”Cărți pe bancă la Cișmigiu”, peste 1000 de cărți deschise în același timp și în același loc

"Să facem din citit noul trend" sau "cartea este conexiunea între generații". Sunt cele 2 fraze care ne-au venit în minte atunci când am creat acest eveniment. Cartea și cititul, cândva 2 cuvinte fără de care părinții noștri nu își închipuiau weekend-ul sau cu care ne tot băteau la cap spunându-ne că ”dacă avem carte, avem parte”,  au devenit ieri laitmotivul zilei pentru aproximativ 1000 de oameni. Un pic sceptici la început, imi aduc aminte de discuțiile cu colegii, care au spus că o să rămâna "doar o idee drăguță", am ajuns la o cifră incredibil de impresionantă. 

Bucuresti, Cișmigiu ora 15, vântul bătea foarte tare, soarele încă se juca printre nori (dar și cu mintea noastră), iar oamenii nu prea erau. Am început să ne plimbăm prin parcul încărcat de istorie, cu locuri care au rămas neschimbate de vremuri, ca acum aproape 150 de ani. Ne-am teleportat în timp, când parcul era plin de personalități culturale, plin cu mii de oameni care se plimbau cu umbreluțe, purtând pălării cochete, citând sau provocând dezbateri politice la mare modă în acele vremuri. Aproape de ora 16, am revenit în secolul 21 și când am deschis ochii, am simțit ultima adiere de vânt și prima rază puternică de soare. Vântul s-a oprit și soarele a iesit și deodată  aleile din parc au început să fie pline cu oameni care aveau cărți în mâini. Veneau din toate colțurile. Sentimentul pe care l-am avut este greu de descris. Zeci de tineri, copii, adulți, oameni în vârstă, veneau zâmbind, cu priviri calde și plăcut surprinși de cele înconjurătoare.

Am avut câteva cărți pe care le-am dăruit celor care citeau. Reacțiile lor au fost atât de frumoase, mai ales că nu veniseră să obțină altceva în afară de ”hrană pentru minte”, aer curat și promovarea cititului. Au fost surprinși de tinerețea noastră și de faptul că "i-am vânat". Cu câțiva dintre ei am făcut și poze, nu am vrut să deranjăm foarte tare și să îi deturnăm de la obiectivul principal. Am dat de adevărate modele pentru societate. Bunici care au venit cu nepoții, părinți cu copii, cupluri frumoase, adulți sau tineri care au venit doar să se bucure de cărți.

Un tânăr ne-a spus că a venit în parc un pic "pierdut" și l-ar ajuta să citească o carte, să îl scoată din pasa proastă. Scoatem o carte la întâmplare, este vorba de "Risipitorii" scrisă de Marin Preda. Ochii încep să îi joace, se vede clar că îl consideră un semn. Ne spune că este exact ce avea nevoie și fața i se luminează. Ne-am dat seama că este posibil ca această carte, poate într-o mică sau mai mare măsură să îi schimbe viața. Cărțile pot să ne schimbe tuturor viețile, important este să luăm ce este mai bun din ele. Cărțile pentru adulți s-au terminat repede, chiar la o tânără, căruia i-am dăruit o carte pentru copii. Erau poezii de Elena Farago. Am aflat ulterior că poezia preferată de ea și de tatăl ei este scrisă de Elena Farago. Ce frumos, un părinte și copilul să mai aibe "o poezie preferată".  Faptul că cei mai mulți dintre cei prezenți au fost tineri și copii ne dă speranță în viitor. Avem nevoie de astfel de tineri, educați, iubitori de cultură și frumos.

A fost o zi minunată! Felicitări tuturor celor care au promovat cititul! 

Cartea este CONEXIUNEA între GENERATII!

Ne vedem la următoarele evenimente marca Conexiuni, iar dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele derulate vă invităm cu drag să vă înscrieți la newsletter-ul nostru existând opțiunea în partea de jos a site-ului. 

Echipa Conexiuni Urbane

04-2019
2 comentarii

2 comentarii

Va multumesc, am capatat o carte Zanzibar , o carte SF Cand eram copil stransesem toata colectia fasciculelor de un leu Cred ca mi a reamintit de ea Inca odata va multumesc
07 Apr 2019 9:23 pm
Frumoasă inițiativă, poate rămâne ca un obicei, oamenii vin, citesc, interacționează, o legătură armonioasă între suflet, minte ,tineri și adulți!
08 Apr 2019 9:38 am