Așteaptă 1000 la ușă să îți ia locul

Așteaptă 1000 la ușă să îți ia locul

Mai țineți minte expresia : "așteptă 100 la ușă să îți ia locul"? Expresia era utilizată de o parte dintre angajatori acum 10 ani, imediat după ce efectele crizei economice au început să afecteze piața muncii. Dacă această criză a coronavirusului se prelungește, în curând foarte mulți angajatori (cei care mai rămân în picioare), o să fie tentați să utilizeze din nou această expresie. Singura diferență este că s-ar putea să schimbe 100 cu 1000. Sute de mii de oameni s-ar putea să își piardă jobul și zeci de mii dintre cei care au venit din Italia o să fie nevoiți să își caute un loc de muncă în România. Asta însemna somaj crescut și o infuzie de forță de muncă pe o piață fără cerere. Angajații buni care pot să facă diferența vor fi cei mai căutați, iar pentru celelalte joburi ( și mai prost plătite), concurența o să fie foarte mare.

De aceea este bine să fim responsabili, să ne gândim la continuitate, să încercăm să ne facem treaba cu profesionalism la birou, ajutând angajatorul să depășească momentul. În același timp, angajatorii să găsească soluții pentru ca angajații să poată să își protejeze familia și să își desfășoare activitatea în condiții sigure.  

De ce? Pentru că peste câteva luni, problema virusului o să dispară, dar nevoia de a avea un job plătit pentru a ne susține familia, rămâne cel mai important lucru. Angajatorii o să țină cont de cine a fost alături de ei în momentele grele.

Calmul și raționalul o să ne salveze și de aceste momente dificile. 

Foto: Mihai Raitaru