Politica și afacerile ...

Politica și afacerile ...

Politică și afaceri, e vreo legătură? Am fi tentați să spunem chiar că politica înseamnă afaceri!

Tocmai ce am trecut printr-un scrutin electoral și politica a devenit un subiect fierbinte, de parcă peste noapte toți am fi devenit experți în politică.

Politica este făcută de oameni carismatici, cu discurs (cu vorbele la ei), care simt sau vor să schimbe ceva în viețile celorlalți, care reușesc să stârnească entuziasm, simpatie în rândul nostru. Richard Branson spunea că oricine poate încerca să deschidă o afacere dacă simte că poate schimba ceva în viața celorlalți și dacă își urmează pasiunea. Legătura este evidentă ... Dar oare doar atât?

Și politica și afacerile au nevoie de un plan, de un program, strategii în vederea satisfacerii unui scop, prima un scop colectiv (comun, al societății) și a doua un scop personal. Dar politica mai implică ceva, anume politicile publice, care influențează printre altele și afacerile.

Politica prin programele asumate de politicieni setează abordarea, perspectiva de dezvoltare a societății, societate din care fac parte și oamenii care au afaceri, dar și ceilalți care își doresc una sau care sunt doar angajați, pensionari, copii, tineri.

Noi am auzit foarte puțin vorbindu-se despre politici publice. I-am auzit pe câțiva oameni politici vorbind de programe Nu vom da niciun nume de om politic sau de partid întrucât ne interesează mai mult să privim în ansamblu cât contează ideologia politică într-o afacere.

Societatea (a se citi în ansamblu România) este ca o pădure, unii copaci sunt buni, alții foarte buni și alții mai răi. Copacii în cazul acesta sunt politicile publice și ceea ce se face întâmplă de la cel mai mic la cel mai mare nivel. Unele sunt foarte bune și ne încântă, pe altele le vedem hidoase și neadecvate, dar oare privind întreaga pădure cu toate acestea, nu iese că pădurea este bună și e nevoie doar să mai lucrăm la acei copaci mai puțin buni să îi aducem la linie cu ceilalți? Asta înseamnă politici publice. Să vezi care sunt necesitățile realității pe un anumit domeniu de activitate și pentru a ajunge la un rezultat foarte bun, fragmentezi în pași mai mici pe care îi faci pe rând până ajungi la rezultat, având în vedere ca fiecare categorie socială să poată beneficia de rezultat, astfel încât să fie justă și echitabilă pentru toți.

De exemplu, toți aclamăm că este necesară o digitalizare a sistemului administrativ. Dar oare suntem pregătiți pentru asta? Noi am văzut în unele instituții că au luat măsuri pentru reducerea birocrației și diminuarea hârtiilor. Da, există în unele instituții publice platforme digitalizate unde oamenii își aleg cerința, încarcă 2-3 documente și primesc răspuns, putând accesa platforma de acasa, din parc sau din concediu. Ei, bine, cu toate acestea, am văzut că în continuare funcționarii de acolo se confruntă cu foarte mulți oameni stând la coadă exact pentru aceeași cerință care o puteau rezolva simplu din confortul său fără a se mai deplasa undeva. Noi am încercat acea platformă a instituției și a funcționat impecabil...dar coada de la ghișeu, cum rămâne cu ea? Asta arată doar că nu suntem pregătiți de o politică de digitalizare.

De aceea, noi credem că politicile publice sunt cele mai importante și despre asta ar trebui să vorbească oamenii politici atunci când cer votul nostru. Să ne prezinte un plan și pașii pentru înfăptuirea lui. Exact ca atunci când începem o afacere, avem o idee, un domeniu de activitate și conturăm un plan pentru a ajunge să avem o afacere de succes, dar o afacere fără un plan este eșuată din start, la fel și politica...Niște oameni politici care vorbesc mult despre orice, dar dacă nu se arată un plan cum să se facă și să arate ce poate face el pentru asta...înseamnă doar praf aruncat în ochi și vrăjeală! Voi câți politicieni ați auzit vorbind despre politici publice și programe? Dezvoltarea înseamnă să faci ceva în fiecare domeniu (social, economic, ecologic) astfel încât să vedem rezultate.

Sunt atât de fierbinte subiectele precum corupția, hoția, justiția, creșterea salariilor/tăierea salariilor și am devenit cu toții experți în toate! Tuturor ne place să auzim că ne crește salariul, dar când auzim de taxe, impozite deja începem cu huiduielile...un angajat va fi mereu entuziasmat de creșterea salariul, dar dezamăgit de taxe și impozite; unui antreprenor creșterea salariului și taxe și impozite nu îi sunt pe plac...Dar cum faci o politică publică în privința salariilor și taxelor și impozitelor încât să fie echitabilă pentru toate categoriile de oameni, iar rezultatul să fie totuși să existe un salariu ca în Europa (Occident) când oricum am văzut că taxele și prețurile sunt la nivelul occidental? Vedeți, fiecare vede lucrurile doar din perspectiva sa personală, vede copacii, dar nu vede pădure! Am ajuns să nu vedem pădurea din cauza copacilor! Ne înverșunăm pe unii copaci și vrem doar să dispară, fără să realizăm că fără acei copaci, pădurea se micșorează și dispare și ea...că nu va mai exista pădure, ci doar câțiva copaci....și atunci nivelul oxigenului nostru pentru a trăi scade ...

Așadar, oameni buni haideți să dezvoltăm o viziune și o abordare mai puțin egoistă și să vedem că abordarea politică (plan, program, strategii, politici publice) setează modul în care se desfășoară viața fiecăruia și afacerile noastre. Politicile publice trebuie să plece de la cel mai mic la cel mai mare, pas cu pas. Fiecare poate să înceapă cu sine schimbarea și dezvoltarea și haideți să vedem pădurea și să avem grijă și de copacii buni, iar pe cei răi să îi tratăm să se facă buni!

Politica se face ca o afacere, dar nu înseamnă afacere! 

 

Photo by: @facebookMinodorIonuțMoraru