Creditarea în 2021

Creditarea în 2021

Cu toate că există un sentiment de teamă ce te face să stai în expectativă, indiferent dacă vrei să faci un credit ipotecar pentru cumpărarea unei locuințe, vrei să investești în imobiliare, să investești într-un business sau pur și simplu pentru nevoi personale, nevoia este cea care o să dicteze și creditarea din 2021. Băncile sunt bine capitalizate, puternice și cu scenarii de criză dezvoltate în ultimul deceniu. Dacă nu plasează banii în economie, banii aceștia vor începe să producă pierdere. Băncile în ultimii ani au diversificat portofoliile de produse cât și plasamentul lor, rezultând împărțirea riscului și o mai mare flexibilitate.

Digitalizarea, dimensionarea personalului și a infrastructurii în funcție de necesitate, coroborate cu o politică de risc mult mai prudentă, fac din sistemul bancar românesc, unul dintre cele mai stabile din Europa. 
Concluzia este că băncile sunt pregătite pentru a finanța economia. 
Cum este populația? 
Creditarea a avut nevoie de 2-3 ani să își revină după criza din 2009. Românii au căpătat încredere în forțele proprii și în sistemul bancar cu prudență. 
În 2021, nevoia de a schimba locuința, de a cumpăra o locuință sau de a finanța diverse nevoi, rămâne la un nivel apropiat de cel de anul acesta. Generația tânără are nevoie de locuințe, chiria fiind în continuare mai dezavantajoasă decât rata la bancă. Costurile sunt infinit mai mici decât erau acum 10 ani, când dobânzile și prețurile locuințelor erau și ele duble. Prima generație "Prima Casă" și cei care au venit la oraș în anii 2000 au acum 35-40 de ani și o dată cu veniturile au crescut și familiile lor, fiind la primul copil, al doilea sau în situația când copiii sunt acum mult mai mari și necesitatea de spațiu a crescut. Pe partea de consum, imobiliarele sunt direct legate de nevoile personale, pentru că amenajarea unei locuințe sau avansul reprezintă sume pe care puțini le au la dispoziție. Să nu mai vorbim de trend, unde noutățile și termenul scurt de utilizare al electrocasnicelor și chiar al autoturismelor, duc la apariția unei nevoi constante de reînnoire. Investițiile în imobiliare continuă, poate nu la fel ca în primul semestru din 2020, dar își revin în al doilea trimestru. 
Creditarea firmelor este un demers obligatoriu, pentru că dacă firmele nu sunt finanțate, ele vor porni un bulgare de zăpadă, care o să aducă mai puține investiții, mai puțini bani în economie, mai puține locuri de munca, respectiv și mai puțini bani în economie, scăderea consumului și creșterea presiunii pe bugetul cu cheltuielile sociale. Băncile ar pierde clienți (salariile încasate, cardurile de debit și rulajul acestora), portofoliul de credite, economiile și plasamentele. 
2021 o va fi un an în care vom fi prudenți, dar dorința de a se intra într-o normalitate, o să aducă consumatorii și producătorii într-un parteneriat de unde va câștiga toată lumea.

Foto: Mihai Raitaru