Hotel Capitol, povestea unei clădiri cât istoria
De când eram mici, plimbările cu părinții pe Calea Victoriei ne-au oferit oportunitatea de a admira zeci de clădiri frumoase cu arhitecturi de studiat și care au fost martori la istoria României. Mai jos găsiți istoria clădirii unde azi găsim frumosul Hotel Capitol.
Istoria acestei cladiri incepe in anii 1600, cand partea aceasta a Podului Mogosoaiei (Calea Victoriei) apartinea familiei Cocorascu. Documentele vremii arata ca bogata familie Cocorascu a contribuit si la ridicarea Manastirii Sarindar. Mai tarziu, familia Cocorascu a vandut pamanturile din jurul manastirii lui Ch. I. Zerlendi, un renumit negustor de cereale care, in anii 1890, a ridicat propriile cladiri.
Mai tarziu, Zerlendi, cu ajutorul arhiectului Henri de Wurmb, a inaltat si a extins proprietatea. Acesta cladire va deveni biroul Societatii de Asigurare Anker din Viena. Mai tarziu, intre 1900 si 1905, cladirea este restaurata din temelii sub finantarea SAR Imobiliara. Astfel, cladirea devine cunoscuta sub numele de “Casa Luvru” datorita celebrului “Magasin de Luvru” ce ocupa parterul cladirii. Acest magazin era renumit pentru marfurile fine aduse de la Paris.
Ziarele vremii ne arata ca intre 1905 si 1910 in cladire existau mai multe birouri, precum Clubul Sportiv sau Societatea Scriitorilor Romani. Cladirea permitea inchirierea camerelor atat cu ziua, cat si pentru o perioada mai indelungata. Generala Societate Anonima de Asigurari isi avea birourile in aceasta cladire.
In Februarie 1911, din cauza unui scurtcircuit la “Magasin de Luvru”, intreaga cladire este mistuita de flacari. Ziarul “Tribuna” descrie intregul eveniment.Ca urmare a unui incendiu în anul 1911 Hotelul Louvre (sau Luvru – denumirea de atunci a imobilului aflat la intersecţia Străzii Constantin Mille cu Calea Victoriei) este remodelat şi extins de renumitul arhitect Arghir Culina. Cele două aripi ale clădirii care corespund fronturilor de străzi sunt racordate printr-un volum de colţ cilindric, vertical, acoperit cu o cupolă decorată. Prin acest volum, arhitectul rezolvă şi aparatul de intrare, modificat astăzi faţă de imaginea iniţială, alături de o bună parte din parter. Faţada este realizată din trei registre principale, cel median şi cel superior fiind împărţite în câte două registre secundare fiecare. Registrul median are rolul de a ‘dizolva’ gradual desenul de bosaj al faţadei, astfel încât acesta devine aproape insesizabil pentru subregistrul median superior, dominat de pilaştri angajaţi de ordin colosal.
Faţada care închide piaţa Fântânii Sărindari (Piaţa Tricolorului), paralelă cu Hotelul Bulevard are registrul superior împărţit diferit decât cel al faţadei dinspre Calea Victoriei, micşorând mansarda la un singur nivel şi înălţând astfel suprafaţa faţadei.
Silueta eclectică a hotelului Capitol rămâne aproape neschimbata, cu excepţia parterului desigur, vechi de 100 de ani.
În timpul Primului Razboi Mondial, orasul s-a aflat sub ocupatie germana si intreaga zona a fost tapetata de insemne germane. Hotelul Luvru a fost ocupat de trupele germane. Mai tarziu, sub arhitectul Paul Smarandescu, in anul 1921, cladirea devine Banque Belge pour l’Etranger. Banque Belge pour L’Etranger, infiintata in 1921, a jucat cel mai mare rol dintre toate celelalte sucursale de banci straine, prin importantele capitaluri de exploatare pe care le-a lansat pe piata romaneasca.
In Martie 1929, Banque Belge pour l’Etranger din Bruxelles a cedat sucursala si agentia ei din Romania Bancii Comerciale care, prin aceasta preluare, a centralizat toate interesele capitalului belgian din Romania. Cladirea Luvru devine locul preferat de intalnire al protipendadei bucurestene odata cu deschiderea renumitei Café Royal, la parterul cladirii, in anul 1935, devenind astfel locul preferat de intalnire al scriitorilor si artistilor renumiti ai orasului. Celebra Café Royal se inchide in 1945, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand cladirile vecine sunt distruse complet. Hotel Luvru a fost si el serios avariat.
In 1950, in timpul comunismului, cladirea devine sediul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum- CENTROCCOP.
In 1976 cladirea se inchide si, dupa drastice renovari si modernizari, se redeschide publicului sub numele de “Hotel Capitol”. Astazi, Hotel Capitol, dupa un intreg proces de reabilitare si renovare isi primeste oaspetii intr-un decor modern, dar care inca pastreaza cu atentie urmele istoriei si lunga traditie a locului.
Foto: Dana Ștefănescu
Sursa informațiilor: www.hotelcapitol.ro

- World
- O zi din viața de agent imobiliar în #București
- Reclama este sufletul comerțului
- Conexiuni Urbane HOHOHO!
- Cum să îți transformi afacerea într-un brand
- Vu's Rooftop - cină la ÎNĂLȚIME
- Când vizionarii văd business-ul chiar și în RUINE
- Când investitorii pun umărul la reconstrucție
- SUTE de MII de FIRME mici au nevoie de ajutor!
- Centrul Vechi, sufletul Bucureștiului?
- Când investițiile sprijină renașterea Bucureștiului
- Ședințele în aer liber și performanța
- Tinerii să învețe să își conducă propria persoană, înainte să își dorească să conducă afaceri sau echipe!
- Cum să îți credibilizezi afacerea?
- Provocările creșterii unei afaceri și cum să te reinventezi de fiecare dată
- Liderii de mâine
- Lecție de ANTREPRENORIAT
- Am ceea ce trebuie ca să devin antreprenor?
- Care este ingredientul unei afaceri de succes?
- Cum începem o afacere?
- Politica și afacerile ...
- Nu există FEEDBACK pozitiv sau negativ
- Așteaptă 1000 la ușă să îți ia locul
- Soluția pe timp de criză pentru cei din marketing online, marketingul afiliat
- Consultanța financiar-bancară la un al nivel
- Revoluționarea pieței imobiliare din România. Se lansează aplicația Zoomo
- Ce faci când vrei să vinzi o casă în București? îl contactezi pe Marion Stanca
- Creditarea în 2021
- Atingerea obiectivelor cu tehnica unui copil de 3 ani
0 comentarii