Kavala, mic paradis la doar 8 ore de București, perfect pentru copii
Când ai copil mic, vacanța o aștepți cu "ghimpi", deoarece avem foarte multe variabile pe care trebuie să le luăm în calcul. Cea mai importantă este locația, care trebuie să îndeplinească vreo 50 de criterii ( după soție, că după mine ar fi maxim 5 😋). Drumul este principalul criteriu de departajare, deoarece nu trebuie să fie la mai mult de un somn distanța 😂. Am pus compasul pe hărțile (online), având o rază de maxim 700 de km la dispoziție. Făcând un pic de research, am dat pentru prima dată (ca oraș turistic), de Kavala. La opt ore distanță găsim, mare, munte, insule, oraș, stațiuni mici și cochete , istorie, leandri, taverne, greci, bulgari, turiști străini și multe alte obiective. De ce nu am găsit până acum această destinație? Probabil că are legătură cu markentingul turistic. Pentru prima dată în istoria plecărilor în concediu, plecare s-a făcut la ora 6 dimineața, nu la 2 dimineața cum eram obișnuiți. După o mică coadă la vamă, suntem deja pregătiți pentru cel mai greu lucru din excursiile în Grecia cu mașina, drumul prin Bulgaria. Ceva probleme la bordul copilului erau să ne întoarcă de la granița cu Grecia. Dar copilul pare că rezistă mai bine decât noi drumului și își avea nevoie de vacanță la fel de mult ca noi. Drumul prin Bulgaria are momentele lui bune şi anume, zone cu drumuri foarte bune, prețurile mici de la supermarket și munții foarte frumoși.
De la granița cu Bulgaria, la 100 de km distanță și 1.90 euro taxa pentru autostradă (pe care am dat-o bucuroși), am ajuns la răscruce de drumuri unde în capătul drumului am văzut minunata mare albastră. Sentimentul a fost unul grozav, pe care l-am mai trăit în drumul spre Corfu și în Croația, atunci când autostrada întâlnește marea. Mergem pe un drum șerpuit pe lângă mare și în stânga noastră pe o culme, apare sub razele soarelui puternic superbul oraș Kavala. Găsim un leandru roz de după care se vedea orașul într-un contrast grozav pentru care ne oferă cadrul perfect pentru prima poză cu orașul Kavala. La câțiva km este și Porto Palio, un mic sat liniștit unde era micul nostru hotel situat lângă o frumoasă biserica grecească de culoare albă. Ajunși în cameră, primul instinct a fost să ieșim pe balcon, să vedem priveliștea. Priveliștea este minunată, cu vedere la insula Thassos (de care ne leagă multe amintiri frumoase), muntele Athos și o mică insuliță pusă parcă să facă un cadru idilic. Vacanța a început bine. După prima zi de plaja cu nisip și baie într-o apă albastră și foarte curată, vine plecarea în oraș. Cum deja aveam niște așteptări după ce l-am văzut de sus, vă spunem cu mâna pe inimă că luat la pas, este peste așteptări.
Kavala este un oras-port la Marea Egee, din provincia Macedonia Estica. A fost fondat de către coloniștii din Thassos în secolul 6 î.Hr. și se numea Neapolis ( orașul nou ). De aici pleaca feriboturi către insula Thassos, dar și catre alte insule din Marea Egee. A fost timp de 4 secole sub Imperiul Otoman și de două ori sub ocupație bulgară. Ocupația bulgară a lăsat urme culturale adânci și sunt foarte mulți bulgari care vin acum ca turiști pentru că fac doar 3-4 ore. Mai este posibil să vină chiar în vizită la rude și poate că nostalgia unor vremuri apuse când aveau port la Marea Egee, îi face pe unii să vină în Kavala.
Prima imagine care te face să tresari de emoție este cea cu cetatea din Kavala care merita văzuta pentru frumusetea ei, pentru panorama asupra orașului și pentru atmosfera din jurul ei.
Peste oraș tronează ramasitele unui apeduct, Kamares, construit de Soliman Magnificul în sec. XVI, ce traverseaza o parte din oras. Acesta era folosit pentru a aduce apă pentru locuitorii orașului. Acropola datează din perioada Bizantina si oferă o imagine superbă peste oraș, având 55 de metri înălțime și 60 de arce.
De sus de pe cetate, se vede în larg, după marea albastră, insula Thassos. La fel de impresionant, dacă ne uităm în stânga forțând un pic ochii, se vede muntele Athos. Coborând câteva sute de ani spre port, încep să se vadă influențele bulgărești. Chiar și mâncarea este altfel decât în insulele Grecești unde am mai fost sau față de Atena. Orașul este foarte viu noaptea și găsești activități pentru toate generațiile. Porumbul fiert este senzațional și creveții la 5 euro porția de la restaurantul Nemesis sunt fenomenali. Și sunt doar 5 euro porția pe care nu poți să o termini! Dacă veniți în Kavala, este un fel de mâncare cu care nu dați greș și anume dovleceii pane serviți cu sos tzatziki. După masă este foarte importantă plimbarea, din motive de sănătate și pentru a nu rata obiectivele de vizitat. Pe lângă port, drumul pavat cu dale și încadrat la stânga și la dreapta de sute de palmieri superbi, te duc la taverne și la locul preferat al piciului, un fel de bâlci, care îți dă o atmosferă de litoral românesc, ca să nu ți se facă foarte dor de România.
Pentru că nu ne place să stăm locului 😋, am pornit cu mașina prin locurile apropiate și am mers spre Salonic cam 100 de km. Am descoperit o stațiune mică dar grozavă la doar câțiva km, Nea Peramos, unde am găsit minunate taverne pe malul mării. La alți câțiva km am găsit o plajă întinsă, care se afla între hectare întregi de viță de vie unde strugurii aurii îți ofereau o imagine artistică. Parcări uriașe în mijlocul pustiului. Ce să fie? Am zis că trebuie să ajungem la plajă să vedem care este motivul pentru care mii de turiști ar veni până aici. Muzică de club se aude în surdină și apar mii de umbrele, baldachine, zone de relaxare, terase ca în Mamaia ( nu am găsit un exemplu mai cosmopolit 😋). Mii de tineri dansând, făcând plajă, sporturi nautice și mult freamăt. Nu am fost în Ibiza, dar nu este departe de ce am văzut la televizor.
Concluzia este una singură! Kavala, ne revedem curând. Chiar și pentru 3-4 zile, merită drumul pentru a mai face o mică escapadă. A fost o experiență peste așteptări. Nu ne-am fi așteptat să găsim acest mic paradis la doar 500 de km de București. Următoarele articole vor fi cu destinații din România, pentru că avem ce scrie 😉.
Articolul l-am scris acum 2 ani. Acum 4 zile ne-am întors din concediu, tot din Kavala. Copilul are acum 4 ani și este îndrăgostit de Kavala și de hotelul Akti, acolo unde am fost în acești 3 ani. Recomandăm cu drag!
P.s. La graniță am trecut în aproximativ o oră, unde tot "tati" a fost testat.

- World
- O zi din viața de agent imobiliar în #București
- Reclama este sufletul comerțului
- Conexiuni Urbane HOHOHO!
- Cum să îți transformi afacerea într-un brand
- Vu's Rooftop - cină la ÎNĂLȚIME
- Când vizionarii văd business-ul chiar și în RUINE
- Când investitorii pun umărul la reconstrucție
- SUTE de MII de FIRME mici au nevoie de ajutor!
- Centrul Vechi, sufletul Bucureștiului?
- Când investițiile sprijină renașterea Bucureștiului
- Ședințele în aer liber și performanța
- Tinerii să învețe să își conducă propria persoană, înainte să își dorească să conducă afaceri sau echipe!
- Cum să îți credibilizezi afacerea?
- Provocările creșterii unei afaceri și cum să te reinventezi de fiecare dată
- Liderii de mâine
- Lecție de ANTREPRENORIAT
- Am ceea ce trebuie ca să devin antreprenor?
- Care este ingredientul unei afaceri de succes?
- Cum începem o afacere?
- Politica și afacerile ...
- Nu există FEEDBACK pozitiv sau negativ
- Așteaptă 1000 la ușă să îți ia locul
- Soluția pe timp de criză pentru cei din marketing online, marketingul afiliat
- Consultanța financiar-bancară la un al nivel
- Revoluționarea pieței imobiliare din România. Se lansează aplicația Zoomo
- Ce faci când vrei să vinzi o casă în București? îl contactezi pe Marion Stanca
- Creditarea în 2021
- Atingerea obiectivelor cu tehnica unui copil de 3 ani
2 comentarii