'Când am văzut pentru prima dată munții, din București'

Laurențiu Capatina, fotograf din București, a văzut prima dată munții în 2011. De atunci, așteaptă momentul când munții se vad din nou de pe acoperișurile din București sau din turnul de control al Aeroportului Băneasa, acolo unde își are și locul de muncă. Poate este destinul, cel l-a adus în acest turn de control, de unde munții se vad spectaculos. 

Prima data când când a surprins munții cu un aparat,  a folosit un Nikon D90, Tamron 70-300VC USD.
A luat aparatul, D90 in 2011, dar nu reușea să îi prinda, așa că a urmărit perioada anului când sunt îndeplinite condițiile și până la urmă a reușit. După o lungă experiență, acum știe și poate chiar simte 😉, când munții apar să încânte privirile bucureștenilor.

ANM a declarat pentru Mediafax că fenomenul se datorează unui grad de umezeală scăzut şi a lipsei de vânt şi smog. De asemenea au existat condiţii meteo prielnice pentru ca nivelul poluării din atmosferă să scadă.
E o situaţie specială, munţii cumva se reflectă din aerul rece. Când aerul este foarte dens, se poate vedea refracţia”, „E o situaţie specială, munţii cumva se reflectă din aerul rece. Când aerul este foarte dens, se poate vedea refracţia”, spune Mihai Tinu, conform mediafax.ro. Mai exact, după cum a explicat lectorul universitar la Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București, Cornel Tudose, într-un articol publicat pe obiectiv.info, în 2014, fenomenul se întâmplă din cauza atmosferei rarefiate și a razelor de soare, ce creează un efect de lupă care mărește, astfel aducând munții mai aproape.

Fenomenul se petrece de obicei toamna si iarna, in conditii de vant la altitudini mari si medii si o circulatie a aerului predominant nordica, aer polar rece si curat. 

Foto: Laurențiu Capatina 
Surse: Mediafax, Laurențiu Capatina 

02-2020
1 comentariu

1 comentariu

Superbe poze ,si chiar ma întrebam mereu cum reușești să scoți munții in evidenta pozand din București.
16 Feb 2020 12:09 pm