Pedalând cu Cătălin Sprinceană și BikeXpertRacing Team spre un stil de viață sănătos și performanță!

Pedalând cu Cătălin Sprinceană și BikeXpertRacing Team spre un stil de viață sănătos și performanță!

Mersul pe bicicletă  a început să fie și la noi o activitate apreciată, fie că mergem la serviciu cu bicicleta (deși nu există încă o cultură în acest sens, este abia la început de drum de a se contura), fie că alegem să ne relaxăm plimbându-ne pedalând printr-un parc. Dincolo de avantajele (pe care le intuim cu toții) pentru această activitate, mersul pe bicicletă este un sport- cunoscut sub numele de ciclism.

Ceea ce poate nu se știe de către toată lumea este că ciclismul este un sport de origine engleză, însă evenimentele principale în domeniu au apărut în Franța, iar participanții au început să se provoace profitând de terenul montan.

Dar cum nu toți suntem sportivi, această activitate o putem practica fiecare dintre noi, aducându-ne foarte multe avantaje. Un studiu efectuat de Universitatea din Purdue a arătat că parcurgerea pe bicicletă a 30 km/săptămână reduce riscul apariției bolilor de inimă chiar și cu 50%. De asemenea, un studiu efectuat de cercetători finlandezi a arătat că femeile care merg frecvent pe bicicletă prezintă cu 34% mai puține șanse de a face cancer la sân[1].

Însă, astăzi vrem să vă facem cunoștință cu un tânăr care a renunțat la domeniul energiei regenerabile pentru ciclism. Cunoașteți vreun copil căruia să nu îi placă mersul pe bicicletă sau să nu își dorească o bicicletă? Ehh, așa ziceam și noi ... :).  La fel și Cătălin Sprinceană. Din frageda copilărie avea o pasiune pentru biciclete și bineînțeles pentru mersul pe bicicletă, dar deși viața l-a purtat pe un alt drum, studiind Știința Mediului și ajungând să lucreze în domeniul energiei regenerabile, s-a întors la pasiunea din copilărie- bicicletele. La început din dorința de a combate stresul și de a se relaxa în timpul liber, iar dorința de actualizare la tehnologia  din domeniu a făcut ca această activitate să devină din ce mai importantă din viața sa.  O să vă lăsăm, în rândurile de mai jos, să citiți mai multe despre povestea lui Cătălin Sprinceană și BikeXpertRacing Team.

 

Important este să reținem că toți putem să  ne relaxăm, să ne amuzăm și să ne distrăm, cum altfel decât pedalând!

Cine este Cătălin Sprinceană?

Este Vicepreședintele Federației Române de Ciclism, misiunea sa este dezvoltarea mountain bike-ului.

Vă  lăsăm să îl descoperiți pe Cătălin ...

”Sunt din Pucioasa, Dambovița, am 36 de ani și am absolvit Facultatea de Geografie, secția Știința Mediului din cadrul Universității București. Din februarie 2017 sunt Vicepreședintele Federației Române de Ciclism unde mă ocup în special de dezvoltarea Mountain Bike-ului.  De asemenea, din 2012 sunt team manager și co-fondator la BikeXpert Racing Team, echipa de Mountain Bike din România, dar și organizator a 3 competiții de ciclisim – Maratonul Vinului, BikeXpert Alpine Challenge și București MTB Race. ”

 

Drumul spre ciclism a făcut un ocol prin domeniul energiei regenerabile ...

 

În anul 2011 aveam o cariera de succes în domeniul energiei regenerabile, care a început în 2007, imediat după ce mi-am terminat studiile la Universitatea din București.

Deși un domeniu frumos, nu mă simțeam în largul meu și nu mă regăseam în ceea ce fac.

Ca sa combat stresul, tot în 2011 am reînceput să pedalez după mai mulți ani de pauză, ciclismul fiind o pasiune din copilărie și adolescență. O dată cu asta am început să mă documentez ca să revin în pas cu fenomenul și tehnologia momentului. Am început să ies regulat, să socializez cu oameni din domeniu și mi s-a părut fascinant că un prieten din copilărie lucra la un magazin de biciclete, în domeniul pe care-l iubeam amandoi de mici. Acesta era încântat de viața lui profesională, știind că face ce-i place și mi-am zis că vreau să fiu și eu ca el”.

 

Voi vă aduceți aminte ce ideal aveați când erați mici? Nu credem că nu ați spus niciodata ”vreau să fiu și eu ca x”!

Cătălin ne arată un exemplu că idealurile din copilărie nu trebuie abandonate chiar dacă o să fim purtați pe drumuri și căi îndepărtate de ceea ce era în mintea noastră. Antrenându-și spiritul perseverenței și de acțiune, Cătălin a pornit să își creioneze viața pe care o dorea, acea viață în care să iubească ceea ce face la muncă, în care pasiunea să se îmbine cu utilitatea,  să muncească și să continue să învețe pentru reconversia profesională pentru a deveni un profesionist în noul domeniu de activitate ce avea să-i aducă împlinirea și satisfacția care îi lipseau în domeniul energiei regenerabile.

 

Cum a ajuns totuși să intre în lumea ciclismului de la o simplă pasiune și întâlnire cu un prieten din copilărie (care din coincidența lucra printre biciclete)?

”Tot discutand despre biciclete am aflat că au nevoie la magazin de un om de marketing, un job part time. M-am văzut cu proprietarul, ne-am plăcut și în câteva zile m-am apucat de treabă. Din acel moment m-am setat exclusiv pe ciclisim și am lăsat în urmă, fără regrete, afacerea mea profitabilă din domeniul energiei regenerabile.

Am luat-o de la zero, cu venituri modeste suplimentate din economii.

În 2012, deja mergeam la concursuri de Mountain Bike, ca amator (desigur) și-mi doream să fac parte dintr-o echipa de ciclisim. Mereu mi-a plăcut ideea de echipă și să lucrez împreună cu oameni pe aceeași lungime de undă cu mine.  Tot discutând cu proprietarul magazinului unde lucram și cu mai noul meu prieten Răzvan Jugănaru (multiplu campion național), ne-am gândit să facem o echipă. La finele anului 2012 se năștea BikeXpertRacing Team, care la vremea aceea număra  doar 8 membri.

La momentul acesta viața mea profesională este legată 100% de ciclisim. Nu este un business, ci o serie de activități non profit cu scopul de a dezvolta ciclismul în două direcții – performanță și recreerea/un stil de viață sănătos.”

 

Ce faceți la BikeXpertRacing Team? Povestește-ne mai multe ...

”La BikeXpertRacing Team investim în performanță, prin echipa de sportivi profesioniști (Dinamo-BikeXpert- Superbet) și în dezvoltarea sportului de masă, prin organizarea a 3 competiții de ciclism importante din calendatul național – Maratonul Vinului, BikeXpert Alpine Challenge și București MTB Race.

Echipa de performanță formată din 10 sportivi este completată armonios de 57 de sportivi amatori și master care fac parte din multe spectre profesionale, de la tâmplari și constructori la medici și CEO, iar competițiile de mai sus nu s-ar putea organiza fără energia lor prețiosă de voluntariat.

Overall, misiunea BikeXpertRacing Team este de a face performanță și de a promova ciclismul în rândul amatorilor, ca modalitate de recreere sanatoasă și ecologică.”

 

Ne spuneai că ești Vicepreședinte al Federației Române de Ciclism...

”Da! Am ales să candidez pentru funcția de vicepreședinte al Federației Române de Ciclism, în 2017 pentru că pasiunea m-a facut să-mi doresc să fac ceva bun pentru domeniul acesta, să schimb ceva la el. În 2011, pe vremea când știam doar „0.01%” despre ciclisim, am găsit aici o comunitate mică și ruptă de orgolii mari pe care mi-am dorit să încerc să o schimb sau să-mi aduc aportul la schimbarea ei. Iar tranziția profesională m-a facut să conștientizez importanța și avantajele sportului.

Aici la F.R.Ciclism, suntem cam multi- tasking și cred că suntem cea mai bună echipă pe care a avut-o federația vreodată.”

 

Care sunt activitățile directe în care te implici la Federația Română de Ciclism?

”Mă implic mai mult în organizarea departamenului de Mountain Bike. Pentru moment coordonez activitatea echipei naționale de MTB alături de care am lucrat la strategia de calificare a țării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor, iar alături de comisia tehnică de specialitate, progamăm calendarul cupelor și a campionatelor naționale de MTB.

Pe lângă acestea, de anul trecut, sunt și parte din echipa de organizare a Turului României, cea mai longevivă competiție de ciclsim din România (52 de ediții, încă din 1934) și, cred, o carte de vizită pentru ciclisimul românesc și pentru România”.

 

Despre eșecuri ce ne spui?

”Nu cred în ideea de eșec, ci în experiențe care ne perfecționează sau ne fac mai buni!

Sigur cea mai mare realizare, să nu mă înțelegeți greșit, nu că îmi asum ca pe un merit, ci strict că experiența personală și profesională, a fost să-i fiu alături lui Vlad Dascalu, anul acesta când a câștigat atât Campionatul Mondial cât și cel European. Vlad a fost colegul nostru la BikeXpert Racing Team, care a fost de altfel și prima sa echipă și știu de unde a plecat, ceea ce m-a făcut să simt că am avut un mic mic aport la reușitele lui”.

 

Ne-ai descris o activitate foarte interesantă și ne-ai convins să începem și noi să mergem cu bicicleta mai des. Dar dincolo de pasiune, interes, BikeXpertRacing Team rezistă în piață datorită oamenilor care vin înspre voi. Cum vă promovați, cum atrageți mai mulți doritori  și parteneri în cursele de ciclism? Care sunt principalele voastre provocări?

”Preocuparea constantă de a aduce parteneriate în ciclism este una dintre provocări. Nu e ușor pentru că încă nu ne bucurăm de popularitatea și expunerea fotbalului sau a tenisului, dar există speranțe prin valorile pe care ciclismul a început să ni le ofere. De exemplu, Vlad Dascălu și Eduard Grosu.

O altă provocare este dorința de a fi mereu mai buni și de a evolua spre ceea ce înseamnă reperele pe care le avem – nivelul ciclsimului din vest, cu toate cele bune ale lui (campioni, competiții de top, ambasadori, expunere, s.a.). De fapt cred că asta e cea mai mare provocare, cum să-ți gestionezi frustrările, că nu poți face mai mult”.

 

„Dar provocări tehnice? Pe la urmă, nu este deloc o noutate că tehnologia avansează și produce schimbări cu viteza luminii...

”La provocari tehnice aș spune vremea pentru că, cel puțin în Mountain Bike, depindem mult de ea și poate face diferența între un eveniment de succes sau unul eșuat. Am avut două cazuri când am fost nevoiți să amânăm BikeXpert Alpine Challenge cu 1 zi înainte de cursă și am avut o situație când ploaia neanunțată a transformat traseul de la Maratoul Vinului într-un câmp de luptă pentu concurenți, ceea ce a generat alte provocări secundare (probleme în clasament, incidente minore, scurtări ale traseului)”.

 

Pentru tine, cum a evoluat în timp ciclismul?

”Cred ca e mai ușor acum decât în 2012. E mai ușor acum să încheiem parteneriate în ciclisim. Comunitatea crește, numărul competițiilor de asemenea, avem ambasadori populari și toate acestea vin în avantajul parteneriatelor. De fapt bulgărele de zăpadă crește; parteneriatele cresc sportul de masă și cel de performanță și tot așa.

Cred mult în discuțiile face to face cu potențialii parteneri și în puterea „samplingului” și al exemplului, motiv pentru care de multe ori încercăm să aducem la concursurile noastre potențiali parteneri; ca să simtă domeniul și avantajele pe care le poate oferi ciclismul. Sunt bucuros că ciclisimul a început să fie și parte din știrile sportive de la TV, ceea ce nu prea vedeai acum 7 ani. Și asta contează, mult”.

 

Ce sfaturi ai pentru un tânăr antreprenor aflat la început de drum sau pentru cineva care își dorește propriul business izvorât din pasiune sau din simple motivații financiare?

”În continuare cred că ar trebui să fim mai uniți fiecare în nișa lui și în felul acesta putem schimba cu adevărat ceva. În ciclism am început să facem asta, dar mai e de lucru. În 2017 am și inventat un concept pe care îl folosim la fiecare reușită și în care încercăm să atragem cât mai mulți organizatori, sportivi, cluburi, pasionați etc. à #împreunăpentruciclism

În vest nu există rivalități decât în concurs, toți sunt amici, se respectă și nimeni nu suspectează pe nimeni de nimic. Cred că trebuie să renunțăm a ne suspecta și atunci lucrurile se vor schimba accelerat”.

 

Cum reușești să împarți activitatea profesională și viața personală? Îți rămâne timp liber (ne referim să nu te afli pe o bicicletă pedalând J)?

”Ciclisimul face parte și din viața mea personală. Așa mi-am început cariera profesională. Pedalez cât se poate de des, o fac cu prietena mea, iar familia mea este și gazdă la BikeXpert Alpine Chalenge, unde o parte din organizare se desfășoară la noi în grădină și în casă. 😊”

 

Care este motto-ul după care-ţi ghidezi viaţa?                                              

”Nu am un motto dar cred și mă ghidez după un singur gând mare și anume, recunoștința față de Dumnezeu că sunt sănătos și că exist, ceea ce mă face să încerc și să ofer ceva la schimb astfel încât să contribui (în mai mică sau mai mare măsură) să-i fac și pe alții să fie sănătoși și fericiți”.

Sperăm ca povestea lui Cătălin Sprinceană și a BikeXpertRacing Team să vă fi adus puțină inspirație și motivație de a scoate bicicleta la o plimbare ;-)

 

 

Iar în final să reținem că sportul (indiferent despre ce activitate sportivă vorbim) înseamnă sănătate și un strop de fericire!

 

”Când pedalezi, doar cursa de ciclism este importantă” – Bill Shoemaker