Agricultura viitorului

Agricultura modernă însemna adaptarea la secolul xxi, respectiv utilizarea tehnologiilor avansate. Serele hridoponice sunt o noutate în România, chiar și în Europa

Cultura hidroponică reprezintă noul curent din horticultură. Practic, cultura hidroponică (denumita si cultura fără sol), presupune creșterea plantelor cu rărădăcinile în apă. De fapt nu este vorba de apă simpla, ci de o soluție nutritivă. Aceasta soluție este realizată prin diluarea în apă a unor fertilizatori, în functie de nevoile plantei.Prima fermă comercială ce folosește această tehnologie este funcțională în Egipt și a fost înființată de Faris Farrag, un absolvent al Universității din Insulele Virgine. Apa circulă print bazine pline cu apă și pești tilapia, apoi o parte a apei este filtrată și irigă tăvi uriașe în care cresc legume. Ulterior, apa scursă ajunge la rădăcina măslinilor de la marginea fermei.”Problema este că aquaponics (culturile hidroponice) nu poate crește plante care înfloresc. Peștii, prin excrementele lor, nu produc destul fosfor și potasiu de care acest tip de plante au nevoie ”, explică Anthony Eugenio, CEO la Green Harvest Hydroponics din Plaistow, New Hampshire, SUA. De aceea, pentru tomate și alte fructe este nevoie de fertilizatori.Dezavantajele culturii hidroponice includ folosirea unor resurse energetice suplimentare pentru activitatea agricolă: electricitate pentru funcționarea pompelor, bani pentru întreținerea echipamentelor și hrana peștilor. În plus, cu aquaponics nu se pot cultiva toate legumele. 

Suntem la început de drum în cultura hidroponică și sunt câțiva antreprenori curajoși cu apetit de investiții în soluții inovative, care au investit în această tehnologie. Vom face analiză la momentul bilanțului.

Suntem pregătiți pentru trecerea la următorul nivel în agricultură? 

05-2019
0 comentarii

0 comentarii