Cartierul Cotroceni, muzeu în aer liber

Cartierul Cotroceni a fost inclus acum câțiva ani într-un top al celor mai interesante locuri de vizitat din Europa.
Cine a vizitat zona, știe că merită să fie în acest top.
Acum vreo 20 de ani, am fost cu tatăl meu la finala Open România, unde Andrei Pavel a câștigat turneul la dublu. Țin minte că am rămas fascinat de drumul până la Arenele BNR, deoarece zona arata altfel de tot ce văzusem până atunci prin cartierele bucureștene sau la bunica mea la Roșu. Case superbe, mult diferite, dar această neuniformitate nu deranja, ba din contra, te făcea să aștepți cu nerăbdare și următoarea locație sau străduță. Mult verde, miros aparte și oameni în vârstă ținându-se de mână. Tatăl meu mi-a spus ca acolo au locuit Marin Preda și Liviu Rebreanu, știind că romanele "Moromeții" și "Ion" erau preferatele mele. 

În secolul XVII, Șerban Cantacuzino ridică Mănăstirea Cotroceni chiar în pădurea unde se ascunsese de Gheorghe Ducă. Numele zonei vine de la „a cotroci”, care înseamnă „a căuta” – pădurea Cotrocenilor era locul de ascunziș al tâlharilor.
Aici au fost construite mai multe case în secolele XVIII și XIX, cu arhitectură modernistă, neo-românească și neo-maură, devenind un cartier cu multe case de vară, folosite de burghezia vremii.
Construirea Palatului Cotroceni în 1888 si și ulterior a Facultății de Medicină și Academiei Militare care vor crește mult "cota" zonei, atrăgând elita vremurilor.
Acum este un veritabil muzeu în aer liber, unde nu este nevoie nici de bilet. 

 

Foto: Mihai Pirlog 

06-2020
3 comentarii

3 comentarii

Postarea a fost de folos. Multumiri.
20 Sep 2020 8:54 am
felicitari pentru postare.Cartierul Cotroceni a pastrat o parte din vechiul Bucuresti si merita parcurs intr-o plimbare.
11 Oct 2020 2:21 pm
Domnule dragã, cartierul e construit în anii 20-40 din secolul XX, de unde si exemplele de arhitectura jugendstil, neomaura, neoromaneasca, etc.
20 Jan 2021 9:56 pm