Cum să dezvolt o afacere în România?

Cum să dezvolt o afacere în România?

O întrebare pe care toți mai mulți care doresc să pornească pe drumul afacerilor o au, sunt nedumeriți și nu au credință că vor putea reuși să pună pe picioare o afacere. E și de înțeles când ne petrecem mai mult de 8 ore pe zi la locul de muncă și suntem mereu într-o continuă alergătură de parcă toate ar zbura din acel loc dacă nu ajungem acum, acum și ajungem cu 5 minute mai târziu. Suntem atât de încordați încât și cumpărăturile au devenit o ”altă sarcină” ce trebuie rezolvată. Cu toții gândim, ”ce bine că au apărut marile lanțuri în care poți găsi tot ce vrei într-un singur loc”. În acest contex, ce șanse de reușită ar avea un antreprenor care vrea să plece la drum cu un micuț, simplu magazin ”de cartier”? Cu siguranță, tentația este să spunem că nu are nicio șansă dacă nu dispune de niște sume ”fabuloase” de investit atât în locație (pentru a avea vad), în echipament, cât și în reclamă.

Cu toate acestea, încă vedem în București, foarte multe magazine micuțe care oferă produse de calitate și poate câteva, ceva ”altfel” decât găsim într-unul dintre lanțurile comerciale. Cum reușesc să se mențină pe piață? Se bazează doar pe vadul zonei? Probabil că da.

Dar un antreprenor care simte afacerea știe că pentru a se menține pe piață, a avea profit și a se dezvolta e mult mai mult decât să lași inerția și vadul zonei să facă treaba pentru tine. Va căuta, va munci chiar mai mult pentru a găsi permanent metode și strategii astfel încât afacerea sa (mică) să îi aducă venitul lunar dorit. E greu, foarte greu. Concurența e mare. Dar un antreprenor care și-a făcut temele a descoperit noul ingredient pentru succes.

Să fie un ingredient secret?

V-ați gândit că omul modern are dezvoltată o capacitate mult mai mică de a avea răbdare decât în anii trecuți? Care este primul motor în care omul modern caută produsele/serviciile de care are nevoie? Ați ghicit! În Online! E mai simplu să dea două click-uri să caute ce firme oferă ce are nevoie, unde sunt localizate și să meargă ”punct ochit punct lovit”. Da, așa se procedează! Nu mai contează cât de departe este de casă sau de locul de muncă, dar dacă se întâmplă să fie și în apropiere e ideal.

Dar credeți că doar prezența în mediul online ajută să menții o afacere profitabilă? Nimic mai înșelător! Mediul online este în permanentă schimbare, este necesară continuitate și mai ales credibilitate (doar știm că internetul poate fi câteodată și tare înșelător). E foartă multă muncă, dar una care merită!

Dacă ne plimbăm pe străduțele din București, vedem atât de multe mici afaceri, oare au aflat de noul ingredient din rețeta de a se menține (pe piață, bineînțeles)? La o primă vedere, multe dintre ele, încă se bazează pe vadul zonei (fie că sunt într-o zonă centrală prin care trec foarte mulți oameni, fie nu au concurență în apropiere), dar totuși nu reușesc să își dezvolte o identitate. Și chiar și o recomandare  ”din gură în gură” se bazează doar pe fraze de tipul ”acel magazine situate pe strada x, imediat după colțul clădirii de birouri y, pe partea dreaptă cum mergi spre z”, fără a putea asocia acel magazine cu altceva. Și asta nu e de bine pentru cel care manageriază afacerea. Cândva funcționa această metodă, însă generațiile actuale (să nu spunem și cele viitoare) au alte criterii de alegere a ceea ce consumă.  

Da, identitate, identitate vizuală! Este primul pas pentru a fi vizibil în ochii consumatorilor și apoi să începi să construiești credibilitatea!

Fii un antreprenor ambițios și pornește acum să creezi o identitate afacerii tale și fă-o prezentă în online!

Vă invităm la un exercițiu de imaginație imaginea de mai jos este un exemplu de reclamă a unui magazin de la colț de stradă din România. Cum ar fi, plecând de la această imagine, să creeze un lanț de magazine în toată țara? Credeți că are șanse? Credeți că va devein credibil în fața consumatorilor? Credeți că va reuși să aibă un brand? Drumul e lung și anevoios până acolo, dar nu imposibil!

Până la urmă, fiecare afacere are o poveste și aproape mereu este presărată și dulce și cu amărui. 

Noi te sprijinim și te ajutăm. Ai nevoie doar de a apăsa un click la ”contact”!

 

03-2019
0 comentarii

0 comentarii