Bricul Mircea, eleganța cu pânze, la 81 de ani

Printre mașinăriile de fier, un vas cu lemn și pânze, vine cu o elegantă incredibilă și o frumusețe greu de exprimat, să acosteze în port. Unul dintre cei mai de seamă ambasadori al României pe mare, ne face pe cei mai mari să ni se oprească răsuflarea și să ne imaginăm cum "Toate Pânzele Sus" au ieșit din ecrane și pe cei mici să își imagineze că sunt pirați sau marinari, punând în scenă lupta milenară dintre bine și rău.  

Nava-şcoală „Mircea” este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 de metri pătraţi, fiind construită la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg. Este dotată cu trei catarge. Cabina căpitanului este cu lambriu din lemn exotic ( sursa Mircea C.). Pe 17 mai 1939, pornește într-o grozavă aventură care ține până în zilele noastre și efectuează primul său voiaj în Mediterana, trecând prin porturile Palermo, Toulon, Pallma de Mallorca și Alger.
În 1944 a fost confiscată de ruși, fiind doar una dintre aventurile prin care a trecut acest monument istoric cu pânze. Acum este nava școală pentru viitoarele generații de marinari. La mulți ani! 

Foto: România Ca O Carte 

06-2020
1 comentariu

1 comentariu

Onoare, navei școala și pace în suflet sa aduca Multumesc ‼
15 Jun 2020 4:25 am