Ce am descoperit la Festivalul Strada Armenească

Weekend-ul acesta, deși ploios, am ajuns la Festivalul Strada Armenească, unde am descoperit tradiția, cultura și spiritul armenesc. Dacă nu ați reușit să ajungeți, vă spunem noi ce ați ratat: concerte de muzică tradițională (fascinante :-) ) și modernă, dansuri, expoziții de fotografie și nu în ultimul rând mâncare cu specific armenesc.

Pentru noi, această mică plimbare în București, pe Strada Armenească a însemnat o experiență inedită. Ne-am delectat cu un concert superb realizat de Taraful Frații Cocoș, de Ansamblul Asteria, Ansamblul Kymata, dar și de Acropolis Band. Dar pe lângă muzica plăcută ce răsuna în întreaga stradă Armenească, am gustat din preparatele specifice armenești (trebuie să gustați, sunt delicioase), am băut bragă (și spre rușinea noastră a fost pentru prima dată :-)). Și uite așa am descoperit că bragă este o băutură rocoritoare cu un gust dulce-acrișor (confirmat) care se obține prin fierberea cu apă a meiului măcinat. Este o băutură care s-a răspândit în Balcani provenind din tradiția turcilor nomazi din Asia Centrală, consemnată prin secolul al X-lea.

Tot pe strada Armenească am descoperit un stand micuț, drăguț, cu ceva elemente care ne trimiteau cu gândul la rafinamentul afișat de oamenii de viță nobilă din secolele trecute, stand unde se comercializa vin. Dar nu orice tip de vin, ci vin de rodie și vin de gutui.  Cel de rodie este un vin unic, rezultat al fermentării naturale a sucului de rodie. Vinul de rodie constituie o sursă importantă de antioxidanți, nutrienți și vitamine, realizat din pulpă de rodie care oferă un procent de circa 16% din conținutul de vitamina C, necesar unui adult, dar și o sursă de vitamina B5. Vinul de rodie ni s-a părut o băutură tentantă, răcoroasă care merită savurată. Așa că ne-am luat o sticlă pentru acasă de băut cu familia și prietenii. Ni s-a spus că trebuie savurat ușor răcit și îl putem acompania cu o salată, paste sau chiar deserturi delicioase. Vă spunem doar că merită să încercați vinul de rodie, are un gust aparte. Suntem curioși să încercăm și vinul de gutui și vă spunem și despre acesta pentru că nu am băut în viața noastră vin de gutui.

Cam așa a fost weekend-ul acesta pentru noi. O mică plimbare de relaxare s-a transformat într-o experiență aparte, am descoperit și învățat lucruri noi și am cunoscut mai îndeaproape cultura armenească.

Festivalul Strada Armenească este un proiect care creează noi legături între comunitatea bucureșteană și minorități, este un festival al multiculturalității și diversității. Este organizat de AYO- Armenian Youth Organization of Romania, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

 

 

Sursă foto: http://www.stradaarmeneasca.ro/

08-2019
1 comentariu

1 comentariu

Regret nespus ca am lipsit de la editia 2019, deoarece nu sunt in Bucuresti!
05 Aug 2019 12:14 am