arma” avocățească pentru a fi un erou salvator.

Vă lăsăm ca în rândurile de mai jos să descoperiți cine este Răzvan Călinescu, precum și istorisierea pe care cu greu am reușit să o ”scoatem” de la el, despre una dintre primele sale spețe.

 

Ce ne spune Răzvan despre el?

Am absolvit facultatea de drept în anul 1999, iar din anul 2000 am început să profesez ca avocat.Eram în perioada de stagiatură și bineînțeles aveam un Maestru. Mergeam frecvent în instațele de judecată, erau foarte multe lucruri de făcut, interacționam cu mulți oameni, auzeam diverse povești de viață, care mai de care mai uimitoare. Abia mult mai tarziu avem să aflu că nu există un moment în care să spui: am auzit tot, nu mă mai miră nimic. Întotdeauna e ceva nou; o situație inedită…

Într-o bună zi, un prieten mă suna la telefon, cerându-mi ajutorul pentru un cuplu în vârstă care avea unele probleme juridice cu niște vecini. I-am explicat că eu sunt la început, însă am acceptat să mă întâlnesc cu ei și să văd despre ce anume este vorba.

Zis și făcut. Îmi amintesc că cei doi bătrânei au venit într-o seară la cabinetul Maestrului meu, aducând cu ei un dosar mare de tot cu foarte multe documente. Mă gândeam că am încurcat-o – speriindu-mă la vederea maldărului de acte. Am început să stăm de vorbă prima dată, rugându-I să îmi povestească despre ce anume este vorba, fără să mă uit într-o prima fază peste niciun document. Mai târziu, acesta a devenit modul meu de lucru, constatând că este foarte important prima dată să văd speța prin ochii părții. Ce anume își doresc și ce anume s-a întâmplat. Fără texte legale, fără principii de drept, fără nimic. Povestea. Ulterior, verificarea actelor și suplimentarea lor trebuie să se raporteze la esența lucrurilor. Cu alte cuvinte, este ca atunci când construiești o casă. Fundația, structura de rezistență, apoi finisajele și decorațiunile se așează într-o armonie fără limite. Până la urmă dreptul este o artă. Și nu orice fel de artă. Jus est ars boni et aequi.

Revenind, ei mi-au povestit că locuiesc într-o căsuță undeva spre marginea Bucureștiului, având ca vecini o familie care se ocupă cu creșterea câinilor de rasă, fără a deține autorizații în acest sens. Mirosul și zgomotul deveniseră de nesuportat și au existat mai multe discuții între părți cu privire la faptul că nu mai puteau ieși efectiv din casă de miros iar noaptea nu se puteau odihni de zgomotul și urletele câinilor care erau ținuți în cuști.

 Relațiile dintre vecini erau complet depreciate, pentru că bătrâneii erau în permanență amenințați de proprietarii câinilor că vor face tot ceea ce le stă în putință să îi dea afara de acolo, din locuința lor de-o viață.

 Într-o bună zi vecinii clienților mei și-au pus în aplicare planul: au otrăvit un câine de rasă Chow Chow și au formulat cerere de chemare în judecată împotriva lor, pretinzând în mod mincinos că cei doi bătrânei au aruncat otrava peste gard și au ucis câinele, solicitând să fie obligați la plata sumei de 4.000 USD – contravaloarea câinelui. La nivelul anului 2000, 4.000 USD reprezentau o sumă imensă de bani, în condițiile în care un apartament de 2 camere în București putea fi cumpărat cu 10.000 USD. Acești oameni erau foarte în vârstă, casa lor împreună cu terenul valorând maxim 5.000-6.000 USD. Prin urmare, față de suma cerută, dacă ar fi câștigat procesul, este evident că îi dădea afară din imobil prin executare silită. Cu privire la acest aspect nu era vreo îndoială.

Țin minte că procesul era deja pe rol, probele fuseseră administrate aproape în întregime, mai rămăsese de audiat un singur martor al reclamanților, apoi urmând să se termine.

 Am citit acel dosar de la început la sfârșit și invers de nenumărate ori. Era foarte complicat să dovedesc un fapt negativ, respectiv că nu l-am otravit noi.

La proces, când au venit reclamanții cu martorii, bătrâneii mi-au spus că ei nu îi cunosc și că nu au cum să dovedească nimic. Le-am explicat că este sigur că martorilor li s-a spus ce anume să zică și că vor minți. Atunci mi-a venit o idee – ceva ce văzusem eu în filme. Să ascund clienții mei în altă sală de judecată și reclamanții împreună cu celelalte persoane să nu ne vada împreună. Urma ca prima mea întrebare să fie urmatoarea: vă rog să instruiți martorul să indice în sala de judecată pe pârâți. În acest fel, dovedeam că nu i-au văzut niciodată. Zis și făcut. Pe măsură ce trecea timpul reclamanții și prietenii lor se agitau din ce în ce mai tare pentru că nu zăreau pe pârâți. Îi căutau nervoși ca martorii lor să îi poată identifica. Pesemne că și lor le era teamă de acest aspect, pentru că știau că se poate formula plângere penală împotriva martorilor mincinoși.

Discutasem cu clienții mei ca în momentul când urma dosarul, aveam să alerg până în sala de judecată unde știam că sunt ei, să le spun ca să se pună în mișcare și să vină către camera unde se desfășura procesul nostru. Ei mergeau încet, astfel încât aveau timp să intre în timpul în care cauza era în dezbatere, ca să nu fie zăriți de ceilalți. Eu urma să spun instanței că se simt rău și că nu au venit la proces, ca sa stea toți linistiți și să intre în sală, să nu îi mai caute pe afară. Erau foarte multe variabile și totul era foarte firav, multe puteau merge prost și planul nostru să eșueze….

 Într-un final ne-a venit rândul și am făcut totul așa cum v-am spus mai sus. Reclamanții au depus un ultim document la dosar. Era fișa de autopsie a câinelui. Le pusese în vedere instanța de judecată la termenul anterior, să aducă un astfel de document.

Am citit actul de mai multe ori, și în secunda aceea am găsit ideea salvatoare. Ideea care pusă în aplicare din punct de vedere procedural, avea să devină o armă redutabilă care să mă conducă la câștigarea procesului. În document, printre multele denumiri medicale enumerate ca și cauză a decesului, pe istoricul animalului se preciza faptul că anterior decesului acesta suferise de cistită. Cistită. El fiind mascul. Era imposibil. Prin urmare, actul se referea la un alt câine. Până la urmă niciun caine nu fusese otrăvit, pentru că niciodată nu au prezentat vreo poză sau vreun document din care să rezulte așa ceva. Acesta a fost motivul pentru care instanța de judecată ceruse un document oficial. Însă, acest document nu făcea dovada celor afirmate în acțiunea lor contra clienților mei.

Țin minte că Președinta de complet era o doamnă în vârstă extraordinar de calmă și care impunea foarte mult respect, ea având mari îndoieli cu privire la acțiunea acestor oameni. Modul prin care li se adresa, și felul în care punea problema, denota lipsa de încredere în susținerile acestora. Însă toți știm, că nu contează ceea ce știi, contează ceea ce poți dovedi, iar clienții mei nu aveau mare lucru în apărare.

 Am invocat în instanță istoricul din act, am arătat că nu avea cum să aibă un mascul cistită, fiind de notorietate că este o afecțiune proprie genului feminin, motiv pentru care nu se face dovada că a fost otrăvit câinele reclamanților, animalul pentru care aduseseră actele nefiind unul și același cu al lor. Mulți câini mor otrăviți sau ingerând diverse lucruri.

Reclamanții s-au enervat instantaneu, au început să țipe că nu este adevărat, că eu vorbesc prostii. Această atitudine arăta exact contrariul celor afirmate de ei…. Îi prinsesem în sfârșit.

 S-a continuat cu audierea martorilor. Spusesem la început că bătrânii nu vor fi prezenți azi că se simt rău… Ei intraseră în liniște în timpul în care noi ne certam pe acele documente, astfel încât nimeni nu mai fusese atent la ușa batantă.

 Am cerut martorului să îi indice în sală, pentru că între timp au ajuns, făcând un mare efort. Înainte de identificarea de către grefieră. Am explicat instanței motivele pentru care doresc acest lucru. Nu au reușit să îi identifice. I-am ridicat în picioare și le-am spus că trebuie să se identifice în fața judecătorului, pentru a dovedi că ei sunt. Față de această desfășurare a evenimentelor, reclamanții au renunțat la proba cu martori, pentru că era evident că urma plângere penală contra lor, dacă îndrăzneau să depună mărturie. Toate aceste chestiuni fuseseră consemnate de grefier cu punct și virgulă în ședința publică și nu putea nimeni să conteste veridicitatea celor consemnate, ședința fiind publică.

 Rezultatul a fost unul favorabil.Procesul a fost câștigat. De ce v-am povestit această întâmplare? Pentru că m-a marcat mult. Zbaterea și deznădejdea manifestată și simțită până în ultima clipă, emoțiile fantastice cu privire la reușita sau nu a planului nostru…. Cât de multe lucruri puteau să meargă prost… disperarea lor, neputința mea… și mai mult, sfârșitul. Dar nu sfârșitul procesului. Ci aflarea rezultatului.

 Pe vremea aceea, nu exista sistemul ECRIS. Erau niște condici imense în care se consemnau minutele din dosare. Soluțiile adică. Trebuiau verificate personal.

 În ziua următoare, mai aveam lucruri de făcut și îmi propusesem ca apoi să mă duc către arhiva Judecătoriei Sectorului 1 București să văd și eu soluția. Țin minte că mergeam pe holul instituției, razele soarelui intrau prin ferestrele murdare și scoteau în evidență praful care domnea pe holurile instanței. (toate astea se petreceau înainte de renovarea Palatului de Justiție). Voiam să traversez holul să ies și să intru la Judecătoria Sectorului 1. În depărtare văd o persoană mică de statură, care alerga cât putea de repede, împlecitindu-se…. din cauza luminii care îmi venea în ochi nu vedeam foarte bine. Alerga spre mine, pentru că m-am deplasat spre dreapta să îi fac loc să treacă.

Era bătrânelul meu care țipa când m-a vazut: AM CÂȘTIGAAAAAT !!!! AM CÂȘTIGAAAAT !

 Ajuns la lângă mine, m-a luat în brațe și efectiv m-a ridicat de la sol, rotindu-se cu mine de două ori. Mi-au zburat și pampoanele de la robă 😊

Apoi a căzut și a început să plângă…. Îi salvasem casa. Nu ajungea pe stradă.

Tot ceea ce am facut ca și avocat și ulterior modul în care privesc această meserie vizează încercarea de a ajuta și a găsi soluții. Privesc această meserie ca pe un joc de sah. Un joc în care trebuie să ai capacitatea de a vedea înainte cu 3-4 mutări pentru a alege un drum pe care să îți duci clientul către rezultatul final cu succes.

Frumusețea dreptului civil constă în aceea ce de plano îți deschide căi multiple. Însă este ca în viață: dacă nu analizezi corect, s-ar putea să o iei pe un drum înfundat. Ca atare, viața profesională m-a condus către acele persoane cu cele mai încurcate spețe și indubitabil, pe ei către mine, creându-se acel concurs de împrejurări pentru ca ei să se poată întâlni cu mine.

Banii au fost întotdeauna o consecință și nu un scop. Ei au reprezentat întotdeauna oglinda muncii mele.

În preznet, îmi desfășor activitatea în cadrul SPRL CĂLINESCU&ASOCIAȚII; din anul 2000 până în prezent muncind din greu ca să pot să îmi creez propria afacere, propriul nume așa cum am văzut la alți maeștri către care mă uitam cu respect și considerație și apreciere pentru ceea ce reprezintă ei din punct de vedere profesional.

Nu spun că am ajuns acolo, însă este o muncă continua, în primul rând cu mine însumi.

În anul 2019 am decis să candidez la demnitatea de consilier în cadrul Baroului București pentru că sunt de parere că îmi pot aduce aportul către a construi ceva durabil și în această direcție, eu iubind profesia de avocat și dorind ca aceasta să își recâștige respectul cuvenit în societate.

Sperăm ca fiecare poveste  pe care o împărtășim aici să vă inspire și să fie un instrument de motivație, ambiție și de ce nu să găsiți chiar sprijin în acești oameni. Fiecare om pe care îl cunoaștem are o poveste care te inspiră sau pur simplu îți transmite ceva. Astăzi, avocatul Răzvan Călinescu ne-a trimis cu gândul la vorbele lui Epictetus, ”la toate greutățile vieții tale caută în tine puterea cu care să le poți ține în piept. La ispita frumuseții tu ai înfrângerea; la greutatea muncii, curajul; la vorba rea, răbdarea. Și când ai ajuns la această deprindere, nimic nu mai poate rezista în calea ta”.

Vezi mai mult
Tânăra antreprenoare care a ales să nu plece din țară și să-și transforme pasiunea și iubirea pentru copii într-un business

Tânăra antreprenoare care a ales să nu plece din țară și să-și transforme pasiunea și iubirea pentru copii într-un business

Trăim în era exodului tinerilor, dar cu toate acestea încă întâlnim tineri care aleg să rămână în țara lor și să contribuie la dezvoltarea României prin ceea ce fac. Mai ales când vorbim despre tineri implicați în procesul de educa...

Trăim în era exodului tinerilor, dar cu toate acestea încă întâlnim tineri care aleg să rămână în țara lor și să contribuie la dezvoltarea României prin ceea ce fac. Mai ales când vorbim despre tineri implicați în procesul de educație. Tineri fiind și noi, câteodată dorințele ne depășesc putința, dar suntem convinși că atunci când există pasiune, iubire, determinare sigur sigur putem să ne îndeplinim dorințele. Vă spunem acestea deoarece când am cunoscut-o pe Ana-Camelia și am văzut cu câtă ardoare povestește despre visul său, am înțeles încă o data că și în România există speranță. Am descoperit o tânără care a întâmpinat ceva piedici în drumul său, dar nu s-a lăsat păgubașă și a decis totuși să continue în țara sa natală desi formarea profesională îi permitea să aleagă o carieră peste hotare.

Dar pentru că ”distracția durează o noapte, iar educație îți rămâne toată viața”, Anghel Ana-Camelia a ales să dezvolte un business în domeniul euducației, mai exact un after-school în care dezvoltă diverse metode și procedee de lucru cu copii încât să-I înțeleagă, să-I ajute să-și depășească temerile, în care să se simtă ca acasa, ca într-o familie. Doar că această tânără acordă familiei și un alt credit, familia formată din cadru didactic și elev. Când am auzit-o prima data pe Ana-Camelia ”ce frumos ar fi dacă ar putea exista un spațiu în care copii să învețe prin joacă, să reușească să înțeleagă ce e bine și ce e rău, să le facă plăcere să stea chiar dacă trebuie să facă și teme”, am înțeles că ”educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”, exact cum spunea Socrate.

Vă invităm cu drag să descoperiți povestea acestei tinere a cărei pasiune este reprezentată de copii și educație și care a rămas în țară.

 

 • Povesteşte-ne puţin despre tine (ce faci în momentul de față profesie/formare).

În primul rând, mă bucur enorm că i-am cunoscut pe tinerii de la Conexiuni Urbane. E banal să încep prin a îmi spune numele și ce studii am urmat, dar de mic copil am învățat că atunci când te adresezi unui auditoriu important este ca în primul rând să te prezinți cine ești. Așadar, mă numesc  Ana- Camelia Anghel, am 28 de ani, am absolvit Facultatea de Științe Politice și Masteratul de Politici, Gen și Minorități, în cadrul SNSPA, dar și modulul Psihopedagogic, în cadrul aceleiași universități. Și sunt foarte mândră de facultatea urmată, mai ales că în urmă cu câteva zile a apărut și știrea că SNSPA a fost aleasă a fi una dintre cele 17 universități care fac parte din Consorțiul Civica, un program universități-pilot European.

După absolvirea facultății, m- am hotărât să-mi încep lansarea pe piața muncii, desi ca orice tânăr am avut momentele mele de confuzie, momente în care am fost data înapoi din cauza lipsei de experiență, dar cu toate acestea m-am decis că vreau să încep să lucrez în domeniul educației, așa că m-am înscris la examen să devin învățătoare în învățământ primar de stat.

Așadar am început să activez în învățământul primar de stat, ca ulterior să mă retrag în domeniul privat, practicând aceeași meserie, anume cea de învățătoare.

Însă din 2015, analizând diferențele dintre învățământul de stat și cel privat, începusem să îmi doresc să îmi deschid eu ceva al meu, dar am avut parte de ceva piedici, din care am extras anumite învățături, lucru care m-a facut  să capăt și mai multă experiență și acum m- am hotărât să deschid un after school, care să fie benefic din toate punctele de vedere, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Aceasta deoarece societatea nu mai permite, din cauza orelor de lucru, ca părinții să petreacă cât mai mult timp împreună cu cei mici.

Dorința mea a început datorită iubirii mele de a lucra cu cei mici, de a-i înțelege, de a-i scăpa de temerile lor, de a le explica ce e bine și ce e rău și nu în ultimul rând de a-i face să se simtă ca într-o familie -  familia formată dintre cadru didactic și elev.

 • Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în cariera ta/cum ți-a venit ideea.

Pe măsură ce  timpul trecea, dorința creștea și ea. Așadar un prim pas care m-a determinat să-mi vină ideea a fost primul contact al meu cu clasa mea, care îmi aduc și acum aminte, erau copilașii unei clase întâi la o școală de stat din București. Acum că sunt pusă să fac o călătorie în timp, emoțiile m-au copleșit doar la simplul gând, pentru că a fost prima mea experiență cu cei mici, prima mea interacțiune cu tot ce înseamnă piața muncii, de abia ieșită de pe băncile facultății, având doar  21 de ani.

 • Ne poţi descrie pe scurt, în ce constă business-ul tău.

Am ales să încerc deschiderea unui business în același domeniu în care am activat în ultimii ani. Un business care  constă  în lucru de calitate cu copiii, dorința ca ei să fie fericiți, să le facă plăcere să petreacă timp la after-school deși sunt trebuie să facă și teme,  iar daca reușești să faci un copil fericit, vei face și un părinte satisfacut de serviciile oferite.

 • Când ţi-ai lansat afacerea, cum a fost începutul, cine te-a inspirit, de ce ideea aceasta de business.

Am plecat de la premisa ,,ce frumos ar fi dacă...’’, iar inspirația mea a fost interacțiunea cu cei mici și cât de mult te poți atașa de niște copii, care îți oferă mereu un zâmbet pe chip, ceea ce e minunat, iar aici țin să o menționez pe mama mea, care mereu îmi spune ,,tu nu o să îmbătrânești niciodată atât timp cât lucrezi cu piticii tăi :) ”.

Iar revenind la întrebare, afacerea, deși mi-e greu s-o numesc în maniera aceasta pentru că o numesc mai degrabă,  o dorință exprimată din suflet pentru copii. Iar parcursul formalităților a început încă din luna aprilie 2019.

 • Care a fost cel mai mare eșec în activitate, dar și cea mai mare realizare?

Momentan, nu pot vorbi de eșecuri, iar de realizări, vom vedea pe parcurs... încă este premature pentru ceea ce am început acum.

 • Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

Există o singură provocare, anume reușita de a ajunge la inima copilului, dar și a părintelui, mulțumindu-i și făcându-i fericiți pe ambii.

 • Cum reusiți să încheiați noi parteneriate/să obțineți noi clienți? Care sunt metodele prin care vă promovați?

Pentru moment, promovarea din recomandare în recomandare funcționează cel mai bine și încerc să fac promovare prin flyere și internet. Nu pot spune ceva deosebit, se spune ,,cu răbdarea,treci marea”, dar și cu încredere în Dumnezeu, așa este și în cazul meu.

 • Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fel și cerințele. Cum faceți să fiți mereu la zi cu toate tendințele?

Interesul meu cel mai mare și ceea ce urmăresc în materializarea acestei dorințe este să știu că văd copiii fericiți atunci când părinții îi preiau. Dacă reușesc asta, înseamnă că m-am documentat suficient de mult ca sistemul instructiv-educativ din cadrul afterului sa fie foarte bun, adaptat cerințelor copiilor, părinților și tendințelor actuale din societate. Așa că pot să mă ”laud” că sunt la curent cu cele mai noi tendințe doar tendințele sunt date de cea mai mica generație, nu?  

 • Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat aveți pentru cei care vor sa își deschidă un business?

Este foarte greu într-adevăr să fii un tânăr antreprenor în România. În primul rând din cauza birocrației, dar atunci când dorința de a reuși este una mare, nu trebuie să dai înapoi, e păcat să renunți. Acesta este sfatul meu, perseverența și dacă ai și pe cei apropiați alături de tine, te poți considera ca și câștigător.

 • Care este cea mai mare problemă a mediului de afaceri de la noi?

După cum am menționat mai sus, consider că cea mai mare problemă a mediului de afaceri de la noi este birocrația, apoi lipsa de ajutor din partea statului în raport cu un tânăr antreprenor. Ok, veți spune ”păi sunt fonduri”, iar dacă dorești să accesezi fonduri revenim la problema de mai sus, cea cu birocrația și uite așa ne învârtim cam în același cerc vicios.

 • Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Îți rămâne timp liber?

 Consider că este important să păstrezi un echilibru între viața personală și cea profesională, dar atunci când faci totul cu pasiune cred că a nu avea timp liber deja devine o sintagmă exagerată.

 • Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?          

Crede și vei reuși! Consider că este un motto ideal după care să-mi ghidez viața atât profesional, cât și personal.

 

”O bună educaţie cere ca educatorul să inspire elevului stima şi respect, şi nu se poate ajunge la aceasta prin nimicirea individualităţii elevilor şi prin asuprirea stimei de sine” – Samuel Smiles

Vezi mai mult
De vorbă cu un brand, Digital Manifest!

De vorbă cu un brand, Digital Manifest!

Succesul unei afaceri poate fi atribuit multor lucruri, însă modul în care compania își creează numele (brand-ul) înseamnă totul. Da, vorbim despre crearea brand-ului! Un aspect important atunci când pornești să construiești un brand este marketing-ul și bin&ici...

Succesul unei afaceri poate fi atribuit multor lucruri, însă modul în care compania își creează numele (brand-ul) înseamnă totul. Da, vorbim despre crearea brand-ului! Un aspect important atunci când pornești să construiești un brand este marketing-ul și binînțeles cum poți să te promovezi cel mai bine dacă nu prin a-ți face clienții mulțumiți. Acest lucru îți aduce și alți clienți. Dar până ajungi la un portofoliu de clienți care te pot recomanda mai târziu, contează să ajungi să fii vizibil în rândul a cât mai mulți potențiali clienți, să ai o imagine cu care să poți fi asociat pentru a ieși din mulțime.

Tinerii de la Digital Manifest ne-au spus ”Țintește spre lună! Chiar dacă nu reușești, vei fi printre stele!”, noi, tinerii de la Conexiuni Urbane adăugăm  ”Rămâi fidel valorilor tale. Acesta este motivul pentru care tu ești un success și modul în care faci ca lucrurile incredibile să devină realitate!”.

Cum creezi un brand? Cum faci ca afacerea ta să fie una de success? Cum atragi mai mulți clienți? Sunt întrebări la care cu toții ne gândim atunci când pornim o afacere. Astăzi, ați tras un lot câștigător, Conexiuni Urbane și Digital Manifest vin în sprijinul vostru pentru ca afacerea dumneavoastră să fie de succes! V-ați gândit cum ar fi ca afacerea dumneavoastră să se remarce prin imagine, content de calitate și strategii de comunicare social-media adaptate realității și clienții să vină ca ”muștele la miere” … Da! Conexiuni Urbane și Digital Manifest sunt soluția! 

Conexiuni Urbane s-a născut din dorința creării unei comunități în care oamenii care au pornit un business să găsească oportunitatea de a crește rezonanța, credibilitatea, imaginea și portofoliul de clienți ale afacerii, dar și un spațiu în care să stabilească parteneriate. Astfel  platforma noastră www.conexiuniurbane încurajează companiile aflate în plină ascensiune, dar și cele aflate în primele luni de viață sau în perioada de diversificare.

Astăzi vă prezentăm o companie așa cum propria echipă o descrie, un brand aflat în primele 6 luni de viață, care începe perioada de diversificare. Cine este Digital Manifest și ce poată să-ți ofere aflați chiar de ei în rândurile de mai jos.

Hello People ( aș putea să spun și: “Bună ziua, tuturor cititorilor noștri și potențialilor clienți!”, dar aleg să fiu un brand autentic și natural, așa cum am fost gândit, încă de la început). Da, am spus brand. Pentru că acum și aici, vă vorbește un brand. Să vă povestesc despre mine: Am 6 luni de viață, practic am început diversificarea (aceia dintre voi care au copii, vor înțelege). Mă numesc Digital Manifest și sunt agenție de marketing online. Nu pot să spun că m-am născut chiar din dragoste, dar m-am născut din pasiunea pentru lumea online-ului și experiența în domeniu, emanate de câțiva oameni, care au format o echipă. Poate îl veți numi exces de zel, dar eu m-am născut învățat. Am știut de la bun început să realizez website-uri de prezentare și magazine online, să fac content writing și copywriting, să pun la punct și să implementez strategii de comunicare în social media, să îmi aduc clienții în primele pagini.

În momentul de față sunt un brand în ascensiune, o agenție de marketing digital, care se ocupă de prezența clienților, în online, de la A la Z.

Eu am apărut subit, deci nu am amintiri din copilărie, dar pentru că nici acum nu sunt foarte mare, pot să afirm că vreau să cresc și în timp ce cresc eu, să crească și brand-urile pentru care lucrez. Cum v-am spus mai sus, eu țin mult la echipa care a contribuit la lansarea și dezvoltarea mea, pentru că și ei țin la mine. În consecință, m-am hotărât să vă spun care au fost primii lor pași în carieră: Andrei spune că s-a gândit mereu la antreprenoriat și a reușit, încă de la început, să își pună ideile în aplicare, în lumea business-ului, la fel ca și Sebi care a dorit să aiba un business al lui, de când își amintește. Cosmin s-a lovit prima dată de web development la 15-16 ani. A făcut research, a primit sfaturi și ajutor de la un prieten mai experimentat și a evoluat în aceast domeniu, trecând astfel prin tot felul de proiecte – de la pagini de web simple, până la magazine online cu funcții complexe. Florentina e pasionată de cifre, ordine și disciplină și deși , atunci când era mică visa să ajungă medic, a urmat alt drum și acum reușește să ne facă tuturor ordine în gânduri. Anca scria poezii când era mica, deci era cumva de așteptat că se va orienta către industria creativă. Florin a înțeles la 14 ani că desenul va reprezenta o parte importantă din viața lui și deși aici, nu lucrează cu creionul pe hârtie ci din fața unui computer, mie îmi e clar că și-a ales bine vocația. Andreea nu s-a gândit foarte mult ce vrea să se facă, pentru că primul job a pus-o bine fix în lumea aceasta, a online-ului.

Sigur, poți să apelezi la noi pentru orice, pe partea de marketing online. O să fiu scurt și la obiect. Putem colabora dacă ai nevoie de: website, magazin online,  strategii și campanii integrate, social media management, contentwriting, copywriting, SEO, promovare pe rețelele de socializare, influencer marketing.

Așa cum am menționat puțin mai devreme, eu, Digital Manifest, am fost lansat la începutul anului 2019. Știu că v-ați aștepta să spun că începutul a fost greu, ca orice început, dar aș minți. Nu a fost greu. Nu știu dacă s-a datorat efortului făcut de echipa, gramului de noroc despre care se spune că uneori e bine să-l ai sau altor factori externi, dar clienții contractați exact la început, m-au făcut să capăt încredere că voi ajunge atât de mare pe cât îmi doresc.

Suntem toți oameni (sau branduri, în cazul meu) și toți greșim. Dar brandul din greșeli învață, mai ales când e încă în fașă. Cât despre realizări...am crescut ca Făt Frumos. Știi cum se zice, nu? Într-un an, câți alții în 10.

Piața este extrasaturată de agenții de marketing online. Trebuie să ies din mulțime! Cum fac acest lucru? Tocmai aici e provocarea.

În primul rând mă străduiesc să am clienți mulțumiți. Un client mulțumit îmi poate aduce un altul și tot așa....Apoi: ofertez, ofertez și iar ofertez – de aici obțin o rată de conversie ridicată. Nici upselling-ul nu îl ignor.

Echipa mea mă ține la curent cu tendințele și ei zic așa:

Florin: Trebuie sa cauti informatia din domeniul tau de activitate cat mai des, indiferent ca vorbim despre articole noi sau chiar update-uri noi de soft.

Cosmin: Discutând cu persoane care activează în domeniu, participând la diverse evenimente și conferințe și evident, căutând pe internet.

Andreea: Pasionat să fii că resursele de informare sunt nelimitate.

E un lucru care îți poate aduce multe satisfacții, atunci când este făcut cum trebuie. Celor care vor să își deschidă un business, le-aș transmite să nu facă lucrurile ca la carte. Nu, nu am greșit când am scris. Chiar îi sfătuiesc să nu le facă așa. Există mari șanse ca în cazul în care rup câteva file și adaugă unele proprii, succesul să fie mai răsunător.

Sunt câteva, dar eu nu îmi las echipa să își consume toată energia cu ele: lipsa unei transparențe între competitori, dificultatea de a găsi oamenii potriviți, concurența neloială. Mă opresc aici, pentru că sunt un brand optimist.

La noi aici, toate-s bune și frumoase. Cred că acest aspectul privind împărțirea între profesional și personal ține de fiecare membru al echipei mele, dar m-am asigurat că mediul construit în jurul meu este unul care nu împiedică dezvoltarea vieții personale.

Sloganul sub care activez eu, brandul Digital Manifest este

”Do you speak #online? We do!”

Dar am fost curios să îi întreb și pe ai mei, iar ei au răspuns așa:

Andrei: Visează! Dar nu uita că fără dorință, muncă și perseverență nu există reușită!

Andreea:  Dacă nu vine muntele la Mohamed, se duce Mohamed la munte!

Florentina: Trăiește! Zambește! Iubește!

Cosmin: Țintește spre lună! Chiar dacă nu reușești, vei fi printre stele!

Florin: Trăiește acum!

Anca: Trăiește-ți visul dacă nu vrei să ți-l trăiască altcineva!

Sebi: Concentrează-te spre a fi productiv, nu ocupat!

 

În încheiere, Conexiuni Urbane vă spune:

“Toți oamenii sunt antreprenori nu pentru că ar trebui să înceapă companii, ci pentru că au în ADN-ul lor dorința de a crea”.

 

Vezi mai mult
Cum să facem management organizațional în ”jungla” mediului de afaceri cu Marc Mihai Ovidiu

Cum să facem management organizațional în ”jungla” mediului de afaceri cu Marc Mihai Ovidiu

Întrebarea tuturor antreprenorilor este cum îmbunătățim managementul organizational și cum facem față provocărilor zilnice privind birocrația, legislația, planificarea, strategia etc? Continuăm seria de povești ale unor oameni care au avut inspirația, dar mai ales curajul de ...

Întrebarea tuturor antreprenorilor este cum îmbunătățim managementul organizational și cum facem față provocărilor zilnice privind birocrația, legislația, planificarea, strategia etc? Continuăm seria de povești ale unor oameni care au avut inspirația, dar mai ales curajul de a porni pe drumul antreprenoriatului tocmai pentru a răspunde unora dintre provocările zilnice de alegere a unui serviciu sau partener până la descoperirea de ”rețete” de organizare, planificare, promovare și management.

Ca antreprenori suntem în căutare permanentă de parteneri, de clienți, furnizori și ne întrebăm mereu cum putem să îmbunătățim și să dezvoltăm afacerea. Atunci când te afli într-un moment în care nu mai reușești să zărești o posibilitate de a menține calitatea serviciilor prestate, dar și o organizare a companiei, e momentul de a externaliza partea de management organizational. Astfel te asiguri că afacerea va fi planificată strategic încât portofoliul de clienți să crească, iar atenția ta să fie direcționată doar pentru performanța și calitatea prestării serviciilor oferite.

De la început am gândit această secțiune pentru a veni în sprijinul antreprenorilor pentru a le oferi posibilități multiple de alegere a partenerilor, dar și pentru a se prezenta într-un mod inedit în fața potențialilor clienți în scopul construirii unor relații de încredere și creșterea rezonanței afacerii.

Astăzi, vă facem cunoștință cu un om care a reușit să organizeze, să planifice și să dezvolte afaceri de succes. Mai precis, Marc Mihai Ovidiu se ocupă de management organizational și consultanță în afaceri. Prin compania sa Propertech oferă servicii privind setarea și organizarea clinicilor aflate la început de drum, dar și analize și setarea unor noi modele de business pentru cele deja înființate astfel încât să ajungă în top. Pe scurt, Marc Mihai Ovidiu și echipa sa sunt cei care efectuează angajări în echipele medicale și cele de suport, negociază contracte cu furnizorii de materiale și servicii, verifică și implementează protocoalele necesare desfășurării activităților, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare și lasă medicul să facă medicină, managementul rămânând în grija lor.

1. Povesteşte-ne puţin despre tine (ce faci în momentul de față profesie/formare)

Voi începe în maniera bine cunoscută atunci când te prezinți cuiva, sunt Marc Mihai Ovidiu. M-ați provocat să vă povestesc cine sunt, ce fac, ce pasiuni am, cu ce mă ocup, ce pot face pentru alții prin munca pe care o am. Ehh, bine, încep prin a vă spune că încă de mic copil am avut o înclinație spre numere și organizare, motiv pentru care am ales să studiez zona de finanțe-economie. Numerele mă pasionează, le înțeleg, le rețin și cu acestea mă identific.

Trecând puțin de la rațiune și cifre la o latură mai spirituală,vă spun mai în glumă, mai în serios că sunt născut sub semnul sagetătorului. Așadar, sunt o zodie masculină de foc, predominant activă, guvernată de planeta Jupiter, planetă care sporește generozitatea, spiritualitatea, firea  filosofică și religioasă, altruismul, demnitatea și corectitudinea, moralitatea, bunul simț, echitatea, înțelepciunea, respectul pentru lege și autoritatea. Sunt un simbol al hibernării naturii, al evoluției intelectuale și spirituale a omului, simbolul libertății depline :-) . Puțin umor nu strică, dar trăsuturile acestea mă descriu foarte bine.

De asemenea, îmi plac oamenii, îmi place să îi cunosc, să interacționez cu aceștia, să le identific nevoile și să creez relații interumane. Pentru că sunt o persoană veselă, sociabilă și optimistă reușesc de cele mai multe ori să îi descopăr și să îi accept așa cum sunt ei.

În acest moment, mă ocup cu management și consultanță în domeniul medical și lucrez pentru una din cele mai mari clinici de chirurgie plastică de la noi din țară. Însă, clienții sunt din toate ramurile medicinei: stomatologie, imagistică, medicină internă etc.

2  Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în carieră ta/cum ți-a venit idea

Am intrat în zona antreprenoriatului în anul 2013, eram plin de entuziam, energie și idei, iar un prieten m-a recomandat pentru o consultanță financiară la o clinică de stomatologie.

În timpul întâlnirii, înțelegând mai bine nevoile clienților și făcând un click instant cu aceștia am devenit rapid parteneri și eram noul manager al clinicii.

Îmi amintesc și acum prima zi de birou: colegii mei căutau radiografii, vorbeau despre perimplantite, protocoale de sterilizare, endodonție, iar eu eram pur și simplu fascinat de ceea ce se întâmplă.

În acel moment mi-am dat seama că va trebui să învăț și să mă perfecționez în acestă direcție.

Fără a mai aștepta o secundă, m-am schimbat în uniformă și am intrat în cabinete, unde mi-au fost prezentate toate protocoalele mai sus menționate.

În paralel cu acestea am studiat foarte mult și eu pe cont propriu pentru a înțelege mai bine partea de medicină și pentru a putea să implementez ceea ce aveam de făcut.

3.Ne poţi descrie pe scurt, în ce constă business-ul tău

Business-ul meu este axat pe management și consultanță în medicină. Astfel, setăm și organizăm clinici care sunt la început de drum iar la cele care deja sunt înființate, efectuăm o analiză, setăm noile modele de bussines și facem tot posibilul să ajungem acolo.

Noi suntem cei care: efectuăm angajări în echipele medicale și cele de suport, negociem contracte cu furnizorii de materiale și servicii, verificăm și implementăm protoacele necesare desfășurării activităților în conformitate cu legea în vigoare, practic lăsăm medicul să facă medicină, iar noi ne ocupăm cu tot ce înseamnă management.

4.Când ţi-ai lansat afacerea, cum a fost începutul, cine te-a inspirit, de ce ideea această de bussines

În anul 2013, după o discuție mai intensă cu un fost angajator, am decis că este momentul să încep pe acest drum.

În perioada respectivă România se confruntă cu o recesiune după o criză economică, iar companiile trebuiau rapid să își schimbe direcția și modalitatea de business .

M-am analizat pe mine ca om, atât personal cât și professional și am ajuns la concluzia că îmi plac numerele, oamenii și organizarea, motiv pentru care am decis că trebuie să mă axez în această direcție.

 5.Care a fost cel mai mare eșec în activitate, dar și cea mai mare realizare?

În cazul meu nu pot să vorbesc despre un mare eșec, ci de experiențe mai puțin plăcute din care am avut de învățat. O experiență neplăcută a fost în momentul în care unui client i s-a propus un model de business cu care a fost inițial de acord, urmând că în 24h acesta să își retragă acordul.

Ca și realizare, am organizat o clinică în care am implementat conceptul de multidiscipline, aparatură nouă, o echipă medicală completă și specializată pe domeniu, o echipa de PR și marketing, iar cifra de afaceri s-a dublat până la finalizarea semestrului următor.

6.Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

Cred că România se confruntă cu o lipsă acută de personal medical calificat și cu experiență în spate.

De asemenea, tedințele generației tinere sunt acelea de a muncii puțin, neresponsabil și remunerația să fie peste nivelul de pregătire a acestora.

 7.Cum reusiți să încheiați noi parteneriate/să obțineți noi clienți? Care sunt metodele prin care vă promovați?

Toți clienți pe care îi avem / am colaborat, au apelat la serviciile noastre prin recomandarea unor persoane cu care am colaborat la un moment dat.

Cred că experiența și serviciile noastre vorbesc pentru noi și ne fac cea mai bună reclamă

 8.Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fel și cerințele. Cum faceți să fiți mereu la zi cu toate tendințele?

Întradevăr, piață se schimbă de la trimestru la trimestru, nevoile oamenilor sunt mai multe, mai mari, mai diversificate, dar noi ne luăm toate măsurile necesare acestor schimbări.

Odată cu aceste nevoi, apar și tehnologii noi, care sunt minim invazive, cum ar fi laserele în medicină, motiv pentru care participăm la cursuri, congrese, prezentări de produs, astfel încât să fim în pas cu toate tendințele.

9.Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat aveți pentru cei care vor să își deschidă un business

Când decizi să intri în antreprenoriat în România, trebuie să îți rezervi o cantitate de stres separat pentru schimbările legislative și economice prin care trece țară noastră și să fii pregătit să găseșți soluții în fiecare zi.

 Pentru cei care sunt la început de drum, sau încep pe această cale, vă spun: nu este ușor, dar nici imposibil.

Cu multă muncă, perseveranță, acțiune, energie și cu un țel stabilit este imposibil să nu reușiți.

10.Care este cea mai mare problemă a mediului de afaceri de la noi?

Cineva mi-a zis la început că mediul de afaceri este o ”Junglă”!

Ai opțiunea de a intra în junglă sau de a rămâne pe afară.

Cred că cea mai mare problema este cea de schimbări legislative și economice prin care trecem și nici situația politică din țară nu ne prea ajută.

11.Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Îți rămâne timp liber?

Întodeauna am avut grijă ca aceste 2 elemente să fie în echilibru, nu întodeauna a ieșit echilibrul perfect, însă scopul este de a le împaca armonios.

Timpul liber este destul de limitat, dar am timp să fac sport de 3 ori pe săptămâna, să ies la un film/restaurant, să petrec timp cu câinele meu și să îmi organizez 2-3 vacanțe pe an.

12. Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?

Nu trebuie să fii perfect pentru a îi inspira pe ceilalți.

Lasă-i pe oameni să se inspire din modul în care faci față imperfecțiunii tale.

 

Construirea fundamentului unei afaceri nu este ușoară, de aceea câteodată avem nevoie de a apela la specialiști în domeniu pentru aspectele organizaționale, care ne ocupă mult prea mult timp și cu tot sistemul birocratic ne încetinește ritmul de a face ceea ce place și pentru care am început afacerea.

În final, sperăm ca toate poveștile noastre să vă ofere un punct de sprijin în alegerea partenerilor și un strop de inspirație.

Inspirația de astăzi este zicala lui Henry David Thoreau:

”Ți-ai construit castele în aer? Bine, chiar acolo trebuie clădite. Acum mergi la lucru și construiește fundația sub acestea”.

 

 

Vezi mai mult
Conexiuni Urbane, lumea în care tu esti obiectivul principal

Conexiuni Urbane, lumea în care tu esti obiectivul principal

Articole inedite, povești de succes ale tinerilor antreprenori sau profesioniști în domeniul lor, turism, prezentări de locuri superbe din România si mai ales din Bucuresti (doar aici ne-am nascut). Vom descoperi impreuna povestile din spatele oamenilor, din spatele locurilo...

Articole inedite, povești de succes ale tinerilor antreprenori sau profesioniști în domeniul lor, turism, prezentări de locuri superbe din România si mai ales din Bucuresti (doar aici ne-am nascut). Vom descoperi impreuna povestile din spatele oamenilor, din spatele locurilor, lucrurilor sau cladirilor.

Pe scurt :Conexiuni Urbane

Vezi mai mult
3 lecții de leadership învățate pe mare, cu Roxana Axini

3 lecții de leadership învățate pe mare, cu Roxana Axini

Roxana Axini este leadership coach şi mai jos găsiți trei lecții de leadership pe care le-a extras din ultima s-a experiență, una inedită, desfășurată pe mare.  Ce poți învăța de la un lider care e tot timpul “pe val”. La propriu. Nu știu alții cum au profitat de incredibila t...

Roxana Axini este leadership coach şi mai jos găsiți trei lecții de leadership pe care le-a extras din ultima s-a experiență, una inedită, desfășurată pe mare. 

Ce poți învăța de la un lider care e tot timpul “pe val”. La propriu.

Nu știu alții cum au profitat de incredibila toamnă care ne-a încălzit anul acesta până la jumătatea lui noiembrie, dar eu am decis să evadez din birou și să mă înscriu la prima mea aventură de sailing, Ciclade XX.
Expediția a fost organizată de școala de yachting Setsail cu scopul ca fiecare participant să își exerseze calitățile de skipper astfel încât să dobândească independența de a naviga.
Fiind antrenor al competenței de leadership, nu m-am putut abține să nu mă uit și la această experiență din prisma lecțiilor pe care mi le-a oferit din abundență.
Am pornit către marea Egee 20 de veliere și 200 de suflete, printre care și al meu, încă întrebându-se dacă tonele de entuziasm cu care era echipat puteau compensa lipsa de cunoștințe în navigație. Aveam să aflu răspunsul chiar mai curând decât credeam. 

 Omul potrivit, la postul potrivit


Experiența mea a început cu familiarizarea membrilor echipajului, a alfabetului marinăresc (dacă nu îl prinzi repede, te simți la fel de familiar ca în China) și a rolurilor specifice pe barcă.
Dar nici nu am apucat să ne cunoaștem prea bine sau să gustăm din sentimentul de libertate, că am intrat într-o furtună. Destul de serioasă și apărută pe timp de noapte: vânt 33 noduri, barcă înclinată pe jumătate, apă la bord...Hmmm, a spus cineva „aventură pe mare”?! Cred că data viitoare o să fiu mai rezervată atunci când îmi pun o dorință 😊 În toată necunoașterea mea, pot spune cu mâna pe inimă că stăpânirea de sine a skipperului, data de experiență dar și de personalitatea lui, precum și încrederea pe care a avut-o că fiecare dintre noi că ne vom face treaba în post, sunt singurele lucruri care ne-au ținut pe direcție. Și chiar în barcă.
Nu eram pregătită nici fizic, nici emoțional pentru acea furtună, dar cred că mi-a oferit răspunsul la una dintre vechile dileme ale leadershipului: e mai important ca liderul să fie un bun expert în domeniul lui sau să fie un bun lider de oameni? De fapt, nu e o chestiune de „sau”, ci o chestiune de „și”. La fel cum un skipper trebuie să-și cunoască foarte bine barca, liderul trebuie să fie stăpân pe domeniul său de activitate. Dar nu ca să facă treaba în locul oamenilor, am concluzionat eu, ci pentru a ști să evalueze gravitatea situației în raport cu soluțiile și resursele, precum și pentru a ști cine e potrivit pe ce rol, mai ales în momentele critice. Cunoasterea domeniului este ancora liderului în manifestarea stăpânirii de sine și fundația absolut necesară pentru a-și pune în valoare toate celelalte abilități.
 Pe barcă, efectele acțiunilor unui lider se observă în timp real. Un skipper care încearcă să stea și la timonă, dar și să tragă de o parâmă, că un membru al echipajului nu o face chiar cum trebuie sau cât de repede trebuie, pierde clar direcția și, în cele din urmă, tot echipajul pierde. Prima lecție de leadership pe barcă: O situație de criză poate întări sau dezbina o echipă. Modul în care liderul gestionează lucrurile pe timp de furtună devine un model la care întreaga echipă se va raporta ulterior.

Rotirea rolurilor pentru o sincronizare perfectă


Echipajul este esențial în navigație. Fiecare om de pe barcă trebuie să știe ce are de făcut, dar și când să se sincronizeze cu ceilalți membri.
Cum se asigură acest perfect timing cu niște oameni care nu se cunosc dinainte? Prin faptul că toate rolurile se rotesc pe parcursul expediției. Fiecare are posibilitatea să fie și skipper, să stea și la timonă, să și navigheze, să stea la parame pentru a deschide/închide focul sau randa. Scopul e ca toți membri echipajului să aibă o întelegere clară despre toate rolurile, să știe cum să se susțină unii pe ceilalți și să învețe din felul în care fiecare își exercită rolul. A doua lecție de leadership pe barcă: pune-te în papucii celuilalt pentru a înțelege cum puteți păși împreună.
Poate ne gândim că nu putem aplica asta în business, pentru că fiecare are specialitatea lui. În realitate, m-a surprins tocmai similaritatea cu intervenția noastră de eficientizare a echipelor în întâlniri de business, acolo unde provocăm liderii să aloce membrilor roluri prin rotație pentru a crește gradul de responsabilitate și pentru a facilita un proces intern de învățare reciprocă.

Managementul incertitudinii, specialitatea căpitanului


Atunci când navighezi, e important să știi să previzionezi, să-ți iei repere, să te poziționezi și repoziționezi până ajungi la destinație cu echipajul tău și celelalte veliere în siguranță.
Însă neprevăzutul poate apărea oricând în acest proces, indiferent cât de bine ți-ai făcut treaba. Când ne confruntăm cu o situație necunoscută, avem tendința de a reacționa puternic, cu o intensitate ridicată. Atunci când trebuia să schimb directia velierului, cu greu am înțeles importanța răbdarii. Răbdarea de a lasa direcția mea să interacționeze cu puterea vântului și cu velele și abia apoi să adaptez intensitatea manevrei. 
A treia lecție de leadership, în special pentru mine: în incertitudine, nu acțiunea după acțiune face diferența, și nici intensitatea acțiunii; ci răbdarea de a vedea efectul fiecărui pas în raport cu factorii de mediu.
Se spune că nu e o idee bună să amesteci business-ul cu viața personală, dar eu simt că cele 7 zile pe mare au fost atât o experiență memorabilă de viață, cât și un training intensiv de leadership. M-am întors inspirată și convinsă că, de multe ori, ne antrenam mai bine acest mușchi de leadership în afara contextului de business. Și că trebuie să ajungi “pe val” pentru a înțelege că leadership-ul este 100% un sport de echipă.

Un articol scris de Roxana Axini 

 

 

 
Vezi mai mult