Moș Nicolae!

Moș Nicolae, prima sărbătoare aducătoare de cadouri pentru cei mici (și cei mari să nu facem discriminări :-) ). În seara de 5 decembrie, cu mic cu mare ne apucăm să ne lustruim ghetuțele pentru ca Moș Nicolae să se oprească și la noi să ne lase un cadou :-)  Copilașilor cuminți le aduce în ghetuțe dulciuri și fructe, iar celor mai puțini cuminți câte o nuielușă (așa spune tradiția, nu noi :-) ). Sperăm că ați fost toți cuminți și Moș Nicolae s-a oprit și la voi. Noi am fost cuminți ;-). Dar cine este Moș Nicolae? 

 În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele Sant-Nicoara. Legenda spune că acesta păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de la miază-noapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Moș Nicolae reprezintă astăzi o personificare populară a timpului trecut (îmbătrânit), însă Sfântul Nicolae a existat. Acesta a fost episcop de Myra, apărător al credinței în Iisus și recunoscut prin secolul al XVI-lea. Moș Nicolae întruchipează bunătatea, credința și generozitatea.

Legenda spune că tradiția cadourilor în ghete provine dintr-o relalare din scrierile religioase. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise déjà să le împingă spre desfrâu, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea și în miez de noapte le-a sărit în ajutor. Acesta a lăsat o punguță cu bani la fereastra tatălui fetelor. A doua zi, omul mirat, i-a mulțumit lui Dumneazeu și s-a tot întrebat cine este binefăcătorul său. Omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Și astfel a pornit tradiția cadourilor.

Legenda cu nuielușa în ghete pleacă de la istorisirile privind faptul că Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei și de aceea el intervine în educația copiilor, iar copilașii care nu au fost cuminți primesc câte o nuielușă, simbolizând că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr și pusă în apă, iar dacă până de Crăciun aceasta înflorește, înseamnă că sfântul ”a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Legenda mai spune că Moș Nicolae îi pedepsea pe cei ce se abăteau de la dreapta credință, lovindu-I cu nuiaua peste mâine. Și de aici tradiția cu nuielușa în ghete.

Dincolo de tradițiile și obiceiurile străvechi, Moș Nicolae ne aduce aminte de copilărie când casa noastră era îmbătată de aroma primelor portocale, care înmiresmau zilele de iarnă.

Bucurați-vă de Moș Nicolae, împreună cu toți cei apropiați și împărtășiți copiilor istoria, tradiția, dar mai ales creați împreună atmosfera de sărbătoare în preajma voastră. #Conexiunea cu tradiția și sentimentele de bunătate și generozitate, cu siguranță vă va aduce un strop de fericire și bucurie!

Să aveți o zi de sărbătoare minunată, iar celor ce poartă numele de Nicolae/Nicoleta le urăm un sincer și călduros la mulți ani!

 

Sursă: https://www.desprecopii.com/info-id-554-nm-Povestea-lui-Mos-Nicolae.htm

 https://www.libertatea.ro/stiri/legenda-lui-mos-nicolae-1655640

https://calendarulortodox.ro/datini-obiceiuri-traditii/sfantul-nicolae-datini-si-obiceiuri/

12-2019
0 comentarii

0 comentarii