Bianca Bălan, de la banking și televiziune la un business născut din pasiunea pentru sport și natură

Bianca Bălan, de la banking și televiziune la un business născut din pasiunea pentru sport și natură

”Ce schimbătoare e la munte

Lumina;

cât ai scăpăra,

Un curcubeu a-ntins o punte

Din casa mea pân’la a ta.

Şi-un gând, un gând nebun îmi vine!

- Aşa-s poeţii uneori –

Să mă avânt până la tine

Pe puntea asta de culori.

Cu fruntea de lumini brăzdată

Să urc tăriile cereşti

Şi, când nici nu te-aştepţi, deodată

Să-ţi bat cu degetu-n fereşti…” (Dimitrie Anghel)

A mai trecut o săptămână de când v-am prezentat povestea de success a unei tinere care a reușit să trezească sentimental de empatie, entuziasm și să ne transmită energie. Astăzi, avem ocazia de a vă prezenta o tânără absolventă de studii economice purtată printr-o serie de experiențe în diverse domenii până să ajungă să își găsească nu doar pasiunea, ci și vocația în mediul profesional.  Bianca Bălan ne-a impresionat cu forța și siguranța de care dă dovadă, mai ales că în drumurile sale înfruntă o ”bătălie” cu natura, care știm, de altfel, că este imprevizibilă și cum spunea Victor Hugo, ” natura este alcătuită din contraste: orice lumină are umbra sa”.

Bianca Bălan este o tânără îndrăgostită de munte și pasionată de tot ceea ce însemnă mișcare, viață, natură, așa cum ea însăși ne spune. A atins vârfuri precum Moldoveanu, Musala (Bulgaria), Mont Blanc (Franța) și, de când s-a mutat în Brașov, este membru membru activ al Clubului pentru Protecția Naturii si Turism Brașov. În prezent, este organizator de evenimente, ghid national, ghid montan, instructor de schi și antreprenor. Dar pentru a ajunge în acest punct nu a fost ușor pentru ea, ne spune că a avut un drum lung până să își dea seama ce îi place să facă și a trecut printr-o serie în diferite domenii și punctul culminant a fost dat de faptul că a realizat de la ce îi bate inima mai tare și acum ne precizează că se bucură în fiecare zi cu bune și rele.

În cele ce urmează Bianca ne povestește mai multe despre ea, pasiunile ei, învățăturile, modul după care își ghidează viața și multe altele. Dar vă invităm să descoperiți singuri mai jos:

 1. Să privim în trecut și să ne amintim care au fost primii pași în cariera ta/ cum ți-a venit idea.

Am terminat facultatea și masterul în domeniul economic, am lucrat o perioada în domeniul bancar, în vânzări, relații cu publicul, televiziune apoi am descoperit muntele și cât de mult îmi place să îmi petrec timpul în natură. Viața mea s-a schimbat brusc atunci cand am renunțat la viața de corporatist și am ales să promovez locurile frumoase din țara noastră. Atunci m-am mutat din locul natal, București, în Săcele, Jud. Brașov. La început colaboram cu agenții de turism iar publicul țintă erau turiștii străini care apreciau și își doreau să descopere cât mai multe locuri și informații. Alături de Silviu Bălan, idea noastră a pornit de la faptul că ne-am dorit să ne adresăm românilor prin toate activitățile pe care le facem, astfel să descopere România pe bicicletă și Carpații pe picioare și nu numai. Totodată să sprijinim localnicii prin apelarea la serviciile lor de cazare, masa, etc și pe termen lung să contribuim la dezvoltarea turismului și punerea în valoare a locurilor și lucrurilor ”neșlefuite” de la noi din țară.

 1. Ne poți descrie pe scurt în ce constă businessul tău?

Sub brandul ”Tabere și Circuite de Alergare, Schi și MTB” avem o paletă largă de activități și proiecte. Pornind de la taberele de alergare montană, circuitele cu bicicleta, taberele de schi de tură și lecții private de schi alpin până la evenimente la care iau parte sute de participanți cum sunt Festival Sport Montan Săcele și Marathon 7500. Ne adresă în primul rând adulților. În ceea ce privește copii, ne dorim să avem un aport în creșterea lor și să îi direcționăm către un stil de viață sănătos apropiat de natură. Astfel o dată pe an organizăm o tabără de schi iarna și o tabără de vară dar și alte evenimente. Având în vedere că natură este pilonul principal în jurul căruia ne învârtim prin ceea ce facem, desfășurăm și acțiuni de voluntariat prin care ecologizăm zone sau contribuim la dezvoltarea personală a tinerilor cu aceleași pasiuni.

Festival Sport Montan Săcele (ediția a 3a) este un eveniment la final de sezon cald în care timp de 3 zile orice pasionat de mișcare poate lua parte la probele de alergare montană, bicicletă, parapantă, orientare sportive, un adevărat festival al sporturilor montane și la care nu lipsesc filmele montane, workshopurile specifice, mâncarea și băutura tradițională.

Marathon 7500 (ediția a 11a) este cel mai greu concurs de alergare montană din țară, un eveniment de suflet care schimbă menalități și educă oamenii spre protecția naturii.

 1. Când ți-ai lansat afacerea, cum a fost începutul, cine te-a inspirit, de unde această idee de business.

La început, atunci când nimeni nu știa de”Tabere și Circuite de Alergare, Schi și MTB” am pus accentul pe potențialul și performanțele obținute de Silviu Bălan – sportiv de performanță la schi alpinism, unul dintre cei mai buni alergători montani din țară și deținător al recordului Crestei Făgărașului în alergare. Astfel oamenii luau parte la evenimentele propuse de noi pentru a afla cât mai multe informații de la Silviu. Și în prezent este în continuare o sursă de inspirație pentru multe categorii de oameni care practică mișcarea în aer liber, și în același timp profesează în domeniile menționate. În același timp s-au creat prietenii iar participanții la evenimente au fost încântați de serviciile primite și au recomandat mai departe iar acum, în al 5-lea an de evenimente putem spune că lucrurile merg mai ușor.

Toate activitățile au devenit posibile alături de o echipă de oameni tineri, plini de energie și entuziasm, iubitori de natură și viață.

 1. Care a fost cel mai mare eșec în activitate, dar și cea mai mare realizare?

De-a lungul timpului sunt multe puncte culminante în care aproape tindem să renunțăm la tot și să ne reprofilăm având în vedere că lucrăm cu oamenii. Facem tot posibilul să fim flexibili și să ne mulăm pe situațiile care apar pentru a găsi soluții. Totuși momentele în care lucrurile merg de la sine și se îmbin ca niște piese de puzzle îți dau energia să mergi mai departe și să speri la mai mult.

 1. Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

În calitate de ghid montan, cele mai mari provocări sunt riscurile care pot apărea în teren, ca de exemplu o bicicletă care nu se mai poate repara la 10 km de cel mai apropiat punct de civilizatie.

Pe partea de organizare a evenimentelor de multe ori apar tensiuni fiind multe lucruri de pus la punct, în timp limită și care depind de mai multe persoane. Sunt destul de meticuloasă și țin mult la felul în care oferim serviciile pe care le promovăm. Pun accentul pe profesionalism și punctualitate și de multe ori mă consum destul de mult ca lucruri să iasă cât mai bine.

 1. Cum reușiți să încheați noi parteneriate/ să obțineți noi clienți? Care sunt metodele prin care vă promovați?

Dacă înainte de evenimente ne mai permitem să fim mai relaxați, la fața locului toată energia noastră se concentrează asupra satisfacției clientului. Astfel, de cele mai multe ori cei care au fost la evenimente organizate de noi au revenit si a doua și a treia oară, și cu alți prieteni sau proprii copii, etc.

Ne promovăm în primul rând în mediul online prin rețelele de socializare și site-uri (www.taberesicircuite.rowww.sportmontan.rowww.marathon7500.ro) cât și la emisiuni radio sau TV. În același timp, fiind implicați în organizarea și altor competiții sportive am susținut workshopuri în care ne prezentăm activitățile. Pot spune că stilul meu de viață este o continuă promovare prin puterea exemplului.

 1. Lumea în care trăim se transformă rapid. Piața se schimbă, la fel și cerințele. Cum faceți să fiți mereu la zi cu toate tendințele?

De multe ori ne-am mulat activitățile pe cererea celor la care ne adresăm. De exemplu, anul acesta am renunțat la taberele de alergare montană și am mărit numărul circuitelor cu bicicleta. Totodată am cautat să oferim condiții mai bune de cazare la final de zi, după zeci de kilometrii pedalați.

 1. Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România la ora actuală și ce sfat aveți pentru cei care vor să își deschidă un business?

Încă mai am foarte multe de învățat pentru a fi în măsură să dau sfaturi. Cert este că e nevoie de multă răbdare și flexibilitate pe partea de documentație și birocrație. Dacă în Europa de Vest mulți antreprenori se asociază și se ajută, conștientizând că în felul acesta toți au de câștigat, la noi în țară, în orice domeniu, încă oamenii nu sunt pregătiți să se ajute necondiționat. De multe ori apar piedici din partea sistemului dar tot la fel de des apar din cauza mentalității și educației primite de-a lungul vieții de cei care ar putea sa dea o mână de ajutor.

 1. Care este cea mai mare problema a mediului de afaceri de la noi?

Lipsa unor proceduri clare de urmat, netransparența din partea sistemului, modificarea continuă a procedurilor, lipsa asocierilor între oamenii care desfășoară aceleași tipuri de afaceri.

 1. Cum se împacă viața profesională cu cea personal? Îți rămâne timp liber?

Spre deosebire de viața corporatistă în care programul 9-18 era sfânt, ca antreprenor mă bucur de un program flexibil pe care îl stabilesc singură,ceea ce face ca de multe ori să îmi dau seama că la 11 noaptea eu încă lucrez la un lucru care nu e neapărat urgent. În schimb în preajma evenimentelor importante pe care le organizăm viața personal dispare și reapare la una-două săptămâni după ce au trecut cu bine.

 1. Care este motto-ul după care îți ghidezi viața?

E mult spus motto dar tot timpul când am de luat o decizie importantă ma gândesc dacă îmi va influența viața în mod pozitiv pe termen lung sau îl fac pentru că asa trebuie. Pe scurt, urmăresc să fac ceea ce îmi place, în echilibru pe cât posibil cu ceea ce trebuie.

 

Bianca Bălan ne trimite cu gândul la ceea ce spunea Guido Rey ”bucuria unui bivuac sub stele în munte e dublată de speranţa unui magnific răsărit de soare”.

 

Photo: Cătălin Grosu