Hanu' lui Manuc - 200 de ani de istorie
Una dintre puținele amintiri de la 6 sau 7 anișori, este că alergam cu sora mea printre căruțe de lemn pline cu flori, înconjurați de ziduri impresionante, într-o atmosferă care imi aducea aminte de filmele cu haiduci și de Florin Piersic. Am fost fan al filmelor cu haiduci 😋. Da, da, vorbim despre Hanu’ lui Manuc. Această clădire m-a fascinat ani de zile. Mi-a plăcut mult istoria și bănuiam că o astfel de cladire, trebuie să ascundă o adevărată istorie. Mai jos găsiți o parte din această istorie.
Istoria incredibilă a Hanului lui Manuc, unde în urmă cu 100 de ani s-a planificat Marea Unire
Hanul lui Manuc a fost întemeiat în 1806 de armeanul Emanoil (Manuc) Mârzaian, cunoscut sub numele de Manuc Bei, care a venit la București în acel an, odată cu izbucnirea Războiului ruso-turc. Cunoscut negustor și diplomat, Manuc era considerat, în acea perioadă, unul dintre cei mai bogați moșieri din regiunea Balcanilor. La începutul anilor 1800, acesta devine, pe rând, dragoman și consilier al turcilor, pentru ca în 1808, anul în care se termină construcția hanului din centrul Bucureștiului, să fie numit de către sultan Bei al Moldovei. Despre Manuc se spune și că a fost agent dublu turco-rus, servind mai ales interesele Rusiei.La scurt timp, hanul a ajuns loc preferat de bairamuri pentru noii stăpânitori ai Țării Românești, otomanii, care au intrat în posesia noii regiuni odată cu încheierea războiului, la 1812. Manuc se stinge din viata in 1818. Soarta Hanului sfârșește în mâinile unei epitropii până când fiul său cel mare, Ioan-Murat, va putea gospodari singur averea familiei. De altfel, turcilor le era drag hanul și pentru că negocierile finale cu rușii s-au purtat exact acolo, pe ceea ce odinioară se numea ”Ulița Ișcarilor”, astăzi Strada Franceză.
După un cutremur, în anul 1838, care a afectat o bună parte din clădire, Arhitectul Șef spunea:
„Cercetând starea Hanului lui Manuc am văzut că la partea dinspre Dâmbovița zidurile s-au zmintit, plecându-să într-o parte cu vreo trei țoluri din a lor cumpănire; pentru aceia dar supui aceasta în cunoștința cinstitului Sfat ca să binevoiască fără întârziere a face cuvenita punere la cale ca să să îndatoreze chiriașii acei părți a eși din lăcuințele lor spre depărtarea primejdii ce-i amenință starea cea proastă a pomenitelor ziduri". A urmat o perioadă de degradare și o luptă între moștenitori și stat. La începutul anilor 1900, moștenitorii hanului erau Aurelia si Alexandru G. Baicoianu, care au avut doi copii, Cleopatra si Alexandru. Cel din urma stăpânește Hanul din 1881 până în 1916, când moare. Fiica Cleopatrei Baicoianu, Elena, se casatoreste cu un descendent al familiei Cantacuzino, astfel că bătrânul han intră în proprietatea renumitei familii. Elena si Constantin Cantacuzino, la randul lor, au avut un fiu, Mihai. Acesta va avea doi copii din căsătoria cu Cornelia Petrescu, Smaranda (care a murit in 1998) si Constantin-Serban Cantacuzino, actualul proprietar al hanului.
Astăzi, cum intri în Han, găsești grădina cu 350 de locuri, cerdacul, crama în care încap 150 de mușterii și salonul care așteaptă 170 de oaspeți. De-a lungul istoriei sale, clădirea a fost supusă mai multor procese de restaurare în 1848, 1863, 1966-1970, 1991–1992 și 2009. În prezent, Hanul lui Manuc este considerat unul dintre restaurantele de referinta cu bucatarie românească din București, aparținând grupului City Grill.
Articol inspirat din sursele Wikipedia și www.hanulluimanuc.ro
- World
- O zi din viața de agent imobiliar în #București
- Reclama este sufletul comerțului
- Conexiuni Urbane HOHOHO!
- Cum să îți transformi afacerea într-un brand
- Vu's Rooftop - cină la ÎNĂLȚIME
- Când vizionarii văd business-ul chiar și în RUINE
- Când investitorii pun umărul la reconstrucție
- SUTE de MII de FIRME mici au nevoie de ajutor!
- Centrul Vechi, sufletul Bucureștiului?
- Când investițiile sprijină renașterea Bucureștiului
- Ședințele în aer liber și performanța
- Tinerii să învețe să își conducă propria persoană, înainte să își dorească să conducă afaceri sau echipe!
- Cum să îți credibilizezi afacerea?
- Provocările creșterii unei afaceri și cum să te reinventezi de fiecare dată
- Liderii de mâine
- Lecție de ANTREPRENORIAT
- Am ceea ce trebuie ca să devin antreprenor?
- Care este ingredientul unei afaceri de succes?
- Cum începem o afacere?
- Politica și afacerile ...
- Nu există FEEDBACK pozitiv sau negativ
- Așteaptă 1000 la ușă să îți ia locul
- Soluția pe timp de criză pentru cei din marketing online, marketingul afiliat
- Consultanța financiar-bancară la un al nivel
- Revoluționarea pieței imobiliare din România. Se lansează aplicația Zoomo
- Ce faci când vrei să vinzi o casă în București? îl contactezi pe Marion Stanca
- Creditarea în 2021
- Atingerea obiectivelor cu tehnica unui copil de 3 ani
0 comentarii