Cea mai valoroasă ținută pe care putem să o avem în garderoba noastră...
Zilele trecute scriam despre cum alegem locul unde să ne confecționăm ținuta perfectă pentru un eveniment aparte din viața noastră. Între timp, ne-a tot ”bântuit” ideea, care este cea mai valoroasă ținută pe care putem să o avem în garderoba noastră…O ținută care să îmbine rafinamentul, eleganța, cultura, geneza istorică, trend-ul, care să ne diferențieze și în același timp să poarte amprenta românească ….iar portul popular românesc este îmbinarea perfectă a acestora.
Forma de cultură principală a noastră, a românilor (de altfel a fiecărui popor) este portul popular. Dacă intrăm în dezbaterea progresului înregistrat de această ținută vestimentară am scrie probabil zeci de pagini. Pe măsură ce timpul a trecut, portul popular a evoluat, piesele de bază s-au înfrumusețat, croiala a fost îmbunătățită. Ceea ce vom specifica totuși referitor la istoria acestuia este că piesa de bază a fost cămașa purtată atât de bărbați, cât și de femei. Costumul bărbătesc avea o piesă specifică, şi anume iţarii, iar cel femeiesc fota sau catrinţa.Dintre hainele pentru sezonul rece este sarica, dar şi pieptarul, confecţionat din piele de animal sau căciula, moştenită de la daci.
În prezent, costumul popular este utilizat pentru valorificarea tradițiilor artistice, la evenimente și sărbători în regiunile în care încă se păstrează datinile și tradițiile populare, dar în ultimii ani am văzut acest trend chiar și în marile orașe și în capital.
Cu toții acordăm importanță mare înfățișării și modului în care ne îmbrăcăm, în fond este un element definitoriu pentru umanitate. Și deși moda se schimbă cu viteza luminii și ”picăm” tentației de a fi mereu în pas cu moda și ne schimbăm garderoba sub aceeași viteză, în subconștientul nostru încă păstrăm acea fărâmă de originalitate îmbinată cu tradiție și apelăm la o ”costumație” în stil port popular la anumite ocazii. Nu știm dacă ați simțit vreodată cum inima vă iese din piept și că aveți un tresărit când vă îmbrăcați într-un costum popular, dar noi am simțit-o. O mândrie nemăsurată ne cuprinde când purtăm costumul popular românesc (sau doar ie).
Cunoaștem faptul că de-a lungul timpului vestimentația a fost transformată pentru a purta mesaje sociale, morale, estetice, ierarhie social, devenind o modalitate de cunoaștere a rangului unui om. Poate pare exagerat acest fapt, dar oare nu vedeți asta chiar și într-o zi obișnuită la birou? Cu siguranță există printre colegi o persoană care se îmbracă doar cu haine ce poartă o etichetă de brand, o alta poartă majestuos bijuterii rafinate, toate acestea de fapt transmit niște mesaje în colectivul în care ne învârtim, poate câteodată în mod conștient, poate altă dată inconștient.
Revenind la portul popular românesc, acesta arată în mod vădit apartamența purtătorului (ne referim că arată dacă persoana care îl poartă este de origine din zona Munteniei, Transilvaniei, Moldovei). Desluşirea mesajului social al costumului popular implică o atentă citire a tuturor semnelor existente (forme, culori, accesorii, etc). Costumul popular comunică şi date de ordin naţional, fiecare popor arborandu-şi portul tradiţional ca şi drapelul, ambele având aceeaşi valoare simbolică.
Costumele populare românești se impart în 7 regiuni folclorice, pe zone etnografice: Transilvania, Câmpiile de vest, Banat, Țara Românească, Zona Dunării inferioare, Moldova, Românii din Peninsula Balcanică (daco-românii, istroromânii, macedoromânii, meglenoromânii).
Provocarea cea mai mare este de unde cumpărăm sau ne confecționăm un costum popular care să ne ofere unicitatea după are râvnim? În ultimul timp, au apărut magazine care comercializează produse cu motive tradiționale, populare, dar un loc din care putem să avem un costum complet sunt foarte puține. Există și varianta de a ne confecționa unul doar pentru noi la un atelier de croitorie, însă munca depusă pentru un asemenea costum este colosală și puține sunt atelierele care pot lucra. Este multă muncă manuală la mijloc, sunt necesare anumite echipamente tehnice și locurile în care găsim sunt puține. Cel mai des găsim prin târguri tematice în anumite regiuni.
Și povestea se mai complică puțin când căutăm costume populare pentru copiii noștri…
Vă lăsăm totuși să ne spuneți cât v-ați dori un costum popular în garderoba proprie? Și bineînțeles, istorisirile, experiențele și emoțiile voastre referitoare la portul popular românesc.
Sursă:historia.ro/pinterest.com

- World
- O zi din viața de agent imobiliar în #București
- Reclama este sufletul comerțului
- Conexiuni Urbane HOHOHO!
- Cum să îți transformi afacerea într-un brand
- Vu's Rooftop - cină la ÎNĂLȚIME
- Când vizionarii văd business-ul chiar și în RUINE
- Când investitorii pun umărul la reconstrucție
- SUTE de MII de FIRME mici au nevoie de ajutor!
- Centrul Vechi, sufletul Bucureștiului?
- Când investițiile sprijină renașterea Bucureștiului
- Ședințele în aer liber și performanța
- Tinerii să învețe să își conducă propria persoană, înainte să își dorească să conducă afaceri sau echipe!
- Cum să îți credibilizezi afacerea?
- Provocările creșterii unei afaceri și cum să te reinventezi de fiecare dată
- Liderii de mâine
- Lecție de ANTREPRENORIAT
- Am ceea ce trebuie ca să devin antreprenor?
- Care este ingredientul unei afaceri de succes?
- Cum începem o afacere?
- Politica și afacerile ...
- Nu există FEEDBACK pozitiv sau negativ
- Așteaptă 1000 la ușă să îți ia locul
- Soluția pe timp de criză pentru cei din marketing online, marketingul afiliat
- Consultanța financiar-bancară la un al nivel
- Revoluționarea pieței imobiliare din România. Se lansează aplicația Zoomo
- Ce faci când vrei să vinzi o casă în București? îl contactezi pe Marion Stanca
- Creditarea în 2021
- Atingerea obiectivelor cu tehnica unui copil de 3 ani
1 comentariu