Casa Profirescu la 120 de ani

S-au împlinit 70 de ani de când în clădirea din str.Principatele Unite nr.63 a luat fiinta prima școală de muzica/arta din Bucuresti și prima din învaţământul preuniversitar românesc, cu o vechime de şase decenii.
Clădirea Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti, o splendoare din punct de vedere arhitectural, are peste 120 de ani de existentă, fiind construită în apropierea Patriarhiei, o zonă încărcată de istorie și de clădiri istorice. 

 "Terenul actual al liceului, din Principatele Unite 63 și căpt. Preoțescu 7-9 (vezi și pe Google Maps) a format la început o singură proprietate cu cel alăturat, Principatele Unite 65 (sau 11 Iunie 23). La începutul sec. XIX aveam deci o foarte generoasă bucată de pământ, desprinsă din Livada Mitropoliei, după cum atestă planul Borroczyn din 1846. Terenul era plantat cu pomi și flori și ni se prezintă vizual grație panoramei fotografice executate în jur de 1864 pe Dealul Filaret de Carol Popp de Szathmari. Știm că exista și o casă mică undeva în grădină (în orice caz nu la stradă). Proprietar era în acea perioadă un oarecare Bâsceanu (atestat pe planul de aliniere din 1867). Mai târziu, grădina intră în proprietatea lui I. Popescu, moșier la Mârșa (jud. Giurgiu), până la moartea sa în 1887. În ultimii ani acesta o arendase horticultorului german Friedrich Pildner, care avea florărie și semințerie pe str. Carol nr. 60 (astăzi Franceză 11) și era furnizor horticol al reginei Elisabeta. La moartea fără moștenitori a lui Popescu averea îi este scoasă la vânzare; cităm din descrierea oficială: „Casele cu tot locul lor […], strada 11 Iunie și strada Principatele-Unite, sunt construite în curte, de zid în paiantă, învelite cu olane, având 3 odăi, o sală și bucătărie, o florărie cu geamlâc și un bordei, tot de florărie, curte și grădină mare, împrejmuită cu uluci despărțită de colțul stradei 11 Iunie, deosebit prin uluci, servind ca o grădiniță publică, având și puțină viță.” Ce înțelegem de aici este că de fapt colțul celor două străzi nu era împrejmuit la stradă, ci deschis și despărțit de restul proprietățiii, fiind amenajat ca un fel de mică grădină particulară deschisă pentru marele public (după cum atestă de altfel și planul din 1885).
 
Cel care a cumpărat grădina după moartea lui Popescu a fost Haralambie, fiul moșierului și comerciantului Dimitrie Profirescu. Din păcate nu am putut obține prea multe informații despre acest Haralambie. Știm că era vlăstarul unei familii înstărite, bine implantate în această zonă a Dealului Mitropoliei, după cum vom vedea cu alte ocazii. Ce activități desfășura el personal nu știm, dar cert este că era pe cont propriu un om bogat. Aceasta rezultă din chiar dimensiunile și somptuozitatea proiectului său imobiliar din str. Principatele Unite, precum și din faptul că la moartea tatălui său în 1892 a renunțat oficial la partea sa de moștenire în favoarea fraților săi. A construit mai întâi clădirea de pe colțul cu 11 Iunie (astăzi Principatele Unite 65 sau 11 Iunie 23), ce pare să fi fost gândită ca imobil multifamilial pentru închiriere (imobil de raport). Construcția a avut loc în primii ani 1890 (vezi aici), ocazie cu care s-a făcut și alinierea (colțul era înainte rotunjit), la care proprietarul a primit adaos de teren.
 Ulterior, în 1896-97, Profirescu și-a construit și reședința proprie, vila de lux în stil eclectic pe care o vedem astăzi la nr. 63. Se pare însă că acest proiect s’a dovedit un pic prea extravagant pentru proprietar, dat fiind că în doar câțiva ani (cel mai târziu în 1903) imobilele sunt scoase la mezat de Creditul Funciar Urban pentru datorii. Această instituție financiară a reușit să vândă repede imobilul de raport de pe colț (și de atunci datează despărțirea celor două proprietăți), însă casa Profirescu cu uriașa sa grădină a fost locuită de chiriași ai Creditului timp de aproape un deceniu. De’abia la 1912 i s’a găsit un cumpărător pe măsură, anume nou înființata Societate Ortodoxă Națională a Femeilor Române (SONFR). 

 

Articol de pe meremet.ro, semnat Radu Răzvan 

Foto: George Paltineanu 

12-2020
2 comentarii

2 comentarii

Istoricul clădirii descris în articol se termină brusc la anul 1912...
30 Jan 2021 10:56 am
Fericitul salas al orelor mele de canto...teorie su solfegii...istoria muzicii si recitalurile in sala de spectacol unde mama mea ma asculta gatuita de emotie...Ce ani frumosi!Cei mai frumosi pentru mine din toata perioada mea de studii
29 Sep 2021 5:43 pm