O zi din viața de agent imobiliar în #București

O zi din viața de agent imobiliar în #București

Prin 2005, la 20 de ani, am devenit unul dintre primii consultanți de credite din România. Ulterior, am lucrat în două dintre cele mai mari bănci de la noi, consilier, initial, iar apoi, director. În toți acești ani am întâlnit sute de agenți imobiliari care își reprezentau clienții.
Si cum agenții imobiliari sunt și ei oameni, am întâlnit tot felul de caractere, de abordări, mai bune sau mai puțin bune, fapt pentru care, o mare perioadă de timp, am acceptat cu usurinta, ideile preconcepute despre ei.
Cel mai des întâlnit stereotip este acela că produc usor zeci de mii de euro, precum agentii din filmele de la Hollywood 😀 și că nu fac prea multe pentru banii acestia.
Realitatea de zi cu zi mi-a confirmat insa, ca lucrurile nu stau chiar asa. Si ca in spatele unei tranzactii reusite este o muncă teribilă.
Zeci de vizionări, timp pierdut, "țepe" și chiar pericol, iar la final “celebrul comision” este cel mult in  concordanță cu efortul depus și cu logistica implicată.

Cum noi relatăm despre lucruri și locuri din București, iar cel mai important lucru pentru a te numi bucureștean este să ai domiciliul în Capitala, sute de mii dintre noi am avut nevoie, la un moment dat, de serviciile unui agent imobiliar sau, cel putin, am interacționat cu unul.
Pentru că este greu cu ei, dar mai greu fără ei, am vrut să vedem cum decurge o zi din viața unui agent imobiliar. 
Si pentru că am lucrat cu el și toate recomandările au fost foarte bune, l-am ales pe Marion Stanca, de la Mr.Exclusivitate Sfinx, din grupul Mr.Exclusivitate.
Un tânăr de 35 de ani, un jurist foarte bun, care activeaza in acest domeniu de 14 ani.

Asadar, ca sa-l cunoasteti indeaproape pe unul dintre cei mai buni agenti imobiliari din Capitala, m-am întâlnit cu Marion, la 9 dimineața în zona Rosetti.
Pe o stradă superbă, ce poate fi un monument istoric în întregime. Sun la poarta de culoare gri, ce parea a nu  spune nimic. 

Îmi deschide, insa, și în fața mea apare un imobil perfect încadrat de o frumoasa iedera, un amestec de modern și clasic, cu niște coloane superbe și o ușă de intrare cu ferestre pictate manual.
Ne întâmpină proprietarul, o doamnă fascinantă cu care puteai vorbi ore întregi. Am făcut turul casei de 1 milion de euro, rămânând impresionat de arhitectură, de stilul de viață al proprietarilor și de povestea frumoasă a locuinței.
Da, nu este doar un clișeu, fiecare casă ne spune o poveste.
Contractul de reprezentare în exclusivitate era deja semnat, pentru că Marion era aproape de finalizare pentru o altă tranzacție pentru proprietari.
Aceasta era o întâlnire de service, intermediară pentru studiul documentelor. În mai puțin de 15 minute, a pus cap la cap tot istoricul și știa ce mai trebuie actualizat,  pentru ca imobilul să fie pregătit de vânzare, iar întâlnirile cu potențialii clienți să aiba loc cu toate datele pe masă și să aibă răspuns pentru eventuale întrebări.
Pleacă 30 de minute pentru a-si duce copilul la înot, urmând să ne întâlnim la biroul lui din Piața Constituției, cu vedere panoramica la Parcul Izvor și la Palatul Parlamentului.
Unul dintre avantajele jobului este flexibilitatea programului.
Ne întâlnim la birou, unde are loc o ședința pe Zoom cu cei de la Mr.Exclusivitate, in cadrul careia au analizat activitatea din luna martie, au gândit strategia pentru următorul trimestru și au pregătit o nouă campanie pentru aplicația imobiliară Zoomo.ro , o aplicație revoluționară pentru piața imobiliară din România prin care poți să îți găsești imobil cu ajutorul realității augmentate.
Urmează o sesiune de întâlniri cu agenții, discuții despre proprietățile din portofoliu și foarte multe calcule de randament pentru clienți.
Se dau mai multe telefoane.
Se discută câteva spețe in care clienții aveau nevoie de finanțare și apelează la Cristina Filip de la www.cooperpear.ro , unul dintre cei mai buni brokeri de credite din București.
Urmează o întâlnire la APAIR (Asociatia Profesională a Agenților Imobiliari din România), unde Marion este membru și unde avea loc într-un cadru relaxat și prietenos în "Fabrică” și la alegerile Colegiului Director. 
Aici am aflat că APAIR vrea implementarea unui Cod Etic în imobiliare, prin care consumatorii să beneficieze de servicii de calitate, guvernate de reguli și principii. 
Tot aici am aflat si ce inseamna termenul de REALTOR ®️ , așa cum este certificat și Marion, unul dintre puținii din România, de altfel.
Inventat in SUA, conceptul de REALTOR ®️  implica onestitate, competenta si integritate profesionala.
A fost o întâlnire relaxantă, în care toți păreau prieteni.
Am întâlnit agenți tineri și entuziaști și  cu experiență, chiar fiind printre primii din România, cu mii de povești a catorva zeci de mii de case din București.
Un vibe bun, care transmitea încredere în 2021.
De la acesta intalnire, am plecat impreuna la birou, unde Marion a făcut o analiză de rentabilitate pentru o clădire, pentru a vedea dacă se pretează pentru rezidențial sau birouri, dacă are sens să vândă sau să închirieze.
A fost foarte interesant.
Ziua se termină pe terasă, cu discuții relaxate, unde unul dintre agenți ne spunea cum a reușit să vândă o garsonieră la prețul cerut de client (unul un pic peste piață), după o lună de strategii, 20 vizionari și multe drumuri pentru rezolvarea problemelor apărute în documentația imobilului. 
Munca nu fusese in zadar: Clientul mulțumit, viitorul proprietar la fel.
Insa, a fost o afacere bună și pentru agent?
Ei bine...nu atât de bună pe cât a fost pentru cele două părți.
Speră, insa, să recupereze din recomandările ulterioare și rămâne cu satisfacția că a mai mulțumit un client.
Aceasta este doar o zi din viața unui agent imobiliar în #București, însă fiecare zi este diferită. Fiecare zi este o noua provocare.