Oamenii superficiali se păcălesc singuri

Atunci când nu faci tu lucrurile cu mâna ta, când găsești mereu scuze pentru a nu face ceva, te trezesti la sfârșit că nu ai satisfacția de a construi sau de a dezvolta ceva și că de fapt nu ai realizat NIMIC. În antreprenoriat este principala cauza de eșec. Nu ai cum să inovezi și să aduci un plus în piața, dacă tot ce faci este sa copiezi sau să pui pe cineva să facă. Cine sa pună mai mult suflet decât tine, creatorul business-ului. Când vei fi părinte, cine îți va crește copilul? 

 

 

Când vorbim despre superficialitate ne referim la un lucru care se produce la suprafaţă, fără să atingă miezul sau esenţa lucrurilor. Această abordare simplistă asupra vieții se opune gândirii profunde și presupune o percepție reducționistă asupra lucrurilor. E adevărat că omul a avut de luptat cu superficialitatea încă de la crearea sa. Omul superficial este omul jumătăților de măsură.
Din păcate, superficialitatea pare să fie una dintre bolile cele mai răspândite ale societății contemporane. Evoluția către relativizarea generalizată a sistemului de valori conduce, invariabil, la superficialitate. De fiecare dată încercăm să ne simplificăm viața pentru că astăzi nu mai este timp pentru înțelegere profundă. Pentru a evolua însă, omul trebuie să exploreze intens în direcția profunzimii, iar superficialitatea distruge treptat orice formă de  gândire profundă.
Superficialitatea poate deforma realitatea
Un om superficial este comod, rămâne la suprafața problemelor, acceptă ceea ce i se spune fără prea mari rezerve și nu se sinchisește să ajungă la „miez”, ci lasă pe altcineva să aleagă pentru el. Atunci când ne orientăm doar spre ceea ce ne este vizibil, accesibil, palpabil și convenabil, s-ar putea să omitem chiar esența. Profunzimea ne sperie atunci când presupune nesiguranță, necunoscut sau incertitudine. Problema este că această superficialitate poate modifica și deforma realitatea (sau mai precis percepția asupra realității).
Tendința unui om care acționează superficial este aceea de a găsi vinovați, de a da vina pe altceva sau altcineva. De fapt, nu face decât să fugă de adevăr.

 

Sursa: Mihai Parfeni

 

 

06-2019
1 comentariu

1 comentariu

Imi place articolul, este de actualitate . În toate domeniile ar fi necesară o luptă pentru îndepărtarea superficialitatii, omul sa lupte pentru a obține totul pe cont propriu ,prin implicare profundă.
19 Sep 2020 8:35 am