Palatul Mogo╚Öoaia ... spa╚Ťiu de evadare pentru bucure╚Öteni

Tot mai des în discu╚Ťiile cu prietenii auzim ”m─â sufoc, nu mai pot continua doar birou-acas─â, dar ce s─â fac?”. A╚Öa c─â haide╚Ťi s─â evad─âm, bucure╚Ötenii evadeaz─â...la Palatul Mogo╚Öoaia. Când vine vorba de plimb─âri noi suntem primii care g─âsesc variante mai scurte sau mai lungi de plimbare ╚Öi în func╚Ťie de buget. A╚Öa c─â, ne-am gândit weekend-ul acesta s─â poposim în apropiere de Bucure╚Öti, la doar 15km distan╚Ť─â, la Palatul Mogo╚Öoaia. Locul este minunat, lini╚Ötitor, unde ne putem bucura de o plimbare printre flori ╚Öi copaci (mai ales c─â a venit prim─âvara ╚Öi au început s─â înfloreasc─â), s─â ne bucur─âm de o ”briz─â” u╚Öoar─â de la lacul din apropiere, toate la pachet ofer─â o mângâiere  sufletului obosit de spa╚Ťii închise, trafic, claxoane, nervi ╚Öi oboseal─â.

 

Facem referire la un complex istoric, cultural, turistic ╚Öi de agreement, Palatul Mogo╚Öoaia. Despre palat sunt multe de zis, el este o emblem─â a trecutului nostru. Numele s─âu provine de la v─âduva boierului Mogo╚Ö ╚Öi este o construc╚Ťie în stil brâncovenesc, ce dateaz─â de prin anul 1702, construit de Constantin Brâncoveanu pentru fiul s─âu ╚śtefan.

Ulterior, Palatul a intrat în posesia familiei Bibescu în urma c─âs─âtoriei domnitorului Gheorghe Bibescu cu Zoe Mavrocordat, fiica adoptat─â de c─âtre ultimul urma╚Ö al Brâncovenilor, Grigore Brâncoveanu. Familia Bibescu a intervenit asupra palatului cu importante renov─âri prin  anii 1860-1880. Aceste luc─âri de renovare au fost reluate dup─â 1912 de c─âtre Martha Bibescu, reu╚Öind s─â reinaugureze palatal în anul 1927.

De-a lungul timpului, Palatul Mogo╚Öoaia a reprezentat un loc pentru diverse întâniri ╚Öi delega╚Ťii str─âine. Dar în anul 1949, Martha Bibescu a plecat din ╚Ťar─â ╚Öi de╚Öi aceasta ob╚Ťinuse de la autorit─â╚Ťi declararea palatului ca monument istoric, în perioada instaur─ârii regimului comunist, cl─âdirea a fost devastat─â ╚Öi colec╚Ťiile de art─â furate ╚Öi dezmembrate.

În 1957 Palatul devine sediul sec╚Ťiei feudale a Muzeului Na╚Ťional de Art─â ╚Öi restaurant în 1977.

În prezent, Palatul Mogo╚Öoaia ad─âposte╚Öte Muzeul de de Art─â Brâncoveneasc─â ╚Öi este un important punct de atrac╚Ťie turistic─â.

A╚Öadar, nu rata╚Ťi o plimbare scurt─â ╚Öi cu iz revigorant în apropiere de Bucure╚Öti.

Surs─â: @Titi Tudorancea

03-2019
0 comentarii

0 comentarii