Consolidați o parte din istorie!

De când ne-am transformat cu toții în fotografi amatori (mulți cu pretenții de fotografi profesioniști), am descoperit mii de case superbe din București, cu locații grozave și arhitectură superbă. 

Din păcate, cele mai multe dintre ele se află în stare avansată de degradare, zecile sau sutele de ani, lăsând urme vizibile peste fațadele lor. Multe dintre case ne-ar povesti (dacă ar putea), pe lângă povestile lor, încărcate de frumos sau urât, cum au ajuns în această stare. 

Mai jos încercăm să vorbim un pic de reabilitarea, modernizarea sau consolidarea lor, mai ales a celor care sunt încadrate ca monument istoric. 

În cazul unor cladiri cu importantă istorică trebuie păstrată forma, dimensiunea și materialele folosite în construcția originala. O consolidare la o casă sau o clădire istorică presupune refacerea zidului crăpat, injectarea fisurilor, introducerea de mortar în perete.

Din 2016, administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.
De asemenea, autorităţile publice locale pot prelua parţial sau integral aceste cheltuieli dacă respectivele clădiri sunt în „zone protejate şi în zone de protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial”

Merită orice efort din partea actualilor proprietari, care își vor recupera investiția, deoarece casele vechi cu importanță istorică, sunt ca vinul, cu cât sunt mai vechi, sunt mai valoroase. Pentru municipalitate, importanța este dublă, deoarece pe lângă beneficiile materiale care derivă din turism și poate exploatarea lor (transformarea în restaurante, cafenele, muzee în circuitul turistic), un oraș trebuie să se gândească la siguranță, fațadele reprezentând un real pericol și estetica, vizualul fiind foarte important în turism și business.

Așteptăm vremurile când toate aceste clădiri vor sta mândre, conștiente de importanța lor istorică și de cunoștințele istorice pe care le-au dobândit.

05-2019
0 comentarii

0 comentarii