Biserica Podeanu, monument al credinței și al culturii

Pe o străduță lăturalnică în cartierul Grivița, găsim un adevărat monument de credință și cultură -Biserica Podeanu. De multe ori ne întoarcem privirea către credință atunci când sufletul nostru se confruntă cu greutăți. Dincolo de orice, astăzi vă propunem o călătorie în timp, dar și în realitate cu destinația ”minuni”. 

Bucureștiul, pământ invadat de astfalt și betoane este brăzdat de rămășițele sfinte ale unor oameni drepți, ceea ce ne facem să spunem încă o dată că Bucureștiul este clădit pe temelii de sfinte moaște. Astăzi, ne-am oprit la Biserica Podeanu, de pe strada Dornelor. Aceasta adăpostește Sfintele Moaște ale Sfântului Simon Zilotul, cel despre care știm potrivit tradiției bisericești că a fost mirele de la nunta din Cana Galileii, unde Iisus Hristos a săvârșit prima Sa minune, prefăcând apa în vin. Se consideră că Sfântul Simon Zilotul este ocrotitorul îndrăgostiților și al familiei. Este numit "Zilotul", pentru zelul său deosebit cu care a luminat sufletele atâtor oameni.

Povestea construirii bisericii în acest loc din cartierul Grivița este una aparte, plină de credință și luminare dumnezeiască. Legenda spune că la momentul reconstruirii sale, Părintele Ailioaie a găsit într-o nișă adâncită sub pavement o casetă cu fotografia unei femei și mărturia Preotului Mihail Serpoianu (primul ctitor al bisericii), care povestea că pe la 1926, o femeie oarbă din naștere și cu viața curate, pe numele de familie Pascalopol a trecut prin zonă, s-a oprit din drum și a început să strige că vede cum în fața ei se ridică o biserică învăluită toată în lumină, cu nimb strălucitor jur-împrejur. Exact pe locul acela s-a ridicat biserica, respectându-se descrierea femeii oarbe: un lăcaș mic și smerit, simplu și curat, cu două coloane la intrare și deasupra trei turle, ca cele trei degete ale mâinii pregătite pentru închinare.

Biserica Podeanu din capitală, este una dintre bisericile de renume ale Bucureștiului, fiind ridicată de către preotul Mihail Serpoianu, în timpul patriarhului Miron Cristea. Construirea acesteia s-a făcut între 21 mai 1926 și 21 octombrie 1928, ridicându-se pe terenul și cu cheltuiala donatorului Nicolae Podeanu, de unde își va trage și numele de Biserica Podeanu. Alți ctitori sunt și Ioan și Paraschiva Petru.

Pictura bisericii datează din perioada anilor 30, când maestrul Dumitru Belizarie a pictat interiorul în stil neobizantin, folosind tehnica fresco - între anii 1930-1932.

Cutremurul din anul 1940 a deteriorat biserica, ceea ce a dus la nevoia rezidirii celor două turle mai mici. Alte reparații au survenit bombardamentelor din 1944, care au adus mari stricăciuni bisericii și cartierului din jur.

În anul 1975 a fost reparată radical în exterior, iar in anul 1976, Virginia Videa a restaurat pictura interioară și Iosif Vass a realizat icoanele în mozaic de pe fațadă, reprezentând pe Sfinții Petru și Pavel.

În anul 1996, în baza memoriului tehnic elaborat de inginerul Victor Nedrita de la Colonad Proex SRL, a fost întocmit un proiect de consolidare a construcției. Subzidirea și consolidarea întregului lăcaș s-au făcut cu sprijinul arhitectului Adrian și Victoria Cosmin și cu osteneala închinătorilor. 

Legenda și tradiția bisericească vorbește despre povestea acestui lăcaș de cult ca fiind una încărcată de bucurie, sentiment pe care l-au trăit toate femeile care s-au rugat aici pentru a se căsători și care au ajuns în fața altarului.

Noi vă spunem că odată ce pășești în interiorul Bisericii Podeanu, un fior de liniște, pace, armonie îți invadează sufletul, inima și mintea. Bucureștiul găzduiește Biserica Podeanu devenită un adevărat monument al credinței, minunilor și culturii.

"Numai credinţa neclintită mântuieşte pe om aici şi dincolo deopotrivă. Credinţa e puntea vie peste prăpăstiile dintre sufletul zbuciumat şi lumea plină de enigme, şi mai cu seamă între om şi Dumnezeu. [Liviu Rebreanu]

 

Sursa: www.crestinortodox.ro și ziarullumina.ro

06-2019
2 comentarii

2 comentarii

Cred ca trebuie vizitat ! Nu stiu daca eu am inteles...nici daca procedez bine !!!
16 May 2021 5:03 pm
Incercare.... la 80 anii ...hai sa incerc ..!
16 May 2021 5:06 pm