Cum am ajuns cei mai stresați din Europa

Potrivit cercetărilor, șase din zece români sunt afectaţi de stres. Ritmul vieţii este extrem de alert acasă, la birou şi pe stradă, iar expunerea prelungită la factorii de stres ne poate îmbolnăvi. Potrivit unui studiu, se pare că în ţara noastră trăiesc cei mai stresaţi oameni din UE! Datele arată că unul din doi români este stresat. Asta în timp ce media europeană este de doar 33%. 

Stresul se transmite la copii. De la această informație, ne explicăm multe. Suntem copiii părinților care au cunoscut capitalismul, bătălia pentru joburi, pentru avere și chiar pentru supraviețuire. Sunt primii deținători de credite cu dobânzi de 30-40%, sunt cei care au dat joburile ( stabile la un moment dat ), pentru "marea privatizare", sunt cei care au plecat pentru prima dată departe de familie, căutând "aur" prin "minele" din Europa. 

În timpul acesta, copiii lor au trăit fără părinți sau cu părinți stresați, mulți cu din ce în ce mai multe vicii, prin care încercau să uite problemele sau din frustrare că viața a fost nedreaptă pentru ei. Acești copii au intrat în școală,  unde a început bătălia între cei care aveau si cei ce nu aveau, care a lasat urme adanci în sufletele părinților și în mințile copiilor. Copiii s-au trezit adulți, în mașini sau în mijloace de transport, care nu mai aveau loc, deoarece a apărut traficul și o dată cu el și poluarea. Traficul și poluarea ne-au făcut mai agitați, ne-au făcut să țipăm unii la alții, să fim grăbiți și să uităm să începem ziua cu un zâmbet. Când ajungem la birou, suntem deja nervoși, dar cumva pregătiți de jungla cotidiană, unde fiecare minut este o luptă pentru acel job, pe care oricum majoritatea îl detestă. 

Drumul înapoi până acasă, nu este diferit față de cel de dimineață, doar că acum îl facem și mai obosiți și nervoși. Când ajungem în sfârșit acasă, suntem lipsiți de chef, obosiți şi gata să ne descărcam pe cine ne iese în cale ( părinți, copii, soți sau soții). Casa aceasta în care tinerii au început viața cu credite pe 30 de ani, pe care dau minim o treime din venituri, devine locul unde dorm, pentru că nu mai au puterea să se bucure și să o transforme în "cămin".

Dacă ne uităm mai sus, pare că nu mai avem motive să fim vreodată fericiți. Dar dacă ne uităm la viață în ansamblul ei, ne dăm seama că fiecare generație vine cu problemele ei, dar și cu motivațiile care să îi facă să treacă peste, cât și cu momente de bucurie. Acum câteva sute de ani luptau pentru supraviețuire, acum o sută de ani pentru pământ și acum pentru ce este pe pământ.

Dacă e să comparăm, suntem o generația cu multe motive de bucurie, cu multe oportunități. Depinde de noi să vrem să trecem peste greutăți, să nu ne mai uitam la ceilalți, să nu mai comparăm și să vrem să facem din fiecare zi una frumoasă. 

Așa că să începem ziua cu un zâmbet 😊

 

Foto: Tomescu A. Cătălin 

06-2019
1 comentariu

1 comentariu

Sincer realitatea asta este o zi buna si va , yubesc pentru tot ce faceti 😊😊
19 Feb 2020 5:56 pm