București sub asediu. Aproape 1.000.000 de mașini în plus

1.5 milioane de autoturisme la o populație de 2 milioane de locuitori. Statistica ne duce cu gândul la două lucruri. Cum ne permitem atâtea mașini, când cheltuielile fixe lunare pe mașină, sunt în medie de aproximativ 1000 de lei și unde parchează toate aceste mașini? 

În București, locurile de parcare fiscalitate nu depășesc 500.000 de unități. Unde parchează restul de 1 milion de autoturisme?! Pe unde apucă,  printre copaci, pe iarbă, pe trotuare, pe locul altora. Această problemă crează alte probleme conexe. Poluarea este una dintre probleme, pentru că aceste mașini consumă cu 5-10 % în plus, în căutarea locației transformate ad-hoc în loc de parcare provizoriu. A 2-a mare problema este ocuparea trotuarelor ( în unele sectoare, nu găsești un loc pe unde să fie utilizate și pietonal 😪). 

Suntem în topul celor mai aglomerate orașe din lume.

Mai aglomerate decat Bucurestiul sunt: Mexico City, Bangkok, Istanbul, Rio de Janeiro si Moscova. Totusi, populatia din aceste orase este mult mai numeroasa, comparat cu Bucurestiul: Rio de Janeiro - 6,5 milioane locuitori, Mexico City - 8,8 milioane locuitori; Bangkok - 9,6 milioane locuitori Istanbul - 14 milioane locuitori, Moscova - circa 12 milioane locuitori. Bucurestiul are circa 2 milioane locuitori.

Investițiile în transportul în comun, transportul alternativ și crearea infrastructurii necesare, serviciile de car sharing, crearea de noi locuri de parcare de reședință și parcări publice,  sunt câteva dintre soluțiile ce ar putea să mai "aerisească" un pic Bucureștiul. Nu foarte mult, deoarece acest oraș și-a atins de mult capacitatea maximă. 

 

Sursă Foto : Alex Herzog

04-2019
2 comentarii

2 comentarii

Primal investitie ar trebui facuta in autostrada de centura care sa scoata traficul de tranzit din oras. A vazut cineva ce aerisit este Brasovul?
28 Jul 2019 1:13 pm
Sa fim seriosi nu este adevarat habar-na veti sunt cam 775000 de la non e-e 6 si 1ooo pe butuci.40% din 775000 stau parcate sunt folosite ocazional.Stirea de mai sus este tipic romaneasca,cheltuiti banii pe popi,biserici,paranghelii............
06 Jan 2020 2:19 pm