Palatul Mogoșoaia ... spațiu de evadare pentru bucureșteni

Tot mai des în discuțiile cu prietenii auzim ”mă sufoc, nu mai pot continua doar birou-acasă, dar ce să fac?”. Așa că haideți să evadăm, bucureștenii evadează...la Palatul Mogoșoaia. Când vine vorba de plimbări noi suntem primii care găsesc variante mai scurte sau mai lungi de plimbare și în funcție de buget. Așa că, ne-am gândit weekend-ul acesta să poposim în apropiere de București, la doar 15km distanță, la Palatul Mogoșoaia. Locul este minunat, liniștitor, unde ne putem bucura de o plimbare printre flori și copaci (mai ales că a venit primăvara și au început să înflorească), să ne bucurăm de o ”briză” ușoară de la lacul din apropiere, toate la pachet oferă o mângâiere  sufletului obosit de spații închise, trafic, claxoane, nervi și oboseală.

 

Facem referire la un complex istoric, cultural, turistic și de agreement, Palatul Mogoșoaia. Despre palat sunt multe de zis, el este o emblemă a trecutului nostru. Numele său provine de la văduva boierului Mogoș și este o construcție în stil brâncovenesc, ce datează de prin anul 1702, construit de Constantin Brâncoveanu pentru fiul său Ștefan.

Ulterior, Palatul a intrat în posesia familiei Bibescu în urma căsătoriei domnitorului Gheorghe Bibescu cu Zoe Mavrocordat, fiica adoptată de către ultimul urmaș al Brâncovenilor, Grigore Brâncoveanu. Familia Bibescu a intervenit asupra palatului cu importante renovări prin  anii 1860-1880. Aceste lucări de renovare au fost reluate după 1912 de către Martha Bibescu, reușind să reinaugureze palatal în anul 1927.

De-a lungul timpului, Palatul Mogoșoaia a reprezentat un loc pentru diverse întâniri și delegații străine. Dar în anul 1949, Martha Bibescu a plecat din țară și deși aceasta obținuse de la autorități declararea palatului ca monument istoric, în perioada instaurării regimului comunist, clădirea a fost devastată și colecțiile de artă furate și dezmembrate.

În 1957 Palatul devine sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă și restaurant în 1977.

În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.

Așadar, nu ratați o plimbare scurtă și cu iz revigorant în apropiere de București.

Sursă: @Titi Tudorancea

03-2019
0 comentarii

0 comentarii