Anghel Saligny și-a lăsat amprenta și în București

Umblând hai-hui pe străduțele Bucureștiului, dacă pașii te duc la intersecția dintre stada Uranus și Calea Rahovei, o zonă cunoscută în popor ca „Piața de flori” din zona Chirigiu, nu se poate să nu fi uimit de frumoasa clădire, care parcă stă pitită după colț, special să te surprindă. Vazută printre maghernițele locului, ai impresia că e o prințesă neînțeleasă a săracilor și ai un sentiment ciudat că locul ei nu e acolo…

Impunătorul edificiu a fost construit în anul 1898 după planurile arhitectului italian Giulio Magni și ale inginerului Anghel Saligny având ca primă destinație BURSA MĂRFURILOR. Mai târziu, între anii 1945 și 1990, aici a funcționat Vama Antrepozite, iar superbul edificiu a supraviețuit tăvălugului nemilos al demolărilor din zonă.

Clădirea este clasată ca monument istoric, dar este etichetată cu bulină roșie, ca pericol de prăbușire. Din fericire, povestea impozantei clădiri are un final frumos, ceea ce nu putem spune despre multe alte „surate” din Capitală. Ne rămâne doar să-i felicitam pe cei care au cumpărat edificiul și, în loc să-l lase să cadă din picioare, i-au dat frumusețea și strălucirea de altă dată, prin firma de arhitectură Rr-Act Now Studio sub creionul magic al arhitectului Mario Kuibus. E la fel de impozantă ca acum aproape 100 de ani, dar din 2008 a fost rebotezată „The Ark”.

 

Sursa: Wikipedia

 

Foto si text: Gabi Boholt

09-2021
0 comentarii

0 comentarii